Barnsidan - Rätten att ha fel
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Rätten att ha fel

Rätten att ha fel

Publicerad: 2005-02-08

Yttrandefrihet är svårt. Det har illustrerats i fallet med pastor Åke Greens predikan där han gick till storms mot homosexuella och hovrätten kommer att meddela sin dom på fredag, d. 11/2.

Media har rapporterat en hel del om detta fall och de flesta verkar vara överens om att det är helt rätt att han skall sitta i fängelse för hets mot folkgrupp, främst för uttrycket att de homosexuella skulle utgöra "en cancersvulst". Jag tror dock att de som hävdar det inte har läst hela hans predikan. Den är lång och innehåller mycket upprepningar men läs gärna avslutningen.

Jag tror att de flesta kommentarerna är färgade av att man anser att han har fel. Det håller jag gärna med om, inte minst i tanken på att man väljer sin sexualitet. De rent bisexuella kanske gör det men personligen har jag aldrig vaknat upp och funderat "Nääää, nu har jag varit hetero i hur många år som helst. Undrar om det inte vore ballare att prova livet som homo ett tag?"

I media har man dessutom gärna dragit slutsatsen att en cancersvulst är något man skall skära bort med kniv och därmed har han hetsat till våldsdåd. Nu vet jag inte hur turerna har gått i rättegången, men vore jag Åke Greens försvarsadvokat - vilket jag inte är - skulle jag ha påpekat att en alternativ bot är att bestråla en cancersvulst och att det är strålglansen från Guds klara ljus som skall utgöra boten. Eller något ditåt. Ordet behöver i sig inte innebära något annat än något som växer okontrollerat. I avslutningen av hans predikan tycker jag dock att det är solklart att han inte hetsar till våldsdåd mot homosexuella.

Men att han har fel har inte med saken att göra. Ta t.ex. organisationerna Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Frihetsfronten. Oberoende av vad man tycker kommer man förmodligen att anse att minst en, ev. flera, av de här organisationerna är helt ute och seglar och saknar kontakt med verkligheten. Samtidigt kan man hävda att alla tre utövar sin form av hets: (sd) mot invandrare, (v) mot alla som genom hårt arbete har skaffat sig en hög lön och/eller position och Frihetsfronten mot alla som vill att staten skall ha någon form av kontroll över medborgarna.

Att de har fel har inte med saken att göra. Jag tycker att alla dessa tre organisationer skall få framföra sina åsikter hur fel de än har och själv polemiserar jag förmodligen mot alla tre. Yttrandefrihet innebär att folk skall få säga obehagliga saker, sådant vi absolut inte kan hålla med om. Det innebär att vi måste visa tolerans mot oliktänkande, även när de som säger det inte visar sådan tolerans själva.

Åke Green har fel. Men att ha fel får inte vara ett skäl att sätta folk i fängelse.


Skrivet av: Christopher
Skåning som numera har mina killar varannan vecka, som så många andra skilda föräldrar. Jag har borgerliga värderingar, gillar mitt ingenjörsjobb och kommer gärna ut i naturen eller på golfbanan. Dessutom är jag monogam, plikttrogen och ordhållig, dvs en typisk tristnisse! Allmänheten varnas.... Mina killar är födda -94 och -97 och är inte nödvändigtvis som andra. Den äldste har högfungerande autism, ofta kallat Aspergers syndrom. Han är intelligent och har ett ordförråd som många gymnasister borde avundas honom, enligt en tidigare gymnasielärare. Han är lyckligast framför datorn. I och för sig kan du säkert prata med honom i en halvtimme utan att märka något konstigt alls - så länge du talar om det som intresserar honom! Den yngre är sen i sin utveckling av talet även om det går bra framåt numera. Han är en glad och social liten goding som charmar vem som helst! e-post: Mentat57@hotmail.com, men den kollar jag ganska sällan.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttionio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Christopher (2005-02-08 19:32)
Jag har kommenterat litet i forum också
Lingling A (2005-02-08 16:20)
Lägger det här i forum:)
Tilia (2005-02-08 15:53)
Maaste bara fraan Voltaires eget land (Scheweiz) rätta citatet: "Jag haaller inte med om din aasikt, men jag skulle kunna dö för att försvara din rätt att uttrycka den."
Mia Althoff (2005-02-08 14:36)
Hur är det man brukar säga; "Jag hatar din åsikt men skulle kunna döda för din rätt att uttrycka den".

Som jag förstått det så handlar det här inte om en mans rätt att ha vissa åsikter som gemene man anser är "fel" utan om hans rätt att få predika dem i ett större officiellt sammanhang. Var och en av oss kan ha dessa "felaktiga" åsikter och kanske även prata om dem i små sammanhang, men så fort de blir "offentliga" så blir det hets mot folkgrupp.
Annica Bark (2005-02-08 14:25)
Jag tycker det är hets mot folkgrupp, tänk om han sagt detta om tex invandrare eller handikappade istället? Hade han bara haft fel då också?
Jenny Borgström (2005-02-08 12:23)
Att hetsa mot folkgrupp kan rendera fängelsestraff och det tycker jag Åke Green har gjort sig skyldig till.
A O (2005-02-08 08:39)
Sorry. Hets mot folkgrupp är olagligt. Att Åke hetsar framgår rätt tydligt om man läser hela predikan. Jag fastnade inte alls för cancersvulsten, det finns andra dear av predikan som jag tycker är minst lika illa.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook