Barnsidan - Rasistiska glassar
Meny

Bloggar > Barnsidan > Rasistiska glassar

Rasistiska glassar

Publicerad: 2005-04-21

Veckans klavertramp måste ju sägas vara det fullkomligt huvudlösa uttalandet från "Centrum Mot Rasism" där man fördömde GB för att vara rasistiska när de lanserade den nya lakritsvarianten av Nogger, Nogger Black.

Omedelbart har det dykt upp ett antal varianter på temat. Aftonbladet har t.ex. gått igenom de "dolda budskapen" i glassnamnen, med ett stort *ironi* tryckt på sidan. Jag har sett fejkade bilder där GB-gubben står och vinkar bland folket i en gammal bild från 30-talet när Hitler åker förbi och en bild på den nya glassen KoKosKon, givetvis en glass med hög vit topp och ett par ögon på mitten. Det är ingen hejd på skämten.

Trots detta verkar man inte ha lärt sig något. Jag läste en insändare undertecknad av några officiella personer där man på fullt allvar argumenterade för att 88:an verkligen borde byta namn eftersom 88 är en känd nationalsocialistisk kod för HH = Heil Hitler. Eller var det en avancerad form av ironi? Det lät inte så.

Vad har man då uppnått? Jo, arbetet mot rasism förknippas numera med något skämtsamt och löjligt. Man har helt enkelt gjort antirasism till driftkucku! En större björntjänst är svårt att tänka sig. Dessutom visar ju Centrum Mot Rasism att de tydligen inte kan hitta några värre problem att motivera sin verksamhet med än att, som de enda i landet, hitta associationer till rasism där den inte finns. Tydligen är problemet löst då?

Lägg ner myndigheten och för över dess skattepengar till organisationer som faktiskt arbetar mot rasism och tar det arbetet på allvar!


Skrivet av: Christopher
Skåning som numera har mina killar varannan vecka, som så många andra skilda föräldrar. Jag har borgerliga värderingar, gillar mitt ingenjörsjobb och kommer gärna ut i naturen eller på golfbanan. Dessutom är jag monogam, plikttrogen och ordhållig, dvs en typisk tristnisse! Allmänheten varnas.... Mina killar är födda -94 och -97 och är inte nödvändigtvis som andra. Den äldste har högfungerande autism, ofta kallat Aspergers syndrom. Han är intelligent och har ett ordförråd som många gymnasister borde avundas honom, enligt en tidigare gymnasielärare. Han är lyckligast framför datorn. I och för sig kan du säkert prata med honom i en halvtimme utan att märka något konstigt alls - så länge du talar om det som intresserar honom! Den yngre är sen i sin utveckling av talet även om det går bra framåt numera. Han är en glad och social liten goding som charmar vem som helst! e-post: Mentat57@hotmail.com, men den kollar jag ganska sällan.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttioåtta med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
annika60 (2005-04-24 23:10)
Anmälde de till diskrimineringsombudsmannen? Jag minns inte om de gjorde det eller bara funderade på det.
JAg reagerar väl mest på att det känns som att sakna sinne för proportioner när man drar upp så subtila antydningar.
A O (2005-04-24 22:40)
Jag börjar känna mig som den mest humorlösa på hela barnsidan:-( Jag är ganska rolig irl faktiskt:-)

Men, att man anspelar på rasistiska stereotyper behöver ju inte betyda att man är rasistisk. Bara att man är omedveten om att man är fördomsfull.

Jag har inte läst allt om detta, men visst har CM anmält annonsen någonstans? Det ska i så fall bli intressant att se vad svaret blir.

...Vi får väl hoppas efter alla debatter att svaret blir att CM har fel, hur ska vi annars kunna hantera alla dessa häcklande artiklar som hausats upp *s*.
annika60 (2005-04-24 20:04)
Javisst. Men CMr förutsätter ju då att reklambyrån och GB tycker rasism är okej eftersom de nu "anspelar på resistiska stereotyper."
Själv tycker jag reseonemanget är tämligen långsökt. Jag har aldrig tyckt att klotter är något typiskt för svarta människor.
A O (2005-04-24 19:50)
Fast ingen har ju blivit anklagad för att vara rasist. Enligt din länk så klagar CmR på att glassen "marknadsförs genom anspelning på rasistiska stereotyper". Det är ju sant, jag associerar i samma banor som CmR när jag ser reklamen.

Jag förstår inte personligen varför man skulle bli kränkt av den. Men även om jag inte förstår så tycker jag att de har rätt att protestera utan att bli utskrattade.
annika60 (2005-04-24 18:44)
Faktum är att jag tycker det finns gränser för hur långt man ska gå för att respektera enskilda individer som "känner sig kränkta". Man kan ju inte slå knut på sig för att någon är paranoid. Att bli kallad rasist för att någon har dragit en extremt långsökt slutsats av något man råkat undslippa sig tycker jag helt enkelt inte är okej.
A O (2005-04-24 15:11)
Jag tycker faktiskt att de har all rätt i världen att reagera (och att alla har rätt att reagera när de inte känner sig trygga med något). Känner någon att något diskriminerar så har man all rätt i världen att få sin sak prövad. Jag får olustkänslor när man måste göra sig rolig på CmR:s uttalande.

Vad ger ett sådant skratt, annat än att kränkta människor slutar våga visa att de känner sig kränkta? Sen är det väl självklart att man kan känna sig kränkt av något som inte syftade till att kränka…

Vem är jag att påstå att ingen känner sig diskriminerad av Nogger black? Att Nogger Black lätt associeras till afro-amerikaner kan väl ingen motsäga, i alla fall ingen på reklambyrån som gjorde reklamen…
annika60 (2005-04-23 17:24)
Instämmer i varje stavelse, men centrum mot rasism framhärdar: http://www.svd.se/dynamiskt/brannp
unkt/did_9595264.asp
Fast jag tycker de snackar strunt när de påstår att anmälningar mot sexistisk reklam inte får någon att höja på ögonbrynne. Fåniga anmälningar inom det området har också mötts med spydiga och raljanta kommentarer. Minns de kanske inte förslagsställaren som ansåg att H&M självklart borde göra reklam för underkläder mha en rejäl centerkvinna iklädd folkdräkt som står i en veteåker som döljer underkroppen. För säkerhets skull...
Jenny Borgström (2005-04-22 08:55)
Vill bara säga en sak; de som omedelbart får ordet "nigger" i skallen när de läser ordet "Nogger" får nog ta och fundera till lite. I min vokabulär finns inte ens det första ordet...
Att genast tänka på Hitler och färgade människor när man läser 88:an Black är rent ut sagt patetiskt! Nä, lägg resurserna på att kämpa mot äkta rasism och apatiska flyktingbarn som mår dåligt istället!
Barnsidan (2005-04-21 23:17)
Jag droppade den här länken på ett annat ställe; http://www.metro.se/site/metro/discuss/?entry_type=kolumn&entry_id=18165


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook