Barnsidan - OK, så ska man sluta tvätta händerna nu?
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > OK, så ska man sluta tvätta händerna nu?

OK, så ska man sluta tvätta händerna nu?

Publicerad: 2006-01-05

DN skrev igår att forskare har sett ett samband mellan många infektioner och lägre risk för allergi.

Redan förut har man ju konstaterat att bakterier är bra, filmjölkar, provivor och yoghurtar innehåller bakterier som är bra för kroppen. När man använder alltför breda penicillinkurer slår man inte bara ut den bakterien som orsakar sjukdomen utan också en massa som är bra för immunsystemet och i förlängningen blir immunförsvaret sämre.

Lars Åke Hansson, professor i immunologi vid Göteborgs Universitet anser att renligheten vid dagens förlossningar är en tänkbar förklaring till de ökande allergierna. Han drar likheten med oss själva förr i tiden och kvinnor i u-länder idag som bajsar lite på sitt barn när det föds fram. Modern delar alltså med sig av mängder av bra bakterier från tarmen till barnet vars tarm är helt steril. Barnets immunsystem sporras således redan från start och mognar fortare. (jfr de Pakistanska barnen som DN refererar till)

Är vi då så dumma att vi kommer sluta tvätta händerna efter vi varit på toa eller petat oss i näsan?

Nej, jag tror inte det. Eller självklart inte.

Däremot kanske en del av alla dessa antibakteriella rengöringsmedel, handtvätt med sprit och kraven på dunderantibiotika kommer försvinna för att lämna plats för insikten att det i vissa hänseende faktiskt var bättre förr.

 


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiosju med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Mary Lou (2006-01-06 23:03)
Jag badade aldrig min dotter som baby. Jag var lite nojig, rädd för att hon skulle bli nerkyld el att jag skulle tappa henne så hon kom under vatten.

Fast det verkade som om man skulle göra det. Men inte kunde hon vara så smutsig resonerade jag, det räckte att torka av henne.

Och så har hon inte blivit allergisk heller.

Fast när det gäller barn som ideligen råkar ut för infektioner kan jag förstå att det behövs extra hygien, t ex tvätta leksaker och möbler på daghemmet. Som tur är var inte dotter särskilt infektionskänslig, förkyld ibland men inte flera gånger i månaden.

Sen finns det två skolor betr djur - att det är bra resp dåligt för barn att växa upp med djur. Alltså att det hindrar allergi om barnen växer upp med djur. Det är kanske de extra bakterierna som är bra.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook