Barnsidan - Nyårslöften, och vill eller måste jag..?
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Nyårslöften, och vill eller måste jag..?

Nyårslöften, och vill eller måste jag..?

Publicerad: 2004-12-28

Nytt år, nya tider, nya vanor.
Eller?

Vad är det egentligen som gör att vi tror på att det nya året medför något nytt?
Erfarenheten säger ju att det nya året blir ju i princip likadant som det gamla. Eller rättare sagt, de förändringar som sker i livet sammanfaller ju knappast med kalenderåret. För handen på hjärtat - hur många har slutat röka/gått ned i vikt/börjat motionera/bytt jobb i samband med nyåret? Säkert en och annan, men jag tror att om man jämför med resten av året så är det endast ett fåtal fler. Trots alla nyårslöften.

Men vi kanske behöver den där, om än falska, känslan av att "Nu blir det en förändring!!" ? Att när siffran som markerar året ändrar sig - ja,  om inte annars så ska jag ändra mig! Att man under några dagar låter sig tro att den här gången blir det bättre. Den här gången ska det fungera.

Men för alla eviga optimister har jag letat upp några nyårslöften på lite lagom nivå:
- Nyårslöften man rimligen kan hålla hittar du här
- Nyttiga nyårslöften här.
- Och några privatekonomiska nyårslöften här
Har man inte egen fantasi så finns det ju en hel del att hämta ute på nätet. :)

Fast i min vända ut på nätet hittade jag en text som jag faktiskt rekommenderar som det bästa nyårslöftet, det att byta ut alla "jag måste" mot "jag vill". Läs här och begrunda! 
Och det var så bra att jag påpekar en gång till, kolla in länken och läs texten.
Jag är mycket för att man ska ta ansvar för sitt eget liv. Det betyder inte att jag alltid anser att det är lätt eller att man kan göra vad som helst bara man vill. Men det kan ändå vara nyttigt att ändå sätta i perspektiv vad man faktiskt kan påverka.
Många val innebär nog ändå ett för högt pris, men är man medveten om det så vet man ju ändå att man har gjort valet. Alla orkar t ex inte börja plugga till drömyrket för att de vantrivs på sitt jobb, och därmed få några hundår med usel ekonomi. Men det är ett val de gör. Och det är bra att vara medveten om det valet i stället för att säga sig vara hjälplöst fast.
Det gäller ju så mycket stort som smått här i livet.

För när man följt rådet att byta "måste" mot "vill" under en tid så kanske man sedan upptäcker att man inte längre behöver några nyårslöften. Kanske inte efter ett år, men efter ett par, tre stycken kanske..?

GOTT NYTT ÅR!

//ES

 

 


Skrivet av: E S
Inflyttad till Stockholm sedan 7 år. Gift med en fantastisk man. Har ett arbete som är roligt och utmanade (precis som i platsannonserna...) fast är föräldrarledig just nu. Två ungar, en 5-åring och en ½-åring. Feminist. Nästan-AP. Funderare och ivrig debattör av allt möjligt... :-)


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextionio med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook