Barnsidan - Mina femton i rampljuset
Meny

Bloggar > Barnsidan > Mina femton i rampljuset

Mina femton i rampljuset

Publicerad: 2006-09-04
Till sist tog jag mig mod till mig och tackade ja. Igår, när Fredrik Reinfeldt skulle frågas ut, var det dags för mitt första tv-framträdande.

Såg ni mig igår då? Vavava?

SVT ringde mig för snart två veckor sen och ville veta om jag kunde ställa upp som publikfrågare i partiledarutfrågningen. Jag fick panik först och sa att jag kunde hjälpa dem att skriva frågorna, men att jag var tveksam över att ställa upp. Men till sist tog jag mig mod till mig och tackade ja. Igår, när Fredrik Reinfeldt skulle frågas ut var det dags för mitt första tv-framträdande (nåja, andra om man räknar den där gången kameran svepte över publiken i En kväll med Luuk). Klockan kvart över fem åkte jag iväg. Barnen vinkade och var märkligt förtjusta över tanken på att se ett riktigt tråkigt vuxenprogram.

SVT är en gigantisk byggnad, men efter några trappor upp, en ljusgård och några trappor ner satt jag utanför studio2. Programledarna Mats Knutsson och Marianne Rundström kom och hälsade och drog några anekdoter för att ta udden av den värsta nervositeten. Vi fick gå in i studion och sätta oss på våra platser och prova att ställa frågan i mikrofonen. Trots att jag övat på frågan otaliga gånger var fusklappen en skön trygghet.

Jag blev sminkad och tillfixad i håret. Mycket proffsigt och snyggt blev det, även om de mörka ringarna under ögonen är ett omöjligt uppdrag i mitt fall. Vi gick ut och kunde ta för oss av mackor, kaffe och frukt. Jag kunde inte äta nåt. Fjärilarna i magen tog all plats. Gick in på toa och övade frågan några gånger till. Skulle jag säga "osäker", "orolig" eller "frågande"?

Fredrik med stab kom. Jag tyckte han såg väldigt spänd och fokuserad ut. Eller egentligen såg han nog ut som han hade gravt tunnelseende och svårt att läsa av omgivningen. En kvart före direktsändningen gick vi in. Jag blev ledd fram till min plats, fick vatten serverat och försäkringar om att det skulle gå bra. Innan hade de varnat oss för att publiken skulle försöka pressa oss på frågorna. De övriga i publiken får partiet själva bjuda in.

Min fråga skulle komma efter ungefär 30 minuter. När det började närma sig steg nervositeten, hjärtat dunkade högt i mina öron. Jag hörde Mariannes fråga som skulle vara ingången för mig. Ljuset kom på och jag ställde min fråga - rätt bra till och med. Även om jag råkade säga "moderaterna eller nåt annat blått" istället för "borgerligt" och stunsen i slutfrågan inte riktigt fanns där.  Jag lyssnade på svaret (som avbröts lite abrupt) men sen satt jag som med vadd i öronen resten av sändningen. Jag tror inte jag hörde nåt alls efter min del var avklarad. Klockan blev 21, programmet tog slut och fotografer och blommor vällde fram.

Efter programmet kom Fredrik ut och tackade för min och de två andra frågeställarnas medverkan. Jag var tvungen att få svar på en fråga till - om vårdnadsbidraget. Jag fick höra att vårdnadsbidraget inte alla ska ses som ett bakåtsteg för jämställdheten eller binda kvinnorna än mer till barnen och hemmet. Jag kan inte säga att jag blev imponerad av varken det svaret eller det jag fick i direktsändningen, men nånstans där i de där omtalat innerliga bruna ögonen tändes något som kändes intresserat. Kanske tyckte han det var skönt att prata om nåt annat än jobben och a-kassan? Jag hoppas det, för jämställdheten har verkligen kommit på skam i den här valrörelsen.

Frågan då? undrar ni kanske. Ja, enligt min fusklapp löd den så här

"Jag brukar rösta borgerligt, men i år känns det osäkert på grund av hur ni och alliansen ser på jämställdhetsfrågorna. Ni säger att ni vill jobba för jämställdhet, ändå vill ni ta bort pappamånader och införa vårdnadsbidrag. Förslag som jag snarare tror motverkar jämställdhet. Hur ska moderaterna öka jämställdheten i Sverige?"

Här kan du läsa mer om programmet och även se det i webb-tv


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet elva med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Manon Lescaut (2006-09-05 07:20)
Det där du sista du skrev om jämställdheten, det är precis så jag känner. Jag har tänt att för första gången i mitt liv valskolka alt rösta blankt. Mycket pga inkonsistensen mellan deras politik och liv och leverne och mycket pga det du skriver om i slutet.

De kan hävda hur mycket de vill att vårdnadsbidrag kan tas ut av pappan - men i verkligheten!? Jag tror inte på det förrän jag ser många MÅNGA fler hemmapappor!

Men den historiska barlasten om mäns och kvinnors roller är så tung. Mycket gör man med ryggmärgen utan att tänka och reflektera eller fråga sig "varför" egentligen.

Nu hinner jag inte utveckla det hela här nu för jag måste jobba:). Men tyvärr jag såg inte dig. Jag har i år gjort mitt bästa för att undvika valtal.

kanske tvungen att rösta ändå pga om jag inte gör det så gör jag ju ofrivilligt en tjänst för mindre otrevliga partier...Får köra oledoledoff:).

(vet hur det känns, blev intervjuad och sminkad en gång, fick fråga, skulle säga nåt men glömde mitt i ven mening vad jag skulle säga:)) men kul med 15 min:))!

Det verkar ha gått jättebra för dig och det var en bra fråga du ställde honom! Jag vill också veta hur de tänkt där!!! Jämställdheten försvinner i dag så lätt. Dte rä som om alla tror att dte är OK med den men man måste kämpa för den hela tiden. Jag vill inte tillbaka till spisen och vill inte vara varken av staten avlönad hemmafru eller av min man.

Hamna åter i beroendeställning likt Ibsens Nora eller Hedda Gabler.
Barnsidan (2006-09-04 21:20)
här sitter jag och rodnar, nästan alla säger att jag var saklig och såg så snygg ut! sminktjejen gjorde ett bra jobb med andra ord *haha*

Well, för er som vill kika - här är en direktlänk
http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?d=55451&a=643244
och vill du skippa det oväs... början... så spolar du fram till ca 30 minuter in i programmet.
Åsa Norlander (2006-09-04 18:53)
Hallå där!!

Jag tittade tyvärr inte själv... men min mamma såg dig och tyckte det var jättehäftigt! Du såg så snygg ut!!
Stina G (2006-09-04 14:53)
Jag såg dig, du var bra!
Förstår om han hade tunnelseende. Partiledarutfrågningen är en viktig "match" för partierna.
Än så länge är det bara Maud och Fredrik som vänt sig mot den i publiken som ställer frågan när de svarar. Övriga svarar till utfrågarna, oartigt.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook