Barnsidan - Men om nu män och kvinnor är olika...
Meny

Bloggar > Barnsidan > Men om nu män och kvinnor är olika...

Men om nu män och kvinnor är olika...

Publicerad: 2005-03-01

Ja, jag tror inte mycket på det där med medfödda skillnader i beteende. Men nu är det ju inte enbart det medfödda som formar oss utan vår uppväxt sätter spår.

Och när man då tittar på grupperna män och kvinnor så kan man se vissa skillnader.
Allt som beskrivs nedan som "män" respektive "kvinnor" handlar om grupper av män och kvinnor, inget om hur olika individer är. (För de som undrar hur jag tänker kan jag rekommendera mitt "irrelevansfeministiska manifest" som det finns länkat till nedan.)

Som att män i genomsnitt är mer aggressiva och tävlingsinrikade. Att kvinnor i genomsnitt är mer omvårdande och vill att folk ska må bra. Kvinnor anses också vara noggrannare och män mer riskbenägna.

Varför är det då "manligt" att vara chef? Om man summerar de typiska egenskaperna så är det ju knappast en bra chef som utkristalliserar sig, att vara chef är ju inte en tävling... Så när företag väljer ny chef så borde knappast en typiskt "manlig" man vara det bästa.

Så var kommer den allmänt understödda åsikten att män blir bättre chefer ifrån? För den brukar ju stödjas av de som anser att män och kvinnor är olika och all ojämlikhet vi ser beror på "naturliga skillnader".

//ES

PS - jag anser att det är de personliga egenskaperna i en lagom mix som gör en bra chef. Inte "manliga" eller "kvinnliga" egenskaper. 

Fick förresten frågan "Vad anser dina medarbetare om dig som kvinna?" vid en diskussion på nätet. Den frågan finner jag fortfarande fullständigt fascinerande. Vad skulle de tycka? Och vad hade det med mitt chefsskap att göra?


Skrivet av: E S
Inflyttad till Stockholm sedan 7 år. Gift med en fantastisk man. Har ett arbete som är roligt och utmanade (precis som i platsannonserna...) fast är föräldrarledig just nu. Två ungar, en 5-åring och en ½-åring. Feminist. Nästan-AP. Funderare och ivrig debattör av allt möjligt... :-)


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtionio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Lingling A (2005-03-01 17:06)
Lägger upp en tråd istället.
Christopher (2005-03-01 16:44)
Aggressivitet, i den mån den tar sig uttryck i tävlingslust, och riskbenägenhet är utomordentliga egenskaper för att BLI chef. Man ser till att vara den bäste på jobbet man redan har och kommer ifråga för befordran och man drar sig inte för att försöka sig på chefsjobbet. Så till vida skulle manliga egenskaper förklara varför det kan vara lättare för män att bli chefer.

När de väl har blivit det borde de upptäcka något annat, åtminstone i min branch (IT): Att det är ett väldigt socialt jobb att vara chef. Jag och mina kolleger behöver ingen som driver på oss, det klarar vi utmärkt själva. Chefen hos oss har en stor social funktion på arbetsplatsen och i det läget vore det en fördel med en kvinnlig chef om man nu skall utgå från de "typiska" egenskaperna.
E S (2005-03-01 11:24)
Jo, visst kan det vara bra att kunna ta obehagliga beslut som chef, men det är ju knappast vad som fyller en chefs vardag (om man nu inte arbetar på ett företag där man håller på med nedskärningar).
Och inte kunna hantera stress.. vet inte om det är typiskt "kvinnligt". Däremot anses ju kvinnor ha betydligt bättre simultanförmåga, vilket ju borde kompensera. :-)
Lingling A (2005-03-01 10:43)
Förmågan att ta obehagliga beslut och genomföra dem? Jag tror att det är den kvinnor brukar antas sakna, och att de inte skulle stå pall i kriser.
Hört påståenden om att kvinnor inte hanterar stress och liknande också. Vilket väl är ungefär samma sak.
Vad de anser om dig som kvinna? Tja det vore väl om de är intresserade av att lägga an på dig ... ;)


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook