Barnsidan - Bästa mammaråden
Meny

Bloggar > Barnsidan > Bästa mammaråden

Bästa mammaråden

Publicerad: 2006-09-25
Skippa nappen, wipsen och liggvagnen. Mina bästa tips - vilka är dina?

Skugge uppmanar alla mammor (ja, bara mammor) att skicka in sina bästa mammaråd i lördagens krönika.

Här kommer mina bästa råd

-Bärsjal. Att jämföra en babybjörn med en riktig bärsjal är som att jämföra hallon med jordgubbar. Det är inte samma sak även om båda funkar till glass. Med en bärsjal får man bästa avlastningen, man kan alternera bärställning beroende på barnets ålder och aktivitet (ska man amma lilla bebben och samtidigt laga mat knyter man på magen, ska ta halvmånadersbebin och hämta storasyskon på dagis knyter man på höften, ska man ut i skogen knyter man på ryggen). Babybjörnen må vara snygg och lättknäppt, men inte ergonomiskt så bra och inte lika länge användbar.

-Ge inte barnet napp. Jag har tyckt att det varit bättre att ge bebisen tutten hela kvällarna igenom än att hålla på med napp (eller ännu värre femminutersmetiden). Att suga är ett behov hos bebisen och det stimulerar mjölkproduktionen. Jag har sett så många bebisar tvingas lära sig ta nappen för de är så "snuttiga" och alltid haft den olustiga känslan att det är snudd på barnmisshandel när bebisen nästan kväljs över den där stora nappen som trycks in i munnen. Dessutom är det ju bara svårt att sluta sen och risk för att tänderna och bettet hamnar helt fel.

OBS! enligt vissa kan napp minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Klicka här för att läsa mer vad läkartidningen skriver. Läs också amningshjälpens sida om tröstnapp. Min sammantagna slutsats av detta är alltså att bebisen kan ha napp under månad två, tre och fyra för ett eventuellt minska risken för PSD. BVC ska absolut inte gå ut och rekommendera nappanvändning generellt, det är under en begränsad tid som nappanvändande kan motiveras som en säkerhetsgrej.

-Skippa äckliga wipes. Vatten är bästa sättet att tvätta babyrumpa. Se åtminstone till att använda wipsen sparsamt. De är säkert fullproppade med konstiga kemikalier, känn bara på lukten och konsitensen... Jag har sett mammor tvätta sina barn i ansiktet (ja, i ansiktet!) med dessa. Prova att göra det på dig själv får du känna att det inte känns ok, nästan i stil med att gnugga dem i fejjan med disktrasa.

-Skaffa inte liggvagn. Första tiden kan man använda bärsjalen (som man såklart har skaffat) och sen kör man en behändigare kombivagn (eller vad de nu heter nuförtiden) med lift om det behövs. Eller kanske sulky med liggläge.

-Ska du ha skötbord, se då till att det får plats i badrummet (inte i nån ryggknäckarpose ovanpå badkaret) och att alla blöjor, kläder mm får plats under. Att ha skötbord utan tillgång till vatten är ju bara plain stupid. Får man inte plats med skötbord är det bästa att lära sig byta på golvet/i knät.

-Vetekudde är skönt att ha. Man kan värma en liten ond bebismage, man kan värma en värkande amningsstel nacke och man kan mjuka upp en ond mjölkstockning. Vetekudde är skitenkelt att göra själv; Ta en strumpa (en hel!), fyll med råris eller bulgur, kläm ihop med påsförslutare. Kör i micron. 

Nu är det din tur att fylla på med råd.  


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttioåtta med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Kajsa (2013-12-10 14:34)
Ser att denna tråden är gammal men jag måste svara nu när jag hamnade här. ;). Gillar din sida jätte mycket, dock är jag så enormt trött på "det-och-det-är-skadligt-mammor"... Med alla kemikalier som barn utsätts för idag så är inte wipes vårt största problem på långa vägar... Idag finns inget som inte är skadligt, och cancer får du av allt! Jag blir sååå trött på detta.. Låt barnet bygga upp ett försvar istället! Så har vi alltid gjort och min dotter har bara varit sjuk EN enda gång på 4,5 år. Medans vår granne som "gjort allt rätt" har konstant sjuka barn med nya penicillinkurer varje vecka. Så nej, det är inget fel med t.ex våtservetter så länge inte barnet reagera på dem såklart! Däremot kan man värma dem lite om man vill, men annars är dem helt ofarliga. Och ja, jag använder dem i ansiktet också, på både mig själv och mina barn, och tänka sig- De lever och är två jätte friska barn som inte har nåt emot att använda våtservetter om vi är på språng. För inte kan du dra med dig två termosar, en för ersättning och en för varmt vatten att torka rumpan med... Men utöver det rådet så älskar jag din sida, men som sagt, detta "perfekta-mamman-snacket leder bara till olyckliga föräldrar som dessutom går runt med konstant dåligt samvete och en fundering på om de gjorde rätt nu som gav barnet, gud förbjude, burkmat! Det gör bara att vi mår dåligt, och mår vi dåligt mår våra barn dåligt. Släpp kraven och bara var förälder på DINA villkor- DET är bästa mammarådet! Vi kan ändå inte (och SKA inte!) skydda dem mot allt. Och napp är jätte bra, och inte ett dugg svårt att sluta med om man gör på rätt sätt. Vår dotter slutade på fyraårsdagen, lämnade dem till "grisarna" på Mariebergsskogen, och sen har hon aldrig använt napp igen ;). Dem andra råden var som sagt jätte bra. Jag hatar också 5-minuters metoden så bra att du skriver om det :).
Gilla (2009-10-30 21:43)
Tack för att du delar med dig av bra råd och erfarenheter. Vår pojke var jätteröd och irriterad i rumpan när han var bebis, men när vi slutade med "wipes" och började använda enbart vatten försvann det helt och hållet.

Vad det gäller napp så tror jag att det kan vara väldigt olika, och det gäller att mamman också mår bra och orkar med. Skönt för dig att du slapp ta till nappen... vår kille har haft napp sedan ganska tidigt, då han ville suga dygnet runt och jag bara inte orkade med. Men det var aldrig fråga om något tvingande, utan han tog den precis lika nöjt som han tog bröstet, och den medförde aldrig något problem för amningen heller. Nu hoppas vi att han ska klara av att sluta i vinter, men helt klart hade det varit bättre om han aldrig hade behövt den.

Det jag menar är bara att jag inte tycker att föräldrar ska ha dåligt samvete för att de ger napp om barnet är nöjt och glatt med den. Men så menade du säkert inte heller...

Kram och tack som sagt för goda ord och råd!
A O (2006-09-27 13:07)
Det där med att lita på sig själv är nog det viktigaste. Jag tror att en konsekvent förälder som gör en del knas är mycket tryggare för barnet än en som är inkonsekvent och försöker göra allt rätt enligt den senaste informationen...

Mitt höjdartips är nog annars att våga bjuda in andra att lära känna sitt barn. Nu handlar nog det också om personlighet, men för mig har det varit helt fantastiskt att det alltid funnits morföräldrar och en del kompisar som barnen är 100% trygga med.
Åsa Norlander (2006-09-27 10:26)
Jätteintressant att läsa era åsikter! Jag provade med napp till min äldsta dotter, men hon föredrog tummen (och gör det fortfarande) Dotter nummer två fick också napp, det funkande sådär och jag var vaken hundra gånger per natt och stoppade in den. Provade att amma, men hon var inte intresserad. Vid dryga fyra månader tog vi helt sonika bort nappen och efter en vecka suger hon också glatt på tummen!

Ett par råd:
Våga lita på dig själv och dina instinkter! Lyssna gärna på andra, men lyd inte blint råd som inte känns bra. Det som känns rätt för dig blir också rätt för ditt barn även om det inte är rätt i allas ögon.

NÄSFRIDA!!! En speciell sug att använda när spädbarn är förkylda. Har varit oumbärlig i vår familj för att få bukt med små täppta näsor!
Barnsidan (2006-09-26 20:45)
Skillnaden mellan slentrianmässig nappanvändning och slentrianmässig amning är att det är så oändligt mycket lättare att ta till nappen än att ta till bröstet, därför blir amning sällan slentrain in nån längre tidsrymd. Amning involverar två personer, en napp en person (och iofs ofta nån som måste panikleta :)

Kanske var jag otydlig, men jag vill inte att nån ska tro att mina barn haft litet sugbehov. Tvärtom har jag suttit många många kvällar helt fjättrad vid soffa och sugfisk. Men eftersom jag är övertygad (för egen del, för mina barn) att napp är en kortsiktig lösning på ett problem som ofta löser sig själv så har jag "stått ut" under de månader det handlar om.

Jag har för mig att jag läst att sugbehovet minskar drastiskt efter 6 månader, samtidigt brukar också amningen börja trappas av då. Då vore det alltså logiskt att alltså sluta med napp efter 6 månader...? Så är det väldigt sällan, föräldrarna har "lärt sig" hur skönt det är med nappen... och med tanke på hur svårt det är för många barn att sluta så tror jag att det är lätt att skapa ett beroende som är svårt att bli kvitt.

Så jag tror att många föräldrar faktiskt är hjälpta av rådet att "stå emot" nappen (om det inte blir ohållbart) för sen blir det ju lättare. Och man slipper leta efter nappar, man slipper koka dem, köpa nya, oroa sig för talet, bettet, tänderna och sedermera avvänjningen...
A O (2006-09-26 15:49)
Slentrianmässig nappanvändning är väl lika fel som all annan slentrian, det är ju alltid bättre om man ser de individuella behoven.

Barn har väldigt olika sugbehov, så jag tycker inte att man kan säga något generellt. Jag tycker inte att det är någon större skillnad på att använda napp eller bröst för snuttning som inte handlar om hunger, det handlar väl mycket mer om vad mamman och barnet trivs med.

Napp är oändligt mycket bättre för tänder än fingrar, så har man sugiga barn så tycker jag att det är en enorm fördel om man kan få dem att använda napp istället för tummar och händer.

Jag vet att jag drar lite stora växlar förresten, men jag tyckte att du uttryckte dig väldigt otydligt. Och jag tycker att du gav ett väldigt dåligt råd till de föräldrar som har barn som har större sugbehov än vad dina haft.

Men jag håller med om att det verkar knas att tvinga i barn napp om de inte har det sugbehovet - på samma sätt som jag inte tycker att man ska använda amning som någon sorts slentrianmässig tröst/få_tyst_på_ungen-metod.
Barnsidan (2006-09-26 14:20)
Jag tycker du drar för stora växlar, förstår inte din parallell. Jag har aldrig sett nån tvinga in ett bröst om det inte var för att bebisen hade svårt att få tag och ungen var panikhungrig. Jag har aldrig hört någon propagera för att man ska göra det heller, såsom man kan höra föräldrar prata om hur de vänjer lill*n vid nappen, tvingar kvar nappen i munnen, napptränar osv.

Och det är klart det är skillnad på amning och att suga på napp? Napp ger man väl barnet för att det ska nöja sig med något annat än bröstet att snutta på? Ser du att nappen ger något utöver amningen (förutsatt att mamman ammar och det funkar)? Jag har inte dissat valet att ge sitt barn napp när det finns ett behov (dvs man inte kan tillgodose sitt barns sugbehov med amningen pga av såriga bröstvårtor t.ex), däremot vanan att ge barnet napp såfort det gnäller eller tron att napp är något nödvändigt. Det slentrianmässiga skapar ett behov hos barnet som jag inte tror uppstår om man låter barnet snutta på bröstet.

Därför tycker jag att jag som har haft ungar som tydligt visat att de inte behöver napp kan råda föräldrar att inte tro att bebisen måste ha napp eller måste "lära sig ta nappen". Det blir ju väldigt dubbelt om man måste kämpa för att lära barnet ta napp och sen måste kämpa lika mycket för att det ska sluta sen.
A O (2006-09-26 12:43)
Det är väl inte OK att stoppa in något i en unges mun så att ungen kväljs - men det gäller mammor som stoppar in tutten på det sättet också. Däremot så vet jag ingen förälder som aldrig lirkat in bröst eller napp under protester som inte avbryts förrän ungen förstått att det var det den behövde.

Skulle du tycka att det var OK att jag skrev att man inte ska amma, för att jag tycker att det är snudd på barnmisshandel att se alla dessa barn som skriker och vänder bort huvudet och får ett stort fett bröst intvingat i munnen och hela ansiktet så att man riktigt känner hur barnen ligger där och kvävs?

Det går att beskriva verkligheten så, men det är en rätt taskig beskrivning, den andra sidan är ju att föräldern desperat försöker få barnet att må bättre genom att ge barnet det man av erfarenhet vet att barnet behöver - även om barnets erfarenhet är så begränsad att de inte minns effekterna av amningen.

Varför skulle det vara mer OK att dissa föräldrar som försöker ge napp?
Barnsidan (2006-09-26 10:54)
OBS! mina råd (är inte råd&rön) och utgår från mina egna erfarenheter.

Många barn tar säkert napp hur lätt som helst. Mina och många andra jag sett gör inte det. Att då tvinga nappen kvar i munnen medan ungen nästan kräks känns inte ok. Har jag problem att hantera då?? Skulle du tycka det var ok att trycka in och hålla kvar en napp i en bebis som kväljs och vill spotta ut nappen?
A O (2006-09-26 10:47)
Mitt bästa råd är använd napp om det känns rätt. Det är så olika hur ens bröst fungerar och att påstå att det alltid skulle funka att köra bröst istället för napp är en stor fet lögn.

Jag känner mammor som tagit sig igenom amningsperioden i ständig smärta för att deras bröstvårtor varit så såriga och svampiga och då går det inte att snutta hur som helst.

Jag själv hade problem med fontänmjölk, brösten sprutade och fanns i oändliga mängder så att ungen kräktes var tredje minut när han ammade. Ska man kunna tillfredställa sitt sugbehov på två minuter? Eller tycka att det är OK med ständigt ont i magen och ständigt kräkande?

Det är väl bra att det finns lösningar för alla. Om någon vuxen tycker att det är snudd på barnmisshandel att använda napp så tycker jag att den vuxne ska hantera sitt eget problem.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook