Barnsidan - Lycklig barndom
Meny

Bloggar > Barnsidan > Lycklig barndom

Lycklig barndom

Publicerad: 2006-01-12
Vet ni varför man minns sin barndom som lycklig?

"Man gör inte så" 

Till skillnad från oss vuxna har barn inte så mycket hum om hur saker och ting "ska vara". Man kan tycka att det är rätt jobbigt innan barnen lärt sig de sociala koderna och kan hejda sina impulser att ta en slick av den där goda gräddtårtan som står framme på bordet, slita alla kläder ur garderoben, lägga sig ner och banka huvud och lemmar i golvet i frustration eller peka på en människa som ser annorlunda ut.

Men det är den här ohejdade lusten att upptäcka och skita i alla saker man måste göra och istället leta efter nya saker att göra och lära sig mer som gör barn lyckliga.

Gamla gener

Våra gener är gamla och vi har mycket mer stenåldersmänniska i oss än vad vi vill tro. Våra kroppar och sinnen är gjorda för en aktiv tillvaro där vi behöver kunna lösa nya utmaningar hela tiden. Det är därför vi blir rastlösa och uttråkade när vi kan något eller utför en monoton syssla. Därför letar vi ständigt efter nya utmaningar, men blir det för svåra eller för många får vi ångest. Balansgången är svår, men det är när vi når precis lagom utmanande uppgifter som vi når det lyckliga tillståndet när vi har "flow". Dessa uppgifter är engagerande och i takt med att lösningen (som är nåbar) kommer närmare växer självförtroendet. I koncentrerade stunder är det som om inget annat existerar och tiden saknar betydelse och vi uppnår ett tillstånd av eufori. Denna typ av lyckokänsla är i sig en belöning större än både lyckan av att har klarat uppgiften eller när man får beröm (jfr det klassiska talesättet "vägen är målet")

Vardagen äter flowtillfällen

I våra inrutade liv är tillfällena av flow väldigt få. Vi har ålagts en massa uppgifter som "måste" göras och som förväntas av oss, både på jobbet och hemma. Man kan känna att man inte har kontroll över sitt liv och att tiden rinner iväg, det beror ofta på att man låter medier eller andra människor leda en passivt och då får man aldrig utlopp för sina egna färdigheter.

Hitta barnet inom dig! 

Att söka efter flow är människans största drivkraft. Barn vet detta instinktivt och kör sitt eget race tills vi bankat "vett" i dem. Fast med tanke på att vi hela livet kommer längta till flowets eufori (och alltid få något drömskt i blicken när vi pratar barndomsminnen) så är det nog vi som borde banka lite vett UR oss själva.

 

 

Läs mer om flow i "Flow - den optimala upplevelsens psykologi" av Mihály Csíkszentmihályi 

 Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittioåtta med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Mary Lou (2006-09-01 01:22)
Härligt med flow i arbetslivet. Men oftast är det tvärtom, man måste göra en massa tråkiga saker och om man är djupt inne i nåt så blir man ständigt avbruten. Och fort ska det gå!

Först blir man kuvad av skolan, sen av arbetsgivaren. Hela livet går ut på att anpassa sig till omvärldens krav. Raka motsatsen till flow. Kanske som pensionär, om man inte fått en massa hindrande krämpor då.
A O (2006-01-13 11:05)
Den värsta barndoms och flow-bekämparen - "Men vad ska alla andra säga"....


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook