Barnsidan - Kvinnor hindrar män från att stanna hemma
Meny

Bloggar > Barnsidan > Kvinnor hindrar män från att stanna hemma

Kvinnor hindrar män från att stanna hemma

Publicerad: 2005-02-25
Det kan man läsa i dagens DN.
I DN idag kan man läsa om en undersökning som regeringens utredare Karl-Petter Thorwaldsson presenterar. "Det är kvinnorna som hindrar männen att ta ut sin lagstadgade pappaledighet, inte papporna som är ovilliga att vara hemma".

Vad ska man säga? Säkert stämmer det som sifoundersökningen kommit fram till, dvs att
-6 av 10 mammor har bestämt innan hur ledigheten ska se ut
-43% av kvinnorna anser sig ha "mycket goda kunskaper" i hur föräldraförsäkringen funkar, medan bara 30% av männen sade sig ha detsamma

Detta tolkas som att mammor är "ovilliga" att lämna ifrån sig ledighet och "hindrar" de stackars papporna som får stå bredvid utan minsta påverkan på barnet eller sin egen föräldraroll. Stackars, stackars oupplysta pappor och dumma, dumma mammor som manipulerar och tar något som inte är deras. Ja, så kan man ju se det. Skicka lite mer skuld på kvinnorna, och dumförklara männen lite mer! Jippi!

Nej, självklart handlar det inte om män vs kvinnor här. Och det gör ingen feministisk strävan eller jämställdhetskamp. Den handlar om människor vs förlegade normer. Det är normer och värderingar som gör att kvinnor generellt sett har kontrollen över föräldraledigheten och har funderat lång tid innan på hur den ska fördelas. Det är normer och värderingar som gör att blivande pappor inte känner att de behöver läsa på så mycket om föräldraförsäkringen och det är normer och värderingar som gör att det kommer ta hundra år innan uttaget av föräldradagar är delat, trots att 86% av alla föräldrar redan NU vill att papporna ska vara hemma mer.

Alltså är det normerna som ska ändras, inte männen eller kvinnorna. För oavsett om man pratar om enskilda kvinnor eller män eller män eller kvinnor i grupp så blir tilltalet mer personligt. Och med ett personligt tilltal känner folk sig utpekade, ifrågasatta och otrygga. Det skuldbelägger, och skulden hamnar fel. Om vi ska prata om "skuld" så vill jag hellre lägga den på normerna som vi alla människor är med och påverkar och lever i. Skulden eller ansvaret kan alltså inte läggas på vare sig kvinnor eller män som grupp.

Några bra slutsatser tycker jag dock att utredningen visar; framtidens kampanjande för ökat pappaledighetsuttag kommer se annorlunda ut. Det kommer inte stå nån Hoa Hoa där och vara förebild för papporna, pappor vet redan att de kommer fortsätta vara manliga även när de tar hand om sina barn. Istället ska man försöka ändra attityderna kring mammornas föräldraroll. Jag kan bara hoppas att tilltalet blir annorlunda, och inte kommer dragande med att kvinnor "hindrar" och är "ovilliga".

Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttioåtta med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
E S (2005-02-25 14:32)
Bekkengen visade det motsatta, om pappan ville vara hemma så var han hemma (förenklat).
Hittade en intervju på nätet med henne:
http://www.jamstalldhet.nu
/jmst/mantyp/intervju/
bekkengentxt.htm


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook