Barnsidan - Juligen?
Meny

Juligen?

Publicerad: 2004-12-21
Jul, ja vad är jul för mig?

Nu ere juligen o nu ere juligen...

Jul, ja vad är jul för mig?
Inte har det mycket med Kristi födelse att göra för mig personligen om jag ska vara ärlig. Jag är inte religös, men jag tycker nog ändå att äras den som äras bör, så att fundera över det budskap Jesus bar med sig är synnerligen passande i jultider. Kärlek till sin nästa. Män, kvinnor och barn. Det finns dessutom de som anser att Jesus var feminist, och har man läst Da Vinci-koden blir man ju som feminist än mer vänligt inställd.

Som barn var julen magisk. Att vakna på julafton och tassa ned och titta på den klädda granen. Jullovsmorgon på TV (Jo, jag är så gammal att både morgon-TV och tecknad film var lyx.) Julmat och julklappar. Kommer ihåg när vi fick vår första radio med kasettbandspelare. Föräldrarna hade startat inspelningen till själva julmiddagen och det var jätteroligt att sedan få lyssna på vad vi sagt. Bara för att det var så roligt att spela in.

Som tonåring så blev det mer komplicerat. Föräldrarna ville nog gärna ha kvar magin för oss barn, men vi var inte lika duktiga på att tindra längre. Och efter att jag flyttat hemifrån så blev det ett par jular på semesterort. Superskönt och utan alla förväntningar.

Men nu när jag äntligen blivit vuxen "på riktigt" och fått barn så har nog julen fått lite magi igen. Det är så roligt att skapa minnen åt sina barn. Granen. Pepparkaksbak. Julpyssel. Klappar. Gäster på julmiddag. Släkt och vänner. Allt glädjer ungen och då är det plötsligt magiskt igen.

Jag älskar att köpa julklappar till mina familj. (Är så nöjd med klapparna till maken förresten! Så nöjd!) Och jag älskar att få julklappar. Lika mycket nu som när jag var barn. Så jag kommer aldrig att säga till maken att "Nä, vi köper väl bara klappar till ungarna?"


Skrivet av: E S
Inflyttad till Stockholm sedan 7 år. Gift med en fantastisk man. Har ett arbete som är roligt och utmanade (precis som i platsannonserna...) fast är föräldrarledig just nu. Två ungar, en 5-åring och en ½-åring. Feminist. Nästan-AP. Funderare och ivrig debattör av allt möjligt... :-)


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiotre med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
A O (2004-12-21 10:35)
Mm, när jag var liten älskade jag julen för att man fick ge presenter till alla. Jag började göra julklappar redan i augusti.
Visst är det härligt med en högtid där man får manifestera sin kärlek åt alla håll, man ger till alla och får av alla.
I min familj ger vi inte dyra presenter till de vuxna. Men vi ger presenter som är noga uttänkta och som innehåller mycket kärlek.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook