Barnsidan - Julen rimmar illa
Meny

Bloggar > Barnsidan > Julen rimmar illa

Julen rimmar illa

Publicerad: 2006-12-20
Det är inte bara julmaten man mår illa av.
När jag var liten var julen årets höjdpunkt. Ja, verkligen årets höjdpunkt. Det var nya leksaker och snölekar. Vi byggde kojor av snö, spelade “Den försvunna diamanten” och åkte pulka, drack varm choklad och ägnade oss åt lättjefullt umgänge.

I år ska det bli en grön jul, i söder lika varmt som på midsommar. Förvisso är det inte till 100% fastställt att det är koldioxidutsläppen som orsakar den globala uppvärmningen, men de flesta seriösa forskare är ändå eniga om att sambandet är starkt. Borrkärnor från Antarktis visar att det inte på över 650.000 år har varit så höga koldioxidhalter som idag. Gröna jular, orkaner, tornados, öknar som sprider sig, översvämningar är bara början. De förändringar vi ser idag är resultat av utsläpp som gjordes för 50 år sedan!

Varje år ökar julhandeln, varje år förväntas nya försäljningsrekord slås. Jag mår illa. Inte för pengarna som rullar, utan för att konsumtion verkar symbolisera lycka för många. Jag tror inte det är särskilt många som på sin dödsbädd ligger och är mest nöjd och stolt over den där platta teven som var familjens julklapp år 2006.

Jag var och handlade en liten symbolisk “gud vad vi är glada att just du är våra barns fröken”-grej på Cervera. Saken som inte var större än ca 1x15cm och inte var speciellt ömtålig slogs in i en meter wellpapp, glittrigt papper och toppades av en snörboll lika stor som paketet. Drar man ut krullet är det säkert 20 meter snöre som går åt – till varje paket!

Igår i väntan på sköne Dr House tittade jag på Äntligen Hemmas julspecial. I ett av inslagen skulle ett julbord dukas. Jag kommenterar inte själva stilen (som var vämjeligt porrig) utan vikten som lades vid att det skulle se snyggt ut. Jag vet inte hur många gånger de sa “glamma till det”, “överdåd”, “lyx” eller “blingbling”. Och det handlar bara om ögonfröjd - yta. I varje vinglas lades en julkula, varje placeringskort var en liten exklusiv kartong prydd med band, tallrikarna paketerades ihop med svart sidenband. Hela inköpslistan kan du se här; http://www.tv4.se/byggabo/antligenhemma/513164.html

När började julen handla om överflöd, frosseri och slöseri? Jag tycker det rimmar mycket illa med den samtid och verklighet vi lever i.

Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiosex med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
A O (2006-12-26 11:27)
Jag undrar mest om vi verkligen varit så fattiga att behovet av överflöd måste stillas... Jag tycker att själva behovet av blingbling är intressant. Att vilja köpa användbara saker förstår jag, men behovet av tusen leksaker som barnen inte behöver förstår jag inte.

Jag har haft min bästa jul på evigheter - jag hade båda ungarna på julafton och det var såååå underbart. Fast jag tror att jag aldrig firat en enklare jul, och jag tror att jag aldrig fått så lite julklappar:) De julklappar jag köpt var saker som behövdes - nåja - de skulle i alla fall köpts, och det blev trevligare att ge dem i present.

Jag blir mätt på överdådet - är det ovanligt?
Charlotte Jacobsson (2006-12-21 20:53)
Jag säger som Hamlet: "Ur led är tiden." Och hela världen också för den delen.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook