Jag har dåligt samvete
Publicerad: 2005-01-26
Mina barn går på förskolan mellan nio och halv fyra. De är lediga rätt många fredagar. Jag har dåligt samvete. Varför?
Mina barn går på förskolan mellan nio och halv fyra. De är lediga rätt många fredagar. Jag har dåligt samvete. Varför?
Av någon anledning har det blivit fult att ha barnen på förskolan (eller "dagis" som många säger) långa och många dagar. Helst ska de bara gå mellan nio och tre, det är mellan dessa klockslag som de mesta pedagogiska aktiviteterna sker. Och på fredagar är så pass många lediga att man nästan känner sig som en känslokall karriärsmorsa/farsa om man lämnar barn då. Och loven måste ju få vara så där låååånga och idylliska som när man själva var liten. Med en arg debatt i media om att barn var på förskolan medan föräldrarna hade semester så kändes det ruttet att bara ge dem 5 veckors sommarlov.
Det har blivit nån slags tävling om vem som kan ha barnen kortast tid på dagis. Ungefär som att korta dagar gör en till en bra förälder. Långa dagar betyder förmodligen 1) att man är egoistisk eftersom man enbart tänker på sin karriär eller 2) det är fruktansvärt synd om en eftersom man förmodligen är ensamstående eller lågavlönad. Jag har hört föräldrar säga att de skäms för att barnen har så långa dagar...
Man pusslar alltså med mormor, barnvakter, grannar för att barnen inte ska behöva "utsättas" för dagis efter kl 15. Vad är det som gör dagis så dåligt efter kl 15.00? Eller före 09.00?
Så, vad har jag dåligt samvete för, mina barn går ju "rätt" tider? Jo, jag har dåligt samvete för att skriva "9-15.45" på schemat när det på många barns rader står "7-17.30". Det känns som jag med mina små krumelurer skriver de andra föräldrarna på näsan om vilken duktig förälder jag är. Jag kanske ger dem dåligt samvete? "Kolla bara - jag kan minsann prioritera! Stackars dig och dina barn...".
Jag är säker på att de allra flesta föräldrar sliter så hårt de bara kan för att få så mycket tid som möjligt med sina barn. Varken de eller jag behöver mer dåligt samvete eller fler måsten. Låt ingen komma och säga att förskolan är av ondo, när du vet att dina barn har det bra där. På vår förskola har man satt upp ett stort plakat som deklarerar (ungefär så här):
Allt som är viktigt som vuxen lärde jag mig på förskolan:
-Vara en bra kompis
-Dela med mig
-Glädjas med andra
-Arbeta och fungera i grupp
-Empati
-Klä på mig och äta med bestick
-Ha roligt
-Tvätta händerna och tacka för maten
-Tålamod
-Utforska och ta reda på svar
-Vänta på min tur
-Ta instruktioner
-Ta ansvar för mina egna handlingar
-Normer och värderingar
-Leva i nuet
Tänk på det om jag med mina "09.00-15.45 måndag till torsdag" ger dig dåligt samvete. Ingen förälder blir "bra" eller "dålig" med dagistiderna som enda beslutsgrund, ingen annan än dina barn kommer kunna bedöma dig på den punkten.
Skrivet av: Barnsidan
Lämna gärna en kommentar!
Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.
Tidigare kommentarer/betyg
A O (
2005-01-26 15:54)
Äh, jag tror att man får försöka växa upp lite. Själv var jag själaglad över att så många föräldrar hämtade tidigt, då fick min unge en lugn stund med få barn och många fröknar på slutet av dagen.
För mig känns den där hetsen som om den handlar mer om status än om barnens bästa.
annika60 (
2005-01-25 22:43)
Som en av dem som haft barnen långa dagar kan jag säga att det inte är föräldrar som lämnar sent, hämtar tidigt och är lediga alla lov som ger dåligt samvete - utan kommunledningar och förskolechefer som planerar verksamheten efter folk som verkar vara gjorda av semester... Typ "Kommer nån på klämdagen?" med huvudet p sne. Ehhh. Mitt barn... Jag måste ta semester alla klämdagar... Vi har inga "slutar 13 dag före röd dag". Fördelen är våra fria arbetstider, nackdelen är att vi har ett jobb som ska göra nån gång och som ingen annan gör om inte vi gör det...