Barnsidan - Inte välkomna i butiken
Meny

Bloggar > Barnsidan > Inte välkomna i butiken

Inte välkomna i butiken

Publicerad: 2005-04-24
Här där jag bor har den lokala ICA-handlaren (i samförstånd med skolan får man förmoda) bestämt att eleverna inte är välkomna i butiken på skoltid. Detta efter en tids problem med ett gäng ungdomar som hotat personal och trakasserat kunder. För att råda bot mot detta har man då beslutat att porta alla ungdomar från de två närliggande skolorna. Alla utan urskiljning alltså... De får bara handla om de har en ansvarig lärare eller annan vuxen med sig. Det rör sig om sammanlagt ca 300 elever från klass 6 och uppåt, varav långt ifrån alla besöker affären särskilt ofta.

Dotter som går i nian i en av skolorna kom hem och var ordentligt förgrymmad. Hon tyckte det var helt fel. Kände sig utpekad och förödmjukad. Ville veta vad jag tyckte... och jag kände mig ställd. Jag förstår ju butiksägaren, det är såklart ohållbart för både honom, hans personal och för de kunder som känner sig trakasserade. Men förstår Dotter också. Hennes tillvaro krånglas till. Hon kan nu inte köpa sin frukostmacka utan att ta en lärare med sig. Kan hon ens handla en ledig dag utan att känna sig passad på och utpekad?

Och fungerar det verkligen den här metoden? Gänget som skulle stängas ute står nu utanför byggnaden (affären ligger i ett minicentrum) och ser effektivt till att de som vill handla inte känner sig bekväma med att gå in från den sidan iaf. Det här gänget har för övrigt häckat utanför och inne i centrum i flera år men det har blivit värre med mer trakasserier osv. De elever som vill handla något på rasten får knalla vidare till OK en liten bit längre bort och där lär man inte bli så lycklig över anstormningen om det kommer många elever åt gången.

Gänget som skulle stängas ute påverkas nog minst, de skiter helt enkelt i det och Dotter trodde att de kommer att hitta på ett sätt att hämnas. Det här är ett gäng där föräldrar, soc, polis osv har misslyckats totalt att få rätsida. Somliga av dem har för länge sedan gett upp skolan och ägnar större delen av dygnen åt att hänga med gänget istället för att vara på lektioner eller vara hemma.

Men vad ska man egentligen göra? Butikens ägare måste skydda sin egendom, sin personal och sina kunder, det är ju klart. Men är det moraliskt lyckat att stänga alla oskyldiga ungdomar ute samtidigt? Får man göra så? Görs det på andra platser i landet?

Och en annan sak. Det här är ju en liten ort och skolorna är också små. Det är nog fullt möjligt för butikspersonalen att känna igen många av ungdomarna eftersom de flesta dessutom bor i området. Men hur göra på en riktigt stor ort med jätteskola och stort affärscentrum?

Skrivet av: Ingela N
Jag är... ja, vem är jag? Numera ingen lätt fråga att svara på men jag gör väl ett försök då. Jag är sambo med Mannen sedan massor av år. Har två döttrar födda -83 och -89 samt en son född -90. Sonen, vår Björnis, dog efter en tids sjukdom i mars 2003. Sedan dess är inget i mitt liv riktigt sig likt och somliga dagar är väldigt tunga. Jag skriver en del, bl a Bloggar här på Barnsidan men också andra texter. Fotograferar när jag får låna min kamera (den yngre av döttrarna lägger oftast beslag på den) och så är jag en datanerd som gillar att bygga hemsidor. Och så har jag en blå cykel...


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiosju med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Tilia (2005-04-25 09:44)
Om man vet vilka personer det gäller - kan man inte stänga ute just dem?
Man skulle ju inte få stänga ute en etnisk grupp om man hade problem med några få individer ur den gruppen.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook