Barnsidan - Hur står dom ut?
Meny

Bloggar > Barnsidan > Hur står dom ut?

Hur står dom ut?

Publicerad: 2005-03-16
Jag har skrapat lite på ytan på "världens mest jämställda land"
En sen kväll för ett tag sedan kunde jag inte sova och tänkte ta upp en gammal vana - läsa i snacken på en sajt i närheten. Jag fastnade i en snackgrupp som heter "Jämlikt hemma?" och inlägg efter inlägg visar på en oerhörd orättvisa. En orättvisa som pågår, i vad jag kan förstå, väldigt många hem. Jag fattar inte hur dessa kvinnor och män står ut med det. Sen när blev det norm att vara orättvis?

Ofta handlar inläggen om att mannen inte har någon förståelse inför alla hushållssysslor. Att han inte visar någon uppskattning för det arbete kvinnan gör, men själv kräver massa gullegull och beröm för att ens lyfta fingret. Eller att han inte ser skithögarna, dammråttorna och ungarnas osnutna näsor. De allra flesta gånger blir rådet: "låt bli att sköta all markservice", dvs låt hemmet förfalla så han den hårda vägen får erfara vad resultatet blir om sysslorna inte blir gjorda.

Så jäkla dumt! Är männen så dumma att de inte fattar att om man låter bli att dammsuga så blir det dammigt och grusigt? Nej, självklart inte. Kvinnor har ingen städgen eller lägre toleransnivå för smuts. Det handlar om en sak; sluta be om hjälp. Ni är två vuxna om att ha hem och barn tillsammans, ansvaret för hushållssysslorna ska fördelas mellan er två som är vuxna. Det ska inte handla om att den ena måste be om hjälp för att få en syssla utförd.

Nästa stora stötesten verkar vara att "mannen jobbar/pluggar jämt" - dvs smiter och lämnar kvinnan med allt obetalt hemarbete... och sina barn med bara en hel förälder. Småbarnsåren är de där viktiga åren då förutsättningar för en trygg och nära kontakt med föräldrarna gror hos barnet. Och det är paradoxalt så att småbarnspappor är de som jobbar allra allra mest. Jag tror att småbarnspappornas myckna jobbande beror på att individer i den åldern (runt 25-35) ofta känner att karriären nu tar verklig fart samtidigt som de känner ett stort ansvar att försörja sin lilla familj. Så att pappa är borta behöver inte betyda att han inte bryr sig om sin familj, smiter från ansvar eller är egoistisk. Men i längden kan det aldrig fungera - han gör sig själv och familjen en björntjänst genom den typen av inställning. Och jag hävdar med bestämdhet att det inte är i arbetslivet man sumpar chanser, det är hemma och i relationen med sina barn. Dessutom ska väl kvinnan också få vara med när "karriärtåget" går? Och varför ska mannen ha patent på att vara familjeförsörjare?

Det är också fel ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Det finns många siffror i statistiken och avhandlingar som visar på att kvinnor utbildar sig i högre grad, presterar bättre betygsmässigt, har tydligare mål, är mer realistiska och dessutom mer ambitiösa. Detta betyder inte att männen är lata och odugliga, men det är ett himla stort slöseri med kunskap (och skattemedel!) om dessa kvinnor sin utbildning och sina ambitioner till trots "väljer" att vara hemma och vara inproduktiva i termer av förlorade skatteintäkter och andra insatser som gagnar samhällets utveckling.

Sen hittade jag en omröstning på aftonbladet som emanerat ur en debattartikel som Göran Hägglund (kd) står bakom - han hävdar att feminismen hotar kärnfamiljen. 60% som svarat i omröstningen håller med. 60%! Jag gör det (som ni förstår) inte. Jag kan ärligt talat inte förstå hur jämställdhet kan vara ett hot mot kärnfamiljen när en jämställd mamma och pappa håller ihop längre och får fler barn. "Så egentligen borde kärnfamiljsförespråkarna vara feminister", som Birgitta Ohlsson (fp) säger i artikeln. Klipper in en del av svaren man kan läsa i efterföljande diskussion:

"En självständig kvinna älskar fortfarande sin partner och sina barn. Vad hon söker är den respekt hon förtjänar från samhället."

"Är det rätt att din mamma eller dotter eller fru inte skall känna samma rättigheter som din son, din far eller man?"

"Feminismen är inte emot någon utan för alla."

Amen

Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet arton med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Barnsidan (2005-03-16 21:57)
Och Tova, du är garanterat inte ensam. Att inse att man faktiskt (men omedvetet) lever ojämställt är smärtsamt - men ett effektivt sätt att försöka ändra på ordningen.

Det är inget fel att vara projektledare för familjen, men man ska inte vara ensamt ansvarig. Och välkommen i laget, glöm bara inte att du befinner dig i vinnarlaget :)
Christopher (2005-03-16 20:39)
Deras syfte är väl enkelt: Sälja lösnummer!
Barnsidan (2005-03-16 19:57)
Christopher; ja, som man frågar får man svar. Det var ganska hårt vinklat av AB, man kan nästan undra i vilket syfte de håller på och viglar upp till detta (fiktiva!) krig...

Och... jag har sett att länkar sabbar hela layouten :-o (lingling var först att prova tror jag :)
Christopher (2005-03-16 18:28)
Frågan är vilka associationer folk får till ordet "feministerna"? Är det generell jämställdhet eller Gudrun Schyman, Margareta Winberg och Ebba Witt-Brattström? Om det är de senare framstår omröstningsresultatet som betydligt rimligare. Jfr gärna just Belinda Olssons betraktelse över E W-B: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter
/story/0,2789,617609,00.html


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook