Barnsidan - Hur kan man hjälpa Asien?
Meny

Bloggar > Barnsidan > Hur kan man hjälpa Asien?

Hur kan man hjälpa Asien?

Publicerad: 2005-01-04

Katastrofen i sydasien bara växer. Siffrorna för antalet döda stiger dag för dag och när jag skriver detta är siffran uppe i 124.000 bekräftade dödsfall - mer än offren för atombomben i Hiroshima. Ändå slapp Bangla Desh märkligt lindrigt undan, beläget som det är högst uppe i Bengaliska viken och med miljontals fattiga som bygger sina bostäder på de nya öar som skapas av Ganges´ och Bramaputras deltaavlagringar så fort de torkar.

Skalvet var ovanligt kraftigt. Det var det starkaste på drygt 40 år, sedan skalvet i Prince William Sound i Alaska 1964 som förstörde staden Valdez (numera mest känd som slutstation för oljeledningen tvärs genom Alaska). Det skalvet hade styrkan 9,2 på Richterskalan och det utanför Sumatra 9,0. 1964 års skalv var alltså ca 60% starkare eftersom Richterskalan är logaritmisk. Ändå krävde 1964 års skalv "bara" 133 dödsoffer!

Hur kan det vara möjligt? En del av förklaringen är förstås att även om en hel stad förstördes bor det inte lika många människor längs Alaskas kust och även om vågen kan passera tvärs över Stilla havet tappar den något av sin styrka på vägen. Stabilare konstruktioner för byggnaderna är en annan förklaring. Ändå var det inte förrän efter det skalvet som USA och Japan byggde upp varningssystem för tsunamis. Stilla Havet drabbas av 4-5 jordbävningar varje år som är kraftiga nog för att ge upphov till en tsunami och Japan drabbas ofta utan att det får sådana följder.

Bortsett från de omedelbara konsekvenserna i mänskligt lidande spekulerar media i att regionen kommer att drabbas dubbelt eftersom man förutspår att turisterna kommer att fly till andra resmål. Det vore helt feltänkt anser jag. Ett skäl till att Japan och USA klarar sig undan sådana här katastrofer är att de har råd att satsa på stabila byggkonstruktioner och varningssystem. De här länderna, Thailand, Indonesien, Sri Lanka etc, håller på att utveckla sina ekonomier och i det arbetet är turismen en mycket viktig del. Dessutom: Genom det starka skalvet har spänningarna i jordskorpan i den regionen nu lösts upp och det borde alltså dröja ett bra tag till nästa stora skalv. Om något har det alltså blivit säkrare att resa dit nu.

Min slutsats är alltså: Det bästa sättet att hjälpa de drabbade områdena är att resa dit som turist! Då kan de utveckla sin ekonomi och en framtida liknande katastrof få långt mindre allvarliga konsekvenser. Just nu skickas mycket katastrofhjälp dit men på lång sikt behöver de få igång sitt näringsliv igen och turismen är deras bästa chans att utvecklas!


Skrivet av: Christopher
Skåning som numera har mina killar varannan vecka, som så många andra skilda föräldrar. Jag har borgerliga värderingar, gillar mitt ingenjörsjobb och kommer gärna ut i naturen eller på golfbanan. Dessutom är jag monogam, plikttrogen och ordhållig, dvs en typisk tristnisse! Allmänheten varnas.... Mina killar är födda -94 och -97 och är inte nödvändigtvis som andra. Den äldste har högfungerande autism, ofta kallat Aspergers syndrom. Han är intelligent och har ett ordförråd som många gymnasister borde avundas honom, enligt en tidigare gymnasielärare. Han är lyckligast framför datorn. I och för sig kan du säkert prata med honom i en halvtimme utan att märka något konstigt alls - så länge du talar om det som intresserar honom! Den yngre är sen i sin utveckling av talet även om det går bra framåt numera. Han är en glad och social liten goding som charmar vem som helst! e-post: Mentat57@hotmail.com, men den kollar jag ganska sällan.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiofyra med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook