Barnsidan - Hur farligt är det att dricka vin och amma?
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Hur farligt är det att dricka vin och amma?

Hur farligt är det att dricka vin och amma?

Publicerad: 2005-10-17
rekommendationen noll alkohol vid amning - politik eller vetenskap?

Jag har faktiskt funderat ganska länge över det här med varför det är nollgräns för alkohol som rekommenderas för ammande kvinnor.

Det är ju en klar skillnad mellan att vara gravid och dricka och amma och dricka. Om man dricker får blodet en viss alkoholhalt, och redan vid rätt låga promillehalter känner de flesta av berusningen. Eftersom mamma och barn "delar" blod under graviditeten kommer barnet får samma promillehalt. Och fostret klarar dåligt av att effektivt göra sig av med giftet som alkoholen innebär.

Men när man ammar är det ju bara bröstmjölken som barnet får i sig från sin mamma. Bröstmjölken får samma promillehalt som blodet, och att dricka någonting med promillen av alkohol skapar ingen berusning och även ett barns lever klarar av att bryta ner så små mängder alkohol innan det kommer ut i blodet. Alltså borde bröstmjölk även om den är alkoholhaltig vara tämligen ofarlig.

Idag togs ämnet upp på Kalla Fakta som gjorde en del tester av båda bröstmjölk och några andra drycker. En kvinna fick dricka ett glas rödvin och efter en kvart fylla ett provrör med bröstmjölk. Därefter drack hon ett glas till och fyllde nästa provrör. Proverna, tillsammans med seven up light, fil och jos, togs till nåt labb för analys. Det visade sig att bröstmjölken efter ett glas vin innehåller 0.3 promille alkohol och efter två glas 0.5 promille. läsken innehöll 0.6 promille, medan jos och fil inte innehåller något alls. Alltså - om det är farligt för barnet att mamman dricker ett till två glas rödvin och sen ammar är det minst lika farligt för barnet att dricka läsk. Och som de flesta vet kan man inte dricka sig berusad på läsk eller ens lättöl som innehåller skyhögt mycket mer alkohol!

Jag förespråkar verkligen inte att man ska dricka under amning! Även så lite som ett glas vin ger en berusning och kan säkert medföra att man blir lite fumlig och kanske hanteras med barnet på ett sätt som barnet kan bli lite skrämt av. Men samtidigt ska man nog inte skrämma upp kvinnor i onödan, jag kan tänka mig att nojiga mammor är bra mycket farligare än mammor med 0.3 promille i blodet.


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiotre med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Madeleine Boström (2005-10-19 13:17)
Du är inte ensam om att fundera och tycka illa om felaktig skrämselpropaganda. Jag blir så förvånad då inte människor ser skillnaden på när en gravid kvinna dricker och när en ammande gör det. Det är ju två väsenskilda situationer.
Blir lite komiskt ibland då jag inte kan hålla tyst och ivrigt förklarar varför det är okej att dricka under amning om man har någon annan som tar hand om barnet. Själv är jag jag ju helnykterist :-) (men tycker ändå att rätt ska vara rätt...)
Tilia (2005-10-18 08:33)
Jag drack självklart när jag ammade. Det jag har hört från flera läkare är att alkoholhalten i bröstmjölken blir densamma som i blodet efter ett glas vin.

När jag ammade var jag trött och kunde därför inte dricka mer än nåt glas vin, så berusning var det aldrig fråga om.

Anekdot: På föräldramötet i 7-åriga dotterns klass inledde läraren i franska med att dela ut turistbroschyrer för Alsace-viner. De skandinaviska föräldrarna log belåtet över att vi bor på kontinenten.
Mia Althoff (2005-10-17 23:51)
0.6 promille var det i seven up light, de hade nån förklaring varför. minns ej exakt, men det var snarare att det var någon "rest" från produktionen än något tillsatt.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook