Barnsidan - Högläsningsböcker
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Högläsningsböcker

Högläsningsböcker

Publicerad: 2005-10-05
Barndomsminnen - gamla och nya
Ett av mina starkaste och varmaste barndomsminnen är från gånger då mamma eller pappa läste högt ur böcker. Böcker med få bilder och mycket text. Det nog mest Astrid Lindgren som lästes och min solklara favorit blev Ronja Rövardotter.

Nu är det mina barn som vill ha högläsning och givetvis stack jag upp på vinden hemma och letade rätt på Karlsson på Taket och Pippi. Men helt plötsligt kändes berättelserna så utslitna och mossiga. Nu finns junibacken runt hörnet, Saltkråkan och Emil vevas runt på svt varje sommar och Ronja Rövardotter på våren. Den nya Pippi finns i otaliga förpackningar; dvd, mjukdockor, pussel och målarböcker. Och Karlsson på Taket - han är ju helt vedervärdig!

Så jag bestämde mig för att skaffa mig lite andra högläsningsböcker. Här är vad vi hittat sofar

Böckerna om Sandvargen av Åsa Lind

Jag heter Rosalie av Ingrid Carlberg

Mitt magiska finger av Roald Dahl

men, nej - Astrid Lindgren är inte på något sätt bannlyst. Vi har t.ex läst:

Lotta på Bråkmakargatan och Madicken och Junibackens Pims
Vilka böcker läser du för dina barn? Hur gamla var dina/ditt barn när du började läsa ur böcker utan bilder för dem/det?

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextioett med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Stina G (2005-10-06 20:21)
Jag gillar Nalle Puh och försöker snärja sonen att gilla dessa underfundiga sagor. :)
En annan kul sak är att läsa eller lyssna på en saga tillsammans och sedan diskutera den efteråt, det blir härliga diskussioner.
Anneli Karlsson (2005-10-06 14:15)
Mellan spring, hopp och diverse djupdykningar i flyttkartonger kan det då och ske, att lugnet breder ut sig och vi hamnar i saccosäcken tillsammans. Just nu "Knacka på" av Anna-Clara Tidholm, vilken verkligen har fångat sonens intresse. Väldigt lite text, men härliga bilder som utmanar fantasin och lockar till samtal.

Köpte "Den vilda bebisresan", som verkar vara en klassiker(?). Stör mig dock på rimmet, som inte har något flyt. Höll på att skratta mig halvt fördärvad när sonen ville att morfar skulle läsa den...

Sonen, två år i december!
Tilia (2005-10-06 13:35)
Jag läser ofta högt för mina barn. De är 10,7 och 4 så jag försöker variera böckerna så att 4-åringen inte ska få för tråkigt. En höjdare är Spiderwick-böckerna. Mycket bilder och enkelt språk så att 4-åringen kan hänga med lite grann. Bra personporträtt och relationer som utvecklas så att de större får sitt. Och massa tomtar och troll som hela familjen gillar!


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook