Barnsidan - Gästbloggare: Helene Sigfridsson - Makalös förälder
Meny

Bloggar > Barnsidan > Gästbloggare: Helene Sigfridsson - Makalös förälder

Gästbloggare: Helene Sigfridsson - Makalös förälder

Publicerad: 2006-09-18
Enligt Rädda barnen har fattigdomen bland ensamstående föräldrar stigit från 5,6 % till 8 % idag. Klyftorna ökar.

Sveriges Makalösa föräldrar är en organisation för ensamstående föräldrar.
Vi arbetar med att bygga nätverk, och att opinionsbilda kring ensamstående föräldrars villkor.

Det som imponerade på mig när jag började jobba för organisationen var den härliga blandning av olika slags föräldrar som samlas hos oss. Jag har mött föräldrar som blivit ensamstående efter separation, som råkat ut för dödsfall i familjen, adopterat på egen hand, blivit förälder genom insemination eller vars partner sitter i fängelse.

Det kan tyckas vara en spretig skara, och den första tanken är kanske inte hur mycket vi har gemensamt. Att vi har mycket situation syns tydligt när vi möts i våra nätverk eller självhjälpsgrupper. I nätverken träffas föräldrar som till exempel har tvillingar, är gravida eller där den andra föräldern bor utomlands. I självhjälpsgrupperna träffas man på lika villkor och stöttar varandra genom att prata av sig och ofta, lyssna på varandra.

För faktum är, att oavsett hur våra medlemmar blev ensamstående så upplever de samma sak, deras livsval gör det omöjligt för dem att vara föräldrar på samma villkor som de som lever i tvåsamhet. Det skiljer sig inte i omsorgen om barnet eller i ansvaret att ge sitt barn en trygg uppväxt, med alla behov tillgodosedda. Däremot är vår situation speciell när det gäller under vilka förutsättningar vi måste göra det.

Sedan de stora besparingarna på 1990-talet har ekonomin blivit bättre för alla grupper. Men det är ett stort gap mellan sammanboende och ensamstående föräldrars ekonomiska utveckling. Ökningen av de sammanboende föräldrarnas disponibla inkomst har blivit dubbelt så stor som för de ensamstående föräldrarna. Enligt Rädda barnen har fattigdomen bland ensamstående föräldrar stigit från 5,6 % till 8 % idag. Klyftorna ökar.

Ensamstående mammors hälsa är betydligt sämre än de sammanboende mammorna.
Hälften av alla ensamstående kvinnor har någon gång under de senaste tolv månaderna avstått från tandläkarvård, sjukhusvård eller att köpa medicin på grund av sin ekonomi.

För att kunna arbeta är ensamstående föräldrar beroende av en välfungerande barnomsorg. Bristen på lagstiftning för barnomsorg på kvällar, nätter och helger kan innebära att ensamstående föräldrar skickas rakt in i arbetslöshet eller tvingas försörja sig på en deltidslön. När grupperna blir allt större är det svårt att med gott samvete lämna sitt barn de 8-10 timmar som behövs för att kunna arbeta heltid.

Det finns mycket att göra för politikerna för att förbättra situationen för ensamföräldrar, så att vi kan resa oss upp och slippa refereras till som en utsatt grupp. För egentligen är ensamföräldrar en väldigt stark grupp. Trots både motvind och regn i samhällsklimatet fixar vi vardagslivet på egen hand och levererar både mat på bordet och all den kärlek våra barn behöver för att växa upp till välfungerande samhällsmedborgare.

Några av oss gör det i gemenskap med andra makalösa föräldrar och jag hoppas att fler söker sig till oss för att stärka både sig själva och ensamstående föräldrar som grupp. Välkommen du också!

 

Sveriges Makalösa Föräldrar


Skrivet av: Helene SigfridssonLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextioett med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
A O (2006-09-20 09:04)
Jag tycker att det är rätt kul att vara ensamstående förälder (även om jag bara har barn varannan vecka). För att få allt med jobb, möten, fritidsaktiviteter att fungera så behöver man en massa stöd utifrån helt plötsligt, vilket har gjort att jag inte har så stor distans till andra familjer, lärare o.s.v..

I förrgår hade jag t.ex. kris, var tvungen att jobba över och han inte ta lillkillen till hans fiollektion - då bjöd jag hem läraren på middag istället och så hade vi lektionen hemma. För mig är det ett plus. Att jag fått en till kompis (fiolläraren) och samtidigt en backup-plan när det skiter sig. Andra gånger är det jag som ställer upp och har lektionen på fel tid för att läraren behöver göra något, eller hjälper någon som behöver barnvakt. Jag trivs med att leva i storfamilj på det sättet.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook