Barnsidan - Förste svensken i rymden!
Meny

Bloggar > Barnsidan > Förste svensken i rymden!

Förste svensken i rymden!

Publicerad: 2006-12-11
De jublande rösterna visste inte till sig igår när Mr Fuglesang äntligen kommit iväg med Discovery ut i rymden. Och det är fullständigt enastående att en man som varit ett skämt nu fått sin revansch och upplever sin pojkdröm.
Jublet visste inga gränser igår när Mr Fuglesang äntligen kommit iväg med Discovery ut i rymden. Och det är fullständigt enastående att en man som varit ett skämt nu fått sin revansch och upplever sin pojkdröm. Frågan är vad vi jublar över...?

I tidningarna har man kunnat läsa om jättedånet som hördes över halva Florida. Man har sett beräkningar på hur de ska docka Discovery med ISS, hur mycket raketbränsle som går åt och hur rymdstrålningen påverkar och skadar kroppen. Allt detta är högintressant stoff för mig och alla andra som älskar att samla på (onödig) fakta.

Samtidigt lämnar detta en konstig bismak. Vad är det egentligen vi får tillbaka? Jag påstår inte att jag förstår allt de ska göra där uppe på ISS, eller ens vidden av de upptäcker som görs i förberedelserna eller under själva vistelsen i rymden. Men ett dån som hörs över hela Florida och ett ljus i natten lika starkt som dagsljus borde egentligen inte vara något annat än en gigantisk naturkatatrof. Världens fattiga svälter och dör i simpla sjukdomar samtidigt som raketbränsle för flera miljoner eldas upp på mindre än en minut.

Jag har svårt att få ihop det, kanske någon kan förklara att det faktiskt är värt det?

Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextiofyra med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
hsirwall (2006-12-14 10:23)
Mitt intresse för det där jippot är verkligen helt obefintligt. Jag förstår inte heller hypen omkring det, det är ju inte första gången i världshistorien man skickar upp människor i rymden så varför allt ståhej runt omkring?

Och hur löjligt är det inte med allt fokus på vad det här gör för Sverige? "Vilket framsteg för Sverige!" "Sverige visar framfötterna i rymdsammanhang" osv. Jag undrar bara hur stor del SVERIGE har i det hela?! Det är väl i alla fall Fuglesang som har kämpat och åstadkommit möjligheten för honom att få genomföra rymdresan?

Så typiskt svenskt på något sätt - nu tar politikerna och delar av svenska folket åt sig äran för något som en enskild individ har slitit häcken av sig för att uppnå. Samma syndrom som när ett svenskt idrottslag vinner - då vinner "vi", men förlorar laget, ja - då är det helt plötsligt "de".
Jens Rydén (2006-12-11 12:25)
Jag håller med dig. Vad är det vi får tillbaka? Varför denna hiskeliga hype kring Fuglesang och uppskjutningen av en rymdfarkost? Min ena svåger med familj ställde t o m klockorna för att gå upp mitt i natten och se det hela på direktsänd tv...

Dubbelmoralens väktare nummer ett - Aftonbladet - glömmer givetvis bort att de kör stenhårt med en kampanj för att förbättra vår miljö och ägnar spaltmetrar åt något som på några minuter förmodligen förorenar miljön mer än vad svenska bilister gör på en dag.

Jisses vilken idioti!


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook