Barnsidan - Folket filbyter
Meny

Bloggar > Barnsidan > Folket filbyter

Folket filbyter

Publicerad: 2005-02-28

De senaste åren har privatpersoners nedladdning av film och musik ökat markant och man förstår branschens önskan att stoppa det hela. I dagarna har Antipiratbyrån anmält en rad enskilda privatpersoner för just olaglig utdelning av piratkopierade spel, program och mp3-filer och fler är helt klart att vänta. Artikel i DN 

Jag minns hur sensationellt det var när jag åren 2000/2001 befann mig som lärare på ett utbildningsföretag där man dragit in bredband för Internet och alltså hade för den tiden oerhört snabb uppkoppling. Problemet med nedladdning blev så stort att man var tvungen att strypa farten på ingående trafik för att inte all den nödvändiga kommunikationen skulle säcka ihop. Eleverna (vuxna studenter som läste avancerad datateknik och hade lånedatorer från företaget) fann nämligen snabbt sätt att ladda ner oerhörda mängder musik och film. Napster var programmet på allas läppar.

Napster efterträddes av andra som efterträddes av andra vartefter de förbjöds och nu står vi inför ännu en ny generation fildelningssystem som underhållningsbranschen skall hålla stången. Det måste liknas vid att slåss med väderkvarnar… totalt ogörligt. Det hela krånglas till av en klumpig lagstiftning. som tillåter nerladdning men förbjuder utdelning och så av att musik och film har blivit ganska dyrt att köpa. Denna lagstiftning är dock under utredning för att ändras.

Man kan iofs kanske förstå att ungdomar som lever på begränsad budget om de laddar hem musiken istället för att lägga flera hundra av månadspengen på att köpa en cd men jag hör ju att det är något som folket sysslar med även i de äldre generationerna som antagligen mycket väl har råd att betala.

Är det så fel då att privatpersoner laddar hem en eller annan fil kan man fråga sig… Ja det tycker jag och ändå kan jag inte helt svära mig fri från att ha gjort det. Det laddas hem en eller annan låt här med men färre och färre de sista åren. Vi köper numera nästan all vår musik… våra dataspel i den mån vi vill ha och även våra dataprogram. Film kan det hända att tonårsdottern hämtar hem från nätet ibland det vet jag men jag håller på att samla mig för att förbjuda henne. Jag tillstår alltså att jag har ändrat mig i frågan. För tre fyra år sen så tyckte jag det var en smart ide, praktiskt att få hem musiken via datorn. Tänkte inte så mycket på upphovsrätt och att de företag som tar fram spel och program faktiskt lever på just det. Men numera så känner jag att det är helt fel och jag kan inte försvara det för mig själv ens när det gäller enstaka mp3. Det enda som vi faktiskt laddat ner på sistone är låtar som vi redan har fast på vinyl. Då dövar jag samvetet med att vi iaf har betalat för dem en gång.


Skrivet av: Ingela N
Jag är... ja, vem är jag? Numera ingen lätt fråga att svara på men jag gör väl ett försök då. Jag är sambo med Mannen sedan massor av år. Har två döttrar födda -83 och -89 samt en son född -90. Sonen, vår Björnis, dog efter en tids sjukdom i mars 2003. Sedan dess är inget i mitt liv riktigt sig likt och somliga dagar är väldigt tunga. Jag skriver en del, bl a Bloggar här på Barnsidan men också andra texter. Fotograferar när jag får låna min kamera (den yngre av döttrarna lägger oftast beslag på den) och så är jag en datanerd som gillar att bygga hemsidor. Och så har jag en blå cykel...


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiotre med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
annika60 (2005-02-28 22:16)
Tilia har helt klart en poäng... Tycker mest det är skivbolagen som gapar. Mindre kända artister välkomnar ju i vissa fall nedladdningarna och sätter det på marknadsföringskontot...
JAg skulle kunna tänka mig att betala för explicit de låtar jag laddar ner (varit lite för lat att ta rätt på var man kan göra sånt) men en hel CD har jag inte köpt på år. ÄR dödstrött på att betala flera hundra för två låtar plus en massa utfyllnadsskit.
Tilia (2005-02-28 15:25)
Av debatten om att det är olagligt att ladda ner musik hur som helst lär vi oss att musikbranschen är rikare än läromedelsbranschen. Jag har mängder med exempel på olagligt kopierat undervisningsmaterial, men någon kampanj emot det har jag knappast sett. Utom en klisterlapp på en kopiator i en skola där jag arbetade en gång och febrilt kopierade Selma Lagerlöf innan vi gick med i EU och hon blev skyddad på nytt. Sv hade 50 års skydd, EU 70, så Selma var bara fri att kopiera under några år.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook