Barnsidan - Föda barn - med eller utan smärtlindring?
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Föda barn - med eller utan smärtlindring?

Föda barn - med eller utan smärtlindring?

Publicerad: 2006-05-12
Det är naturligt att föda med smärta. Kroppen är uråldrigt smart, den gör det bästa av situationen. Men vi lever i en värld där det finns säkra bedövningar, ska vi inte använda dem bara för att det är naturligt med smärta?

Idag föder 27% av alla svenska kvinnor med ryggmärgsbedövning. Enligt brittiska barnmorskor är det bra att föda med smärta. Smärtan får igång de naturliga endorfinerna och hormonerna vilket underlättar anknytningen till barnet och förhindrar depression.

Jag tror att det stämmer, det stämmer nog att det är naturligt att föda med smärta. Utan påverkan från moderna mediciner och behandlingar gör kroppen det den naturligt kan göra för att skydda sig mot smärtans dåliga effekter. Kroppen är uråldrigt smart, den gör det bästa av situationen.

Jag har fött två barn helt utan smärtlindring. Jag har inte klarat det för att jag är speciellt redig, stark, modig eller smärttålig, utan för att förlossningarna gått snabbt, jag har haft förmånen att vara utvilad och frisk under hela graviditeten. Hade jag gått med foglossning i flera månader, kräkits dag som natt månad ut och månad in, inte fått sova ordentligt eller varit ur psykisk balans så hade det givetvis inte gått.

Så att påstå att alla mammor ska föda utan ryggmärgsbedövning för att det är naturligt är  respektlöst gentemot alla de gravida som av olika anledningar inte pallar. Ingen tar ryggmärgsbedövning utan att verkligen anse sig behöva den. Det är ändå en slang som ska föras in mellan kotorna i ryggraden, inget litet pippiplåster man lättvindigt sätter på. Och varför ska man föda med smärta om man inte klarar av den, vi lever ju i en tid när det finns säkra smärtlindringsformer?

Jag klarar inte av att ta mina migränanfall utan smärtlindring. Och det finns ingen som pressar mig att försöka tackla den oerhörda smärtan med naturliga metoder. Det finns ingen tandläkare som säger att jag ska lyssna på avslappningsband, andas och prova akupunktur istället för att  lokalbedöva när visdomständerna ska dras ut.

Varför ska vi pressa födande kvinnor in i ovälkommen smärta bara för att det är naturligt att det gör ont att föda barn?


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiotvå med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Moa (2009-08-11 22:26)
Jag kom på en sak idag som gör att jag stör mig extra mycket på snacket om att man inte ska ha smärtlindring för att förlossningen är en sån natuuurlig del i livet osv osv. Döden är också en naturlig del. Men inte fan ska man strunta i att ge smärtlindring till gamla, döende människor som har fruktansvärt ont.
Mamman (2009-03-27 15:38)
Det finns ingenting som heter "ryggmärgsbedövning". Vad pinsamt. =)
Yessa B (2008-08-05 10:52)
Som svar på Charlotte Jacobsson: Kvinnor har ju under årtusenden fött barn i skogen, i höstacken, hemma, dött i barnsäng osv osv. Det är ju inte för den sakens skull vi vill göra det idag. Kvinnor har inte haft rösträtt, inte haft p-piller, inte haft smärtstillande vid mensvärk heller (mensvärk är ju också något naturligt eller hur?)...
Tycker smärtlindring eller ej är ett högst personligt val. Jag vet många som valt att ta EDA för att få en positivare upplevelse av förlossningen och orka med bättre och talar ömt och varmt om sina förlossningar. Måste man uthärda smärtan gör man ju såklart det, om man sedan vill det är ju upp till var och en.
Charlotte Jacobsson (2006-06-28 23:43)
Kvinnor har ju under årtusenden fött barn utan någon direkt smärtlindring, så då borde väl även moderna kvinnor klara det, kan man ju tycka. Men å andra sidan kan man ju fråga sig varför man ska ha ont i onödan?
Jag är för valfrihet, men eftersom frågan är ställd tycker jag att man ska försöka utan smärtlindring. Det är ju något naturligt, inte ett operativt ingrepp.
Jag har fött båda mina barn utan smärtlindring, fast mest för att jag varit rädd för ev. risker med olika bedövningar. Min första förlossning tog 19 tim från det att värkarbetet satte igång tills barnet kom ut. Andra förlossningen tog bara 3 tim. för då fick jag akupunktur som påskyndade värkarbetet. Det var tur, för så trött som jag var första gången har jag nog aldrig varit varken förr eller senare. Jag kunde inte ens äta en smörgås själv, min man fick mata mig!
Jag är glad att det gick så fort andra gången för då fick vi åka direkt till Östra sjukhuset från Varberg med en dotter som visade sig ha ett mycket allvarligt hjärtfel, men det är en annan historia. Hur som helst är jag tacksam för den sparade energin som behövdes under den första tiden av chock.
Mary Lou (2006-05-17 19:34)
Hoppas ingen försöker pressa in svenska kvinnor i denna naturlighetsnorm. En del väljer ju själva att föda "naturligt", t ex vid hemförlossningar. Men det ska inte bli något ideal som alla ska sträva emot.

Däremot är jag för att man ska föda naturligt i stället för med kejsarsnitt, om man kan det. Har för mig att det är många fler kejsarsnitt i USA (för att läkarna är rädda för att bli stämda annars) och likaså igångsatta (induced) förlossningar.

Jag tyckte det gjorde lika ont hela tiden trots att jag fick bedövning (inte ryggmärgsbedövning, lustgas och senare petidin). Men barnmorskan visade att värkarna hade blivit mycket starkare senare. Jag tyckte alltså att det gjorde ont (för ont) men "egentligen" skulle det gjort ännu mera ont.

Det är så mycket man behöver orka och så mycket man måste avstå från när man fått barn. Tycker inte man dessutom ska behöva ha outhärdligt ont och oroa sig för förlossningen.

De "naturliga endorfinerna" var helt otillräckliga, iaf för mig.
A O (2006-05-16 17:18)
Precis, StinaG, varför är det alltid just vid förlossningar som man pratar om naturligt och utan smärtlindring? Jag tycker att alla dessa krav runt graviditet, förlossning och amning bara är för mycket. Det värsta är ätt det verkar vara kvinnor som i största utsträckning bedriver denna häxjakt på kvinnor. SUCK!
Stina G (2006-05-16 12:53)
Det går att sy ihop mindre sår, dra ut tänder mm utan bedövning - men ingen slår ett slag för naturliga operationer... Man sägs få rejäla endorinkickar då, eller så fixar man dem genom att skära sig på något annat ställe på kroppen. Tror indianskor gjorde så vid långdragna förlossningar.
Även om man tar bedövningar så får man uppleva smärta, den lindras men tas inte bort. Jag skulle vilja se referenser till det som barnmorskorna säger om endorfin.
Jag tror alla skulle må bättre med en mer avslappnad attityd till födande och amning. Dessa absoluta påstående om vad som är rätt och fel, och som snabbt tolkas som bra/dålig mamma, gangar ingen.
Jag klarade mig med enklare bedövning, TENS, akupunktur och lustgas. Om jag får lyckan att få ett barn till kan den förlossningen se helt annorlunda ut och den kommer bli lika "naturlig" även om det skulle bli planerat kejsarsnitt.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook