Barnsidan - Felriktad ilska
Meny

Bloggar > Barnsidan > Felriktad ilska

Felriktad ilska

Publicerad: 2005-04-27
Alla är arga, men på fel saker
Jag vet inte vem som var först, men många arga spaltmeter om korkade bimbos har det skrivits - och samlingen arga, unga och kvinnliga krönikörer blir större och större. När Linda Skugge i början och i mitten på 90-talet gjorde det arga till sin egna stil kändes det fräscht och rätt naivt. Men nu känns det... rätt uttjatat.

Och jag blir faktiskt riktigt, riktigt illa berörd av att kröniketonen är så hård, full av nedsättande ord och svordomar. Eller egentligen blir jag inte berörd av det, utan det faktum att all den ilska dessa ord står för riktas åt fel håll.

Dagligen pratas det i tv-soffor, nätdiskussioner och i tidningarna om tjejer och kvinnor som offer för utseendefixering och sexualisering. Bla, bla - allt är redan känt och det görs tafatta försök att stärka tjejer å hitan och ditan. Men faktum kvarstår; de stora klädkedjorna gör tvådelade bikinis för flickbebisar, utvik i Slitz eller Moore kan fortfarande vara en start på en modellkarriär, en kur superperoxid och silikoninlägg ger garanterat en biljett till BigBrother och brasilianska vaxningar ses som något nödvändigt för att känna sig ren och fräsch.

Men är det här anledning att vara arg och prata nedsättande om de som plastikoperarar sig, är med i dokusåpor och viker ut sig? Aftonbladets nyaste krönikör menar att korkade brudar fixar sitt utseende för att sätta sig över vanliga tjejer. Hon menar det på fullaste allvar och är snabb med att inflika att hon inte är avundsjuk. Ska man acceptera att bli kallad "korkad brud" eller "freak" och behöva skämmas för att man mår så dåligt i den värld vi lever i att en plastikoperation ses som räddningen? Ska vi som läser dessa arga rader acceptera det?

Borde det inte vara bättre att ta all den här ilskan och göra något som kan betyda något - som kan stärka dessa "korkade brudar" istället för att trycka ner dem ytterligare. Jag har inga svar på vad man kan göra, men jag är rätt säker på att det inte rätt att vara hård mot de man egentligen vill värna om.

Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Barnsidan (2005-04-28 19:39)
precis tova... EvaEmma säger att dessa tjejer ändrar sitt utseende för att sätta sig ovanför andra tjejer - men vad tusan gör hon själv?
Jenny Borgström (2005-04-28 14:59)
Mycket bra skrivet! Håller med till punkt och pricka men kan tillägga att jag inte tyckte det var särskilt "fräscht" ens i början. Har aldrig ansett Linda Skugge vara en förebild eller vara särskilt intressant. Föredrar en tjej som Marit Bergman som är sig själv till 100% och försöker påverka tjejer positivt genom musik och utan att fördöma de som inte orkar/vill stå emot.
Rebecca L (2005-04-28 10:03)
Som pricken över i:et... Mycket bra skrivet, jag instämmer och mår nästan illa av alla arga krönikörer numer, men visst var det fräscht som du säger i början... Vänd ilskan bakom orden till positiv handling eller gester iaf... (varför sparka på de som redan ligger om man nu även anser att de redan ligger...)


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook