Barnsidan - Ett stort pontifikat
Meny

Bloggar > Barnsidan > Ett stort pontifikat

Ett stort pontifikat

Publicerad: 2005-04-06

Så har då påven Johannes Paulus II gått ur tiden. Hans tid har varit en osedvanligt omvälvande tid och en del av denna omvälvning har han själv bidragit till. Han genomlevde båda 1900-talets folkmordsideologier, nationalsocialismen och kommunismen, genom att han levde i Polen från det att han föddes 1920 tills han blev påve.

Påven är en viktig person. Visserligen utövar han inte värdslig makt i traditionell bemärkelse men har ändå ett stort inflytande på världens katoliker. Det sägs att Hitler en gång spydigt undrade hur många divisioner påven förfogade över. Inga givetvis, men han utövar en påverkan på människor genom sina ideal och idéer. Vissa av dessa är hopplöst föråldrade inte minst i Sverige, som t.ex. motståndet mot kondomer, men det var ett modigt val av den katolska kyrkan att 1978 välja polacken Karol Wojtyla till påve som den förste icke-italienaren på 400 år.

Hur stor del hans nationalitet hade i upproret mot kommunismen i det katolska Polen under 1980-talet lär vi inte få veta. Hans besök i Polen 1979 oroade uppenbarligen Kreml eftersom de lät den bulgariska underrättelsetjänsten utföra attentatet mot påvens liv redan 1981. Han öppnade också den katolska kyrkan mot omvärlden och han insisterade på att besöka Sarajevo under det bosniska inbördeskriget för att tala om att man måste förlåta - inte glömma - för att kunna gå vidare.

Nu skall kyrkan välja en ny påve. Vi lär knappast få se en liberal, modern påve så som vi i Sverige skulle definiera de begreppen. Däremot kan vi kanske få se ett nytt djärvt val, inom de ramar som trots allt finns? Jag tycker att det vore intressant om den 71-årige Francis Arinze bleve den nye påven. Han skulle i så fall vara den förste svarte mannen på posten och kommer dessutom från Nigeria, ett land som inte bara är känt för sin korruption utan också för att allt fler tvingas leva under sharialagar där. En nigeriansk påve skulle kanske kanske kunna hjälpa till att vända den utvecklingen? Kristendomen växer i Afrika, så på så sätt vore det ett logiskt val.

Svaret får vi om några veckor.


Skrivet av: Christopher
Skåning som numera har mina killar varannan vecka, som så många andra skilda föräldrar. Jag har borgerliga värderingar, gillar mitt ingenjörsjobb och kommer gärna ut i naturen eller på golfbanan. Dessutom är jag monogam, plikttrogen och ordhållig, dvs en typisk tristnisse! Allmänheten varnas.... Mina killar är födda -94 och -97 och är inte nödvändigtvis som andra. Den äldste har högfungerande autism, ofta kallat Aspergers syndrom. Han är intelligent och har ett ordförråd som många gymnasister borde avundas honom, enligt en tidigare gymnasielärare. Han är lyckligast framför datorn. I och för sig kan du säkert prata med honom i en halvtimme utan att märka något konstigt alls - så länge du talar om det som intresserar honom! Den yngre är sen i sin utveckling av talet även om det går bra framåt numera. Han är en glad och social liten goding som charmar vem som helst! e-post: Mentat57@hotmail.com, men den kollar jag ganska sällan.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiosex med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
A O (2005-04-06 11:28)
Mja, inte skarpsinnig, men har diskuterat ämnet mycket:-)
Tilia (2005-04-06 10:08)
:-) Nej, det vet vi förstås inte. Så skarpsinnigt av dig!
A O (2005-04-06 09:54)
Helt OT: Vet vi att Jesus inte var svart? Det finns ju inte direkt några foton... och många judar är svarta.
Tilia (2005-04-06 09:00)
Hejar också på Arinze. Det vore rätt häftigt att se påven hälsa på i New York och tas emot av FN:s generalsekreterare och USA:s utrikesminister. Om inte det skulle kunna ge världens svarta bättre självförtroende skulle Jesus behöva återfödas som svart.

Annars är jag alldeles för pragmatiskt och utilitaristiskt lagd för att kunna ha nån vidare förståelse för katolicismen.
Detta trots att min morbror konverterade och blev Sveriges förste jesuit sedan 1600-talet. Men han är lite "kärringen mot strömmen" av sig.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook