Barnsidan - Bojkotta amningsfientliga ställen
Meny

Bloggar > Barnsidan > Bojkotta amningsfientliga ställen

Bojkotta amningsfientliga ställen

Publicerad: 2006-12-18
På Edsbacka Krog får du sitta bakom en skärm om du ska amma ditt barn.
Linda Skugge bjöd hela sin fina familj på julbord på en av Sveriges sällsynta Michelinmärkta krogar - Edsbacka Krog. När hon skulle amma sin bebis blev hon bortföst och hänvisad till en fåtölj bakom en skärm. Där fick hon sitta av hänsyn för de andra ätande gästerna, ungefär som det är äckligt att se någon amma sitt barn. Jag blir alldeles gråtfärdig när jag tänker på det. Att amma sitt barn är fullt naturligt och ingenting man ska tvingas sitta avskärmad för att göra!

Jag kan inte fatta varför offentlig amning väcker sån anstöt? Det är ju knappast så att man sitter och viftar hur som helst med brösten. Även om amning är naturligt så tycker man som ammande mamma att det är en privat sitution och alltså skyler man sig med en filt eller i en snygg Boob-tröja. Såklart. Jag har umgåtts med många mammor de senaste åren, hängt mycket på mamma-barnstinna ställen. Jag har aldrig har sett en mamma demonstrativt flasha brösten.

Så de som eventuellt skulle ta illa vid sig måste ha studerat Linda Skugges och dotterns amningsstund väldigt ingående. Det i sig är nog så upprörande, ska man inte få vara i fred från andras lystna blickar i en privat situation?

Det som dock är mer upprörande är att bröstens huvudsakliga funktion FORTFARANDE anses vara den sexuella. Bröstens huvudfunktion är att nära ett barn. När en mamma ammar är det inte en sexuell handling. Ser man på brösten vid amning såsom man ser brösten i ett porrutvik bör man nog fundera på vem som är mest anstötlig.

Jag har mycket svårt att tro att Skugge suttit och viftat med sina tuttar för att demonstrativt hävda sin rätt till att få amma offentligt. Däremot verkar det vara hög tid att vifta med krigsyxan mot barn- och föräldrafientliga ställen.

Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiofyra med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
hsirwall (2006-12-20 17:42)
Jag upprörs inte nämnvärt över Skugges "traumatiska" upplevelse. Hade jag varit i hennes kläder hade jag antagligen på eget initiativ försökt hitta en avskild plats att amma på. Inte för att jag själv blir stött eller äcklad av att se en kvinna amma sitt barn, men av hänsyn till andra eftersom jag vet att alla inte är lika oberörda.
Fast, jag hade troligen inte befunnit mig på en finkrog med ett spädbarn eftersom jag skulle ha svårt att koppla av. Jag går sällan på riktigt exklusiva restauranger men när jag väl unnar mig det köper jag s a s en hel upplevelse - då vill jag kunna sitta ner i lugn och ro och slippa matkladd och barnskrik. Jag går mer än gärna på restaurang med mina barn men då går jag inte på den finaste lyxkrogen utan på en lite mer barnvänlig krog. Inte för andras skull utan för min egen och mina barns skull.

Sen tror jag att traditionen de syftar till på krogens hemsida kanske snarare är mattraditionen än traditioner omkring människosyn och amning? Citatet är ryckt ur sitt sammanhang. De nämner att deras "roll i gastronomins tjänst" är att utveckla traditionen.
Barnsidan (2006-12-20 10:06)
Klart det är ett i-landsproblem. Men icke desto mindre verkligt. Får man inte ha en åsikt för vi har det så bra och det finns många andra som har det värre?? Debattläget skulle bli väldigt märkligt då...

Ja, Edsbacka får ha vilka regler som helst. Jag kommer aldrig gå dit, har aldrig haft intentionen heller.

Detta roliga citat har jag tagit från deras egen hemsida

Vår ledstjärna måste vara vad vår vän Jean Cocteau formulerade så här: "Traditionen är en ständig rörelse. Den går framåt, den ändrar sig, den lever. Den levande traditionen visar sig överallt. Bemöda er om att upprätthålla den enligt er tids sätt".

Jag tycker inte de verkar efterleva Cocteaus devis speciellt bra med sin konservativa amningspolicy.
Stina G (2006-12-20 08:19)
Mia, jag tycker det är klokt att fråga när man kommer till ett annat land och inte känner till kulturen så bra. I Grekland pratade jag med en gammal kvinna på hotellet, inför spanienresan frågade jag en arbetskamrat och i USA frågade jag på resturangen. I Grekland fick vi en "katastrof " i blöjan på en resturang, ägaren uppskattade då att vi frågade var vi kunde byta (det fanns inget skötbord eller annan bra plats). Han sade att många turister gör som de vill och förstår inte att han förlorar inhemska gäster då. Han uppskattade att vi frågade och vi fick varmt vatten och all annan service under bytet.

Resturanger är inte offentliga lokaler (då hade vi haft rökförbud mycket tidigare), utan man är gäst. Som gäst får man anpassa sig eller välja att inte gå dit. Edsbacka har sina regler, de flesta andra resturanger har en mer avslappnad attityd. I Sverige har jag gjort som Tova beskriver. Jag störs inte av ammande eller diande. _En_ känd resturang har visat sig ha en avvikande uppfattning. Det är inget hot mot amningen i stort, däremot kanske det stället förlorar några kunder.

När jag har har folk på representation brukar jag inte välja stroppställen, utan ställen med bra service och mer avslappnad attityd. Det brukar bli enklare då om min gäst har speciella krav på maten (ej fläskkött osv).

I helgen träffade jag en dansare från Afrika, pengarna hon tjänar ska gå till dotterns skolgång så hon slipper bli analfabet som sin mor. Efter det mötet kändes det som att om någon som har mat nog i magen för att producera mjölk fick avbryta sin amning för att gå till en annan plats (och forstsätta amma), är ett i-landsproblem.
Barnsidan (2006-12-19 16:59)
"ska man på samma sätt fråga..." ska det stå. det föll bort lite ord.

Att ha en generell regel att amning ska ske bakom en skärm är fel, när så många andra beteenden inte regleras. (som oftast är äckligare/mer stötande - hur kan amning vara stötade undrar jag fortfarande).
Stina G (2006-12-19 14:31)
Förstår inte vad Mia menar med "Ska man på samma sätt var det är ok att smaska med öppen mun". Är det några ord som fattas?
Vad som är stötande/störande varierar från person till person. Om min hypotes om Edsbacka stämmer kan bara den som driver Edsbacka svara på.
Jag har sett mammor som enligt mig kunde varit med diskreta i samband med amningen. Jag har också sett barn som sköter sig ypperligt och inte stör alls och vuxna som jag gärna sett att de blivit utslängda.
Barnsidan (2006-12-19 14:10)
Ska man på samma sätt var det är ok att smaska med öppen mun? Rapa vid matbordet? Vilka maträtter på julbordet det är ok att ta i med händerna? Stirra på bordsgrannen? Prata högljutt?

Det finns så oändligt mycket fler saker som är betydligt mer stötande/störande, som går helt obemärkt förbi.

Jag kan förstå att restauranger inte vill ha barn som gäster - för de låter och stör. Men att amma ett barn måste väl vara betydligt mindre störande än att det ligger i nån korg (som Dn's Ribbing skrev) och gallskriker efter mamma/mat?
Stina G (2006-12-19 12:42)
Jag kan tänka mig att ett ställe som Edsbacka har många internationella gäster och de kanske har anpassat sig till det. Amning betraktas i många länder som något man gör mer privat. I USA, Spanien och Grekland har jag, efter att ha frågat var man får amma, blivit hänvisad till ett avskilt ställe eller soffor på damrummet. Jag tror inte det har med skam eller porr att göra utan olika vanor. Vem äger/bestämmer på Edsbacka, är det en med svenska vanor?
Jag har lite svårt att förstå hetsen mot Edsbacka, om jag ska vara ärlig. Olika resturanger i Sverige har olika syn på amning och att ha barn som gäster. Det har mer med ägaren än med resturangens profil/kundkrets att göra. Jag vet några resturanger som jag inte går till om barn är med, kan hända att jag går dit på representation ibland.
hsirwall (2006-12-19 09:53)
Oj, någon har tydligen vaknat på fel sida.... Kul jämförelse; amning - onani. Det känns moget.
Barnsidan (2006-12-19 08:55)
Här har jag fått en trevlig kommentar från "Ärligt Talat"
------------------------------------------
På fullt allvar, är ni vuxna människor? Ska ni uppfostra era barn? Man häpnar, ni är alla i er fulla rätt att bestämma i era egna hem om vad era gäster får och inte får göra men på krogen är ni gäster och får anpassa er till vad som gäller där. DU tycker det är helt naturligt att amma offentligt, en del tycker säkert att onani är det också. Väx upp för faan, respektera vad som gäller, gör vad du vill i ditt eget vardagsrum.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook