Barnsidan - Bitbarn
Meny

Bloggar > Barnsidan > Bitbarn

Bitbarn

Publicerad: 2005-09-12
få väcker så mycket känslor
När mitt första barn började på dagis blev hon titt som tätt biten av ett annat barn på avdelningen. Personalen skämdes och pratade om det bitande barnet ifråga som "bråkigt" och emellanåt namngavs det. Jag var väldigt ledsen för min dotters skull - hon var ju minst på hela avdelningen och så skulle hon bli biten av "större" barn - det kändes hemskt faktiskt. De "större" barnen var alla under 2½ år, men hon var bara 1 år så de kändes jättestora och farliga de där 2 åriga grabbarna. Men ett par veckor senare med punktmarkering från personalens sida så slutade barnet att bita, åtminstone minskade frekvensen.

Min son började i förskola när han var mitt i sin språkliga explosion - hans verbala utveckling gick jättefort men han var så frustrerad för att det inte gick tillräckligt fort. Och omgiven av en massa äldre (mer verbala) barn på förskolan och dessutom en storasyster som så gott som aldrig pratat "bebisspråk" så var det klart jobbigt för honom. Så han blev ett sånt där bitbarn. Så fort stubinen brann upp och han inte hittade orden bet han till. Ilskan lyste i ögonen och efteråt började han alltid gråta besinningslöst. Tack och lov bet han inte någon på förskolan. Varje gång han bet någon skämdes jag så mycket och tyckte så synd om barnet som blev bitet. Jag var snabbt framme och röt till åt min son, efter det gick jag och tröstade det bitna barnet. På förskolan punktmarkerade de, även om han inte bet någon där. Två månader senare hade hans språk utvecklats enormt och slutade vara ett bitbarn.

Förra veckan överhörde jag ett samtal mellan två föräldrar på förskolan om ett av barnen. Barnet ifråga är 17 månader och har börjat förskola - en hel ny fas i livet. Jag skulle vilja säga att det är helt normalt att barn i de situationerna bits. Men de här föräldrarna lät som de pratade om det onda dockan ungefär, och de skakade på huvudet när föräldrarna kom på tal. Då blev jag ledsen - är det så andra pratat om mig och mitt bitbarn? Tror folk att bitbarn är onda eller att det är något fel på dem?

Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettionio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Gulderen Alaca (2016-02-03 09:24)
Tack för det fina berettelsen det är precis vad vi vuxna gör är att lägga värderingar och ge skuldkänsla till bitbarn och vars föräldrar. Egentligen det behövs bara försöka ta reda på vad är det som gör att barnen bits och försöka förstå barnet kan hjälpa mycket.Att inte kunna utrycka sig språkligt är jobbig för en två åring .
Anna-Lena (2009-09-22 21:48)
Jag förstår precis hur du känner det. Är själv i samma situation med min dotter som är två år. Personalen på dagis benämner henne som agressiv och säger att det är hon som får de andra barn att också bitas.
Jag blir arg och frustrerad över att de sätter stämplar på mitt barn över ett beteende som är naturligt om än inte önskat.
Ett barn som bits blir lätt reducerat till att vara bara jus tdet och sedan verkar ju den onda cirkeln vara i gång. Stå på dig! Dethär är personalens ansvar coh deras problem. Som förälder så gör man ju vad man kan den tid som är utanför dagis. Att skuldbelägga föräldrarna eller barnet löser ju inte problemet utan skapar snarare nya.
Barnsidan (2008-11-17 17:00)
Mette: Ditt barn ska inte benämnas som ett bitbarn. Andra föräldrar ska över huvudtaget inte veta vilket barn som bits. Det är sekretess på sånt. Dessutom är det ovidkommande vilket barn som bits.
Det är förskolans ansvar att se till att de andra barnen barnen inte blir bitna. Prata med personalen/föreståndaren. Punktmarkering funkar!
Hoppas sonen slutar bitas snart och att personalen inte baktalar ditt barn mer.
/Mia
Mette (2008-11-17 11:40)
TAck för din Blogg Läste ditt inlägg om bit barn.. Jag har en son på snart 16 månader som har börjat bitas på dagis men aldrig här hemma.. På dagis framhävs han som ett aggresivt barn som förstör på dagis och är besvärlig.. Nu senast sa personalen att ja det är ju jobbigt nu när alla föräldrar pratar om att ert barn är ett bit barn..Men det är ju dom som framhäver honom som det! Jag är helt uppriven och vet inte vad jag ska göra...Varje gång jag ska hämta honom på dagis skäms jag!
Annelie :) (2005-09-13 10:17)
Vi har haft ett bitbarn. Personalen sa till oss att hon faktiskt var för snäll och blev så frustrerad att hon inte ville "slåss" men i trängda lägen kom tänderna fram. En del barn skriker, slåss så det finns barn som bits. Visst det är inte kul, men man får hantera situationen för vad den är.
annika60 (2005-09-12 19:32)
Jag har hunnit bli gediget trött på den typ av föräldrar som tror att små barn är onda. För att inte tala om hur dödstrött jag är på föräldrar som är snabba som vesslor med att klaga på andras barn, men som har största skygglapparna på när deras egna juvelers roll i ett bråk kommer på tal...


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook