Barnsidan - Bilbarnstol är inte alls "bra att ha"
Meny

Bloggar > Barnsidan > Bilbarnstol är inte alls "bra att ha"

Bilbarnstol är inte alls "bra att ha"

Publicerad: 2006-02-07
Det här med trafiksäkerhet och barn är inte ett lätt ämne. Fast det borde ju vara det.
Det här med trafiksäkerhet och barn är inte ett lätt ämne. Fast det borde ju vara det. Alla vill vi väl värna om våra barns liv och hälsa? Jag kanske är övernitisk med de säkerhetsrekommendationer som finns, men jag tror inte jag är ensam. Det finns tre saker som retar upp mig mer än annat:

1. Barn under 4 år som åker framvänt

"Det blev så bylsigt med overallen och krångligt att spänna fast sonen. Så nu sitter han (2år gammal) i en framvänd stol. Allt funkar jättebra".

Jag hatar det där bekvämlighetsresonemanget.  Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, gärna till 5-års ålder. Tidigast vid 4-års ålder bör man vända till framåtvänt åkande. Nacken och musklerna runt den, är ännu inte så stabila att de orkar hålla emot vid en eventuell kollision eller häftig inbromsning. Det vill säga, när du får en whiplashskada kan ditt barn bryta nacken.

Läs mer 

2. "Bara hem från dagis"

Jag blir galen på alla dessa föräldrar som under förevändningen att man bara ska åka en liten bit kan slarva med säkerheten. I bilar från vår förskola har jag sett barn som sitter obältade i framsätet, sitter i knät hos pappa som kör, klättrar runt i baksätet/bakluckan. Vad tänker folk med? Det är snorhalt ute - spänn fast barnen! Och även när det inte är halt kan man bli påkörd eller behöva tvärbromsa. Dessutom är det, som ni vet, viktigt att man är konsekvent i sin uppfostran.

Läs mer 

3. Barn på semester

"Visst är ju barnstolen bra att ha, men den går ju inte att släpa runt på den hursomhelst. Det blir ju jättejobbigt med alla resväskor OCH bilstolarna".

Argh! Barn ska sitta bältade säkert vart i världen de än åker bil. Det kan aldrig vara jobbigare att släpa på en bilstol än att se sitt barn skadat. Egentligen borde man vara ännu mer mån om sina barn säkerhet när man semestrar då många av de länder och kulturer vi besöker på semester har högre olycksstatistik på grund av sämre bilar, sämre trafikvett och mer alkohol inblandat.

Läs mer om trafiksäkerhet utomlands Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fjorton med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
buppen (2009-10-28 08:36)
Kommentar till punkt 3.
Det rimliga är väl att man ser om man kan få tag i bilbarnstol på plats. det är ju inte säkert att den man tar med sig hemmifrån passar i den bil man skall åka på semesterorten. Känns inte rimligt att släpa med sig en barnstol till andra sidan världen för kortare turers bilåkning. Klart att det är jobbigt att se sitt barn skadat men resonerar man så skall man nog avstå från att leva överhuvudtaget. Risker finns överallt och det är klart att man skall minimera dessa men någon måtta får det vara...
Annica Bark (2006-02-08 17:23)
Jag tänkte häromdagen när jag såg en mamma med bilen full av barn komma körande här i byn. Hon har precis fått sitt femte barn och borde ha lite mer förstånd än att låta ALLA utom spädisen "springa" lösa i sin bil! Är folk inte mer rädda om sina barn än så? Vi låter ALDRIG någon sitta utan bälte/stol om vi så bara ska köra 2 meter! Om de sitter trångt bakåtvänt gör väl inte så mycket om det räddar livet på dom vid en krock? Nä bvc skulle banne mig vara mer noga med informationen till ALLA nyblivna föräldrar oavsett om det är 1a eller 10de barnet.
Lingling A (2006-02-08 17:10)
Jag går förmodligen omkring och blundar, för jag känner inte igen det här. Jag ser aldrig lösa barn i bilen eller hör sånt, men jag jag antar att det förekommer?
Anneli Karlsson (2006-02-08 09:44)
Jag trodde länge att det var en generationsfråga, eftersom dessa höga och helt riktiga säkerhetskrav kommit under min senare livstid. Jag är 32! Märker dock, ju fler av mina vänner som får barn, att det ofta handlar om bristande ansvar och i viss mån lathet. Så tragiskt! Särskilt när vissa blåser i alarmtutan om du ger ditt barn en godisbit, och sedan sätter sina egna barn osäkrade i en bil.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook