Barnsidan - Åter till 1800-talet
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Åter till 1800-talet

Åter till 1800-talet

Publicerad: 2005-01-28
Skådespelerskan Ylva Lööf letar efter folkligt uppror...
Skådespelerskan Ylva Lööf "flaggar för folkligt uppror". Ylva L har sent omsider hittat planerna för att skapa en tredje och fjärde fil på Klarastrandsleden med hjälp av påbyggnad av ytterligare en "våning" på trafikleden: http://www.svd.se/dynamiskt/brannpunkt/did_8982349.asp.

Det där var ju inga direkta nyheter för oss som brukar läsa tidningen, men där är vi ju olika...

Tydligen är hennes kulturarbetande kollegor Anders Linder, Calle Carlquist och Annika Dopping, liksom riksdagsmannen Gabriel Romanus, (fp) lika nymornade i den stockhoplmska trafikdebatten. Eftersom de enligt Ylva L "är förstumnmade" över utbyggnadsbeslutet. Tydligen indikerar det här sällskapet också att "det finns en stor beredskap för att förhindra att det (beslutet att däcka över Klarastrandsleden) verkställs".

Men man kan naturligtvis ha olika uppfattningar om digniteten av en opinion bestående av fyra kulturarbetare och en riksdagsman... För somliga är dessa kanske ett folkligt uppror. För andra kan de kanske vara... tja, fem gnällspikar? Möjligen också personligt berörda när "en utsikt blir förstörd"?

Det är fulllt möjligt att överdäckningen av Klarastrandsleden handlar om en - från vattnet - vandalisering av en av "Nordens Vendigs" vackraste vattenvägar. Jag har ingen aning. Jag äger ingen båt. Däremot är det i mina öron en aning motsägelsefullt att först förfasa sig över trafikutbyggnad i "ett av stans mest bullerbelastade områden" samtidigt som man gnäller över att "kilometerlånga promenad- och joggingstråk" "vanställs".

Själv skulle jag inte vilja promenera och jogga i ett av "stans mest bullerbelastade områden", men där är vi ju också olika...

Men det som irriterar mig allra mest är egentligen det evinnerliga gnället och upprorsandan när något nytt ska byggas i Stockholm. Klarastrandsleden är en sannskyldig mardröm. Det är en enkelfilig väg tvärsigenom landets huvudstad. Den matas med påfarter från stora flerfiliga trafikleder och det kan ju bara bli trafikstockning.

Men den ska inte byggas ut. Inte heller ska man bygga ringleder så de som inte ska in till stan behöver åka vägen genom stan.

I spetsen för upproret brukar stå människor som glatt åker taxi på skattebetalarnas bekostnad när kollektivtransporterna är för lusiga, samtidigt som de beskäftigt bjäbbar om att folk ska åka kommunalt. De brukar ha sällskap med innerstadens mest priviligierade klientel: folk med gott om pengar som bor i centralt belägna lägenheter - gärna köpta från allmännyttan för en spottstyver och numera värda en förmögenhet - och lika centralt belägna jobb, dvs folk som enkelt kan gå och cykla till jobbet.

Klart som tusan att det är lätt att göra uppror mot trafikleder som riskerar att sänka värdet på deras lägenheter, men som kan ge folk som bor i en förort och jobbar i en annan lite mer tid för familjen, i stället för tid i bilkö eller i väntan på tåg som inte kommer på utkylda perronger.

Skrivet av: annika60Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
annika60 (2005-01-28 22:15)
Jag har också förgäves försökt begripa hur v:s och mp:s vanliga retorik hänger samman med att bara rika ska kunna köra bil. MEn jag brukar iofs ha svårt att förstå mig på v: soch mp:s retorik ;-)
Christopher (2005-01-28 16:28)
Var lugn, de har tänkt på detta också. Snart nog blir det bara de rika som har råd att ta bilen till centrum i och med trängselskatten och då slipper de beblanda sig med vanligt folk på Klarastrandsleden! Hur (v), (mp) och (s) får detta att gå ihop med sin vanliga retorik är däremot något oklart...
Mia Althoff (2005-01-28 09:52)
plättlätt att lösa - se det postivt Ylva L mfl. Se denna nya byggnad som en ny arena för för konstens och kulturens sthlm T.ex skulle väl en sån här betongkoloss behöva utsmyckas konstnärligt? Eller skulle man inte kunna ha ett överdäckningslopp? Eller en soppteaterturné? :)

Jag har (som du) svårt att förstå varför man ska vara bakåtsträvare - inse istället att behoven finns och försök gör det bästa av de faktum som råder...


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook