Barnsidan - Årets mest beundrade svenskar
Meny

Bloggar > Mia Althoff - på barnsidan > Årets mest beundrade svenskar

Årets mest beundrade svenskar

Publicerad: 2006-01-10
Ibland blir man förvånad

Runt årsskiftena ska det tas fram listor på årets nyhetshändelser. Och det ska koras en massa vinnare i olika klasser. Ett exempel på detta är en undersökning som ICA-Kuriren tar fram i samarbete med Sifo. Undersökningen tar reda på vilka de mest beundrade svenskarna är.

Föga förvånande är det sportstjärnorna (Zlatan och Carro) som toppar listan. Eller egentligen ÄR det förvånande, för även om de är världsbäst så är de världsbäst på... eh sparka boll, hoppa och springa. Jag är ingen sportfanatiker så jag kanske inte förstår det stora och beundransvärda i det. Eller jo, jag förstår det. Det krävs ju en massa träning, tandagnisslan och nerver.

Men - "mest beundrade svensken"... det känns som det faktiskt borde krävas lite mer. Den mest beundrade svensken tycker jag borde vara en som gör stordåd med värme och osjälviskhet. En som utan sponsorer eller ärvda pengar verkligen gör något för mänskligheten eller för miljön. En som värnar om det lilla i det stora onda. 

Jag vet att det inte finns nån Dalai Lama eller Moder Theresa i svensk tappning, men tycker ni verkligen att Mikael Persbrandt eller Drottning Silvia har gjort sig förtjänta av en topptioplacering på en lista över mest beundrade?  

Vem tycker du ska vara den mest beundransvärda svensken?

 


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtioåtta med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Tilia (2006-01-12 15:40)
Lottie Knutsson var med på listan tror jag - hon kanske inte gjort storverk, men nog skötte hon sig väldigt bra i ett svårt läge.

Pigge Werkelin beundrar jag för hans enastående entreprenörsanda och förmåga att se framåt. Gotland behöver mer sånt...

Om Reinfeldt lyckas vinna valet kommer jag att beundra honom enormt!
Stina G (2006-01-11 15:51)
Drottning Silvia sägs har påverkat många i FN med ett tal för att förbättra barns rättigheter. Tror det handlade om barnprostitution, kan ha fel.

Såsom Persbrant framställs i media borde han snarare kunna kvala till årets fubbick. :)

Janne Diakon är man med övertygelse och själslig styrka som jag beundrar: http://www.corren.se/archive/2006/1/7/iib8hg9b48ecxs2.xml?category1=1096984640-4&category2=1096984640-7&
A O (2006-01-11 14:35)
Har vi någon som skulle kunna aspirera på att vara äkta stor då?

Drottning Silvia kan jag faktiskt förstå, jag har läst en hel del om vilka storverk hon har gjort med att faktiskt göra något vettigt av drottningämbetet, bl.a. genom att byta ut hovdamerna till kompetent yrkesfolk istället för sällskapsdamer, startat upp sjukhus och förbättrat hälsovård o.s.v.

Ingvar Kamprad gillar jag, han är en lika stor motståndare till aktiehandels och vikten av snabba vinster som jag är. Jag blir helt lycklig när jag läser om att han vägrar börsnotera sig eftersom han vill kunna hålla på med långsamma investeringar. Var på ett glasbruk i småland i somras vars framtid nu ser ljus ut eftersom IKEA beställt storordrar ifrån dem. Skulle det finnas några små glasbruk kvar i småland utan IKEA?

Hm, någon mer... jag gillar Foppas arbete med ungdomshockeyn i sin hemstad, det är stort. Och systrarna Kempffs arbete med rocktjejer på fryshuset.
MightyMAC (2006-01-10 23:25)
Undersökning är väl ytterligare bevis för att svensken har ändrat preferenserna för vad som är beundransvärt och numera lika gärna skulle kunna bo i USA!

Kan inte komma på någon värdig vinnare år 2005 men väl möjliga vinnare 2006.

Kvinna: Kajsa Bergqvist efter att ha flyttat hem till Sollentuna. Börjat betala skatt. Lovat ge allt över intjänade 25000 i månaden till välgörenhet och börjat läsa till sjuksköterska på Stockholms universitet!

Man: Vilken lagidrottsstjärna som helst som vågar berätta att han är homosexuell.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook