Barnsidan - Är sex värre än våld, krig och brott mot barn?
Meny

Bloggar > Barnsidan > Är sex värre än våld, krig och brott mot barn?

Är sex värre än våld, krig och brott mot barn?

Publicerad: 2006-08-21
Runt om i hela världen kablas bilder ut på blodiga bombade barn, familjer i rasmassor, föräldrar som vrålar ur sig sin desperation och ångest. Sånt matas vi med så vi snart inte orkar höja ögonbrynen mer. När SVT av misstag råkar visa hårdporr på en suddig skärm bakom en nattlig nyhetsuppläsare uppstår moralpanik.

På alla tidningarnas nätupplagor (t.ex expressen.se, aftonbladet.se, svd.se och resume.se) kan man nu läsa om SVT's "porrchock". Cheferna på SVT rasar och tittarna också.

-Skarevasåhär? Vavava? Hemskt hemskt hemskt!

Nej, det är klart att SVT inte visar hårdporr medvetet. Det är såklart ingen kupp eller ett practical joke. Ett misstag helt enkelt, som varken är värt att förfasas över eller ens höja ögonbrynen över.

Vad jag hellre skulle rasa emot är dessa frosserier i mänskligt lidande som SVT (och alla andra kanaler som nyhetsrapporterar) visar. Runt om i hela världen kablas bilder ut på blodiga bombade barn, familjer i rasmassor, föräldrar som vrålar ur sig sin desperation och ångest. Sånt matas vi med så vi snart inte orkar höja ögonbrynen mer.

Mina barn frågar mig varje dag varför de bombar barn i Libanon, varför familjerna där måste fly från sina hem och varför det är krig. Jag kan inte förklara det. Skulle de däremot råka se folk ha sex på TV skulle jag kunna förklara det. Jag kan inte förstå vare sig den egentliga orsaken till kriget eller syftet med att, från t.ex SVT's sida, visa dessa personers lidande.

I Sverige har alla journalister en pressetisk överenskommelse som ska skydda offer för brott, trauman och svåra upplevelser från att bli utnyttjade och få sin integritet kränkt. T.ex ansågs det väldigt fult av Aftonbladet att intervjua kompisen till den trettonåriga flicka som brutalt mördades av sin styvfar. Bildernas av den döende Anna Lind som bli utburen från NK visades aldrig - för hennes och hennes familjs integritets skull.

Var är samma fina pressetik när det handlar om krig i länder som Libanon? Vem ser till att bilder på döende människor i Libanon, Etiopien och Pakistan inte visas och används för att öka mediabolagens profit? Vem håller Bangladeshs och Gazas befolknings integritet högt? 

 

 

 


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiotvå med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook