Barnsidan - Är fredpriset bevis för att män är djur ändå?
Meny

Bloggar > Barnsidan > Är fredpriset bevis för att män är djur ändå?

Är fredpriset bevis för att män är djur ändå?

Publicerad: 2006-12-15
Mikrokrediter är ett effektivt sätt att utrota fattigdom genom att låta den fattiga människan ta eget ansvar för sin försörjning.
Fredspristagaren Muhammad Yunus har fått Nobels Fredspris för hans Grameen Bank som lånar ut små summor pengar till människor utan säkerhet. Med dessa pengar kan helt utfattiga människor köpa in saker och starta små affärsverksamheter för att kunna försörja sina familjer. Med fler människor som undslipper fattigdom desto färre konflikter.

Yunus är en mycket värdig vinnare. Mikrokrediter är ett effektivt sätt att utrota fattigdom genom att låta den fattiga människan ta eget ansvar för sin försörjning. Metoden används nu på många ställen runt om på jorden.

Ändå så förvånar han mig genom att så ärligt berätta om den vinnande strategin - att nästan uteslutande bara bevilja lån till kvinnor. Grameen Bank har 96% kvinnliga låntagare. 99% av alla krediter som ges betalas också tillbaka. Varje lån som betalas tillbaka kommer nästa låntagare tillgodo. Dessutom har hjälporganisationer sett att när kvinnan får pengar så ökar barnens kaloriintag, den kopplingen har man inte sett när männen får låna pengar.

Så här säger Yunus själv:

"Kvinnor tänker mer på framtiden och har mer långsiktiga mål än män. Detta gynnar och ger bättre utdelning till barnen i familjen."

"Män tänker mer på sig själva, spenderar snabbare och är mer otåliga."

Jag vet att detta inte är speciellt uppseendeväckande. Det finns ju otaliga berättelser om kvinnor i alla tider som i det närmaste ställts på bar backe för mannen spelar och super bort de pengar han tjänar in. Men det känns ändå så beklämmande. Det är som att männen i sin opolerade version inte är så himla trevliga?

Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttionio med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
A O (2006-12-18 10:17)
Det handlar väl om att de som ansvarar för barnens uppväxt och är nära barnen tar mer ansvar - sen är det kulturen som säger vilket kön det är på den närvarande föräldern...

Det är en tydlig trend i världen just nu att jämställdhet befrämjar utvecklingen (minskar spädbarnsdödligheten, ökar välståndet m.m.).


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook