Barnsidan - Allt är som vanligt
Meny

Bloggar > Barnsidan > Allt är som vanligt

Allt är som vanligt

Publicerad: 2005-03-17

Kors i taket? Man kan läsa i nyheterna om att en lagstiftad könsdiskriminering skall tas bort och att barnbidrag skall kunna delas mellan skilda föräldrar. Är det verkligen så väl? Nja.... Som vanligt får man gå till källan.

Försäkringskassan har utrett det här åt Socialdepartementet och publicerat en rapport. Där förordar man det s.k. alternativ 4 om vilket man skriver:

"Det fjärde alternativet som Försäkringskassan prövat innebär att en möjlighet att dela barnbidraget skapas för de föräldrar som har sina barn växelvis boende. Förslaget innebär att föräldrarna gemensamt kan anmäla om de önskar få barnbidraget delat."

Dessutom skriver man att man förutsätter att de föräldrar som har barnen varannan vecka är överens i saker som rör barnen och att detta därför skall fungera. Men vad är konsekvensen? Jo, gemensam anmälan innebär att mamman fortfarande har vetorätt, i princip som idag. De föräldrar som kommer överens idag har inga problem att överföra halva barnbidraget mellan sig på frivillig basis. Det är ju de andra fallen som behöver ett nytt system!

Själv skulle jag vilja se ett system där föräldrarna per automatik får halva barnbidraget var. Samtidigt höjer man underhållsbidraget med ett halvt barnbidrag. Sedan kan datorerna automatiskt hantera det hela. Att man betalar ett halvt barnbidrag till en förälder som inte har någon kontakt med sitt barn skulle i så fall inte spela någon roll eftersom man då automatiskt tar tillbaka de pengarna via underhållsbidraget.

Det är ju fullkomligt obegripligt att FK:s förslag framställs som en skillnad och som om man lägger fram en könsneutral lagstiftning? I själva verket förblir alltså allt vid det gamla: Könsdiskriminering i lag är helt OK i Sverige så länge den drabbar män.

Allt är som vanligt.


Skrivet av: Christopher
Skåning som numera har mina killar varannan vecka, som så många andra skilda föräldrar. Jag har borgerliga värderingar, gillar mitt ingenjörsjobb och kommer gärna ut i naturen eller på golfbanan. Dessutom är jag monogam, plikttrogen och ordhållig, dvs en typisk tristnisse! Allmänheten varnas.... Mina killar är födda -94 och -97 och är inte nödvändigtvis som andra. Den äldste har högfungerande autism, ofta kallat Aspergers syndrom. Han är intelligent och har ett ordförråd som många gymnasister borde avundas honom, enligt en tidigare gymnasielärare. Han är lyckligast framför datorn. I och för sig kan du säkert prata med honom i en halvtimme utan att märka något konstigt alls - så länge du talar om det som intresserar honom! Den yngre är sen i sin utveckling av talet även om det går bra framåt numera. Han är en glad och social liten goding som charmar vem som helst! e-post: Mentat57@hotmail.com, men den kollar jag ganska sällan.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiofem med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Christopher (2005-03-17 18:08)
Stämmer, nog borde barnomsorgsräkningen kunna splittas på samma sätt. Återigen en sak som datorerna kan sköta helt automatiskt. SÅ svårt är det inte, om man bara vill.
Varannan-veckasboende är så pass vanligt idag att det borde vara möjligt med dubbel mantalsskrivning för den som inte är myndig.
Annica Bark (2005-03-17 11:23)
Vad jag aldrig förstått med det här med barnbidrag är att man INTE kan få det insatt på sin gubbes konto när man bor ihop. Inte om det inte är ett gemensamt konto. Snacka om idioti! Vi vill ha in det på min sambos konto för att vi gör alla betalningar därifrån, så av smidighets skäl ville vi ha in dom pengarna där, men det var kalla handen direkt från FK, så det kan de ju utreda, stöta och blöta när de ändå håller på.
A O (2005-03-17 09:27)
Jag tycker att ett sådant förslag borde följas av ett krav på komunerna att barnomsorgsavgifter ska kunna splittas också. Det går nämligen inte i min kommun idag...

Det finns liksom ingenting i systemet som fungerar när man vill ta lika föräldraansvar och ha 50/50. Alltså var ska barnet vara skrivet, har barnet tillgång till skolorna i båda föräldrarnas närområde, om föräldrarna bor i olika kommuner så undrar jag vilken kommun som ska betala skolpengen o.s.v. i det oändliga. Det är en komplex fråga detta, men fk och barnomsorg borde vara en start i alla fall.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook