Livet med ett nyfött barn
Publicerad: 2003-05-14
Ni har blivit mamma och pappa! Fantastiskt, eller hur? Nu börjar livet med ert barn.
Ni har blivit mamma och pappa! Fantastiskt, eller hur? Nu börjar livet med ert barn. Här kommer lite information och praktiska råd om den första tiden.
Sömn och dygnsrytm
Just efter förlossningen har barnet en aktiv vakenperiod i ett par timmar. Efter det behöver både mamma och barn sova ut. Under det första dygnet kan en del verka lite trötta och suger bara korta stunder på bröstet. Tänk på att det är viktigt att barnet får suga så ofta och länge det vill.
På nätterna sover barnet lugnast när det ligger nära föräldrarna, vill man kan man absolut sova tillsammans i samma säng. Barnet kommer ha samma behov till bröstet dag som natt.
Många nyfödda har aktiva vakenhetsperioder under kvällen och förnatten och det är många mammor som känner igen detta mönster från graviditeten (barnet sparkade i magen när det var läggdags för mamman). På morgnar och förmiddagar sover barnet ofta lugnt och länge. Passa på att sova då, du också!
Om barnet sover mer än fyra timmar
upprepade gånger mellan amningarna under ett dygn så bör du höra av dig till BVC (eller BM om du ligger på BB). Det kan finnas risk att barnet inte hinner ammas tillräckligt ofta, och då kan det vara bra att ta reda på varför barnet är så trött. Om barnet ammar lite blir det ännu slöare och tröttare och så fortsätter det så. Behöver du väcka barnet för att amma det, är avklädning ett bra sätt att få ett djupt sovande barn vaket.
SökreflexenBarnets viktigaste kommunikationssätt den första tiden är via en medfödd reflex som kallas sökreflexen. Den känner du igen genom att barnet hackar med halvöppen mun mot underlaget (eller något som kommer nära dess mun) och försöker suga på händerna om de råkar flyga förbi. Reflexen är ett tecken på att barnet vill suga på bröstet. Kom ihåg att amningen inte bara är ett sätt för barnet att få i sig näring. Bröstet ger också trygghet, närhet och värme.
Råmjölk och mogen mjölkDen viktigaste uppgiften som nybliven mamma (och pappa!) är att få igång amningen. Råmjölken finns i brösten redan under förlossningen och är extra näringsrik och innehåller många infektionsskyddade ämnen. Råmjölken finns inte i några större mängder, så det är dyrbara droppar! Råmjölken är ofta genomskinlig och lite gulaktig.
När barnet suger stimuleras mjölkproduktionen. Efter något dygn börjar den mogna mjölken rinna till, ibland tar det längre tid (några dygn). Att kunna amma fritt och utan stress och press gör att amningen kommer igång lättare. Just när mjölken "rinner till" är brösten ofta ömma, hårda och lite knöliga. En del får lite feber något dygn också, helt ofarligt.
Ta det lugnt, vila mycket och amma så ofta barnet vill.
Mer om amningBM på BB kan hjälpa er att hitta en bra amningsställning och visa dig hur du bäst lägger barnet till bröstet. Kroppsställning och hur barnet ligger är viktiga för att få en fungerande amning. Men ge det tid och ha tålamod, ofta tar det ett par-tre månader att känna sig säker på sin förmåga att amma.
Barnet ska vara helt vänt mot dig när du ska amma det. Barnets mage ska ligga mot din mage och dess mun ska ligga mitt för bröstvårtan. Nu har du barnet i rätt position, nu är det bara att vänta till det gapar stort. Då för du barnet emot vårtan och ser till att så mycket av vårtan kommer in i munnen på barnet. Du kan hjälpa barnet att gapa ordentligt om du först lockar det att gapa genom att stryka bröstvårtan mot barnets underläpp och sedan drar ner barnet något så att det måste gapa extra stort för att nå upp till bröstet.
När barnet har ett bra tag håller det kvar och suger hårt. I början kan det kännas obehagligt och smärtsamt, men oftast går obehagskänslan över såfort utdrivningsreflexen får mjölken att rinna.
UtdrivningsreflexDenna relex gör att mjölken pressas ut ur de mjölkbildande alveolerna och vidare ut i mjölkgångarna. Den styrs av hormonet oxytocin som också får livmodern att dra ihop sig med hjälp av sammandragningar. Utdrivningsreflexen kan kännas som det pirrar eller stciker i bröstet. Efter ett tag kan man se och höra hur barnet börjar svälja mer regelbundet i små klunkar. Är du avslappnad och har det lugnt omkring dig stimulerar du utdrivningsreflexen, och hindras av stress.
AmningsstundenUnder amningen behöver barnet ofta göra pauser för att vila käkarna och tungan. Det är ju käkarna och tungan som gör jobbet när barnet trycket ihop bröstvårtan så att mjölken kommer ut. Barnet kommer sluta siga och kanske slumra till något, men sugandet kommer igång spontant igen efter en liten stund.
Vanligtvis suger nyfödda mellan 15 och 30 minuter på första bröstet. Under den första delen av amningen kommer den tunna, men sockerrika mjölken och emot slutet kommer den feta, kaloririka mjölken som mättar barnet. För att man ska vara säker på att barnet får i sig även eftermjölken är det viktigt att inte avbryta amningen. Barnet kanske somnar vid bröstet eller så släpper det helt enkelt taget för att visa att amninsgstunden är över.
Bröstbyte och rapningDen första tiden behöver de flesta barn en relativt lång paus innan de är redo för det andra bröstet. En variant är att låta barnet sova en liten stund i upprätt position (t.ex hängande över axeln). Ibland kommer det då en liten rap också, men de flesta ammande barn rapar inte så det är inget du behöver vänta på. Kommer det en rap så kommer den inom 5 minuter.
Efter barnet sovit på maten (ca 15-20 minuter) kan det vara dags för blöjbyte (se även nästa stycke). Vid blöjbytet vaknar barnet och man kan erbjuda det att amma på andra bröstet. Oftast blir denna amningsstund kortare än den första. Nästa amningstillfälle börjar du med det bröst du slutat med föregående gång.
Kiss å bajsNyfödda kissar ofta, men eftersom det rör sig om så pass små mängder kan det vara svårt att avgöra om det kissat eller inte. Känns blöjan inte kissig så behöver den inte bytas. Kisset är ljust gult, men under de första dygnen kan man ibland se röda spår i kisset. Det är en saltfällning som är helt normal och går över på något dygn.
Bajset är mörkt, brunsvart nästan grönaktigt och har en seg konsistens. Detta första bajs kallas barnbeck eller mekonium och är det bajs som funnit i barnets tarmar under tiden det legat i mammas mage. Allteftersom amningen kommer igång blir bajset ljusare och får tillslut en gulaktig färg. Konsistensen är salvliknande och en del jämför bebisens bajs med hur skånsk grovkorning senap ser ut. Har ditt barns bajs inte skiftat i färg bör du tala med BVC/BB om detta.
Ammande barn kan inte bli förstoppade, men olika barn bajsar olika ofta. En del bajsar flera gånger om dagen (ofta i samband med amning) och andra med flera dagars mellanrum.
Blöjbyten och badOm barnets blöja bara är kissig behöver du inte tvätta dess stjärt. Om barnet bajsat är det enklast att torka bort det mesta av bajset med en ren bit av blöjan och sedan skölja bort resten av bajset under vatten. Lägg barnet på mage över din arm och använda sedan den andra handen att skölja rumpan under ljummet vatten. Rinnande vatten är mer skonsamt än att tvätta med tvättlappar eller våtservetter. Det blir renare också! Tvål bör man undvika eller använda sällan då det är uttorkande.
För att förebygga att bebisen blir röd i rumpan är det bra att låta barnet ligga utan blöja och lufta sig någon timme varje dag. Tillfälliga hudirritationer kan enkelt behandlas med bröstmjölk som man låter lufttorka.
Barnet behöver inte bada under de första dygnen, tvärtom har det visat sig att fosterfett och andra rester från livet i livmodern skyddar barnet. Du kan använda en liten handduk blött i ljummet vatten om du behöver torka av barnet. Vill du gärna bada med barnet går det givetvis bra! Då håller du barnet på din arm så att huvudetet och axlarna får stöd, med den andra handen kan du hålla om bebisens överarm, så han/hon inte glider av. Vattnet ska vara behagligt varmt, undvik tvål.
NavelnStumpen som blivit kvar efter navelsträngen torkar och blir brunsvart efter några dagar. Naveln torkar fortare om den får sticka ut i en glipa i bebisens kläder. Det är helt normalt att det blöder lite i kanterna, det är ett tecekn på att den håller på att lossna. Håll torrt och rent med hjälp av tops eller en handduksflik blött i vatten. Precis innan naveln faller av luktar det ofta illa. Lukten orsakas av vanliga hudbakterier och är alltså helt normal. Faktum är att bakterierna behövs för att navelstumpen ska skrumpa och falla av. Om området runt naveln blir rött eller visar tecken på infektion br ni ta komntakt med BVC/BB.
HudenNyfödda barns hud är ofta rosa. Händerna och fötterna är ofta blekare och ibland lätt blåaktiga flera veckor efter förlossningen. Barnet kan ha små vita prickar på näsan, de kallas milier och försvinner efter en tid. Hormonpåverkan från mamman får många barn att bli alldeles rödprickiga över hela kroppen (främst i ansiktet dock). Detta är inget som orsakar barnet något obehag, men det röda kan lindras något med bröstmjölk. De röda prickarna går över på ett par veckor.
NyföddshetsgulsotUnder graviditeten ligger barnets hB-värde runt 200 för att klara syrebrist under förlossningen. Efter förlossningen ska värdena ner på normala nivåer, i nedbrytningen av röda blodkroppar bildas ett slaggämne som heter bilirubin. Det nyfödda barnets lever är omogen och kan inte ta hand om alla röda blodkroppar och bryta ner dem normalt. Därför blir en del nyfödda lätt gula i huden och i ögonvitorna. Gulheten kommer på andra eller tredje dygnet och går normalt över av sig självt. Bilirubinet forslas ut ur kroppen via avföringen, så därför är det viktigt att amningen kommer igång bra.
Några barn får problem med sin gulsot, man märker det på att de blir gulare och gulare och tröttare och tröttare. Med ett blodprov kan man mäta bilirubinhalten och därefter kan man bedöma om barnet behöver ljusbehandling. Ett tips för att undvika nyföddhetsgulsot är att ställa barnet nära ett fönster där solljus kommer in, solljus bryter nämligen ner bilirubinet (på samma sätt som ljusbehandlingen ovan).
Ögon och synNyfödda ser inte så bra på långt håll, bäst ser barnet på 20-30cm håll. Ansikten intresserar barnet mycket, allra mest mammans ansikte förstås. Ibland kan man få barnet att härma den vuxnes ansiktsuttryck. Prova att gapa eller lipa så ska du se att barnet snabbt härmar!
Ibland kan barnet vara svullet runt ögonen efter förlossningen. I ögonvitorna kan man ibland se små prickblödningar. Det beror på att små blodkärl i ögonen brustit i samband med förlossningen. Det är helt ofarligt och försvinner på någon vecka. Det är heller inte ovanligt att ögonen är lite rinniga eller kladdiga de första dygnen. Torka rent med ljummet vatten så brukar det bli bra på ett par dagar. Om irritationen blir värre eller ögonvitorna blir röda eller ögonlocken svullnar igen ska du ta kontakt med BVC/BB.
Näsan och andningBarnet andas huvudsakligen genom näsan, vilket gör att vissa barn lätt nyser när något irriterar. Det är barnets sätt att snyta sig och beror alltså inte på att barnet är förkylt.
Barnet har ett väl utvecklat lukt- och smaksinne, redan efter ett par dagar kan barnet knna igen sin egen mammas lukt.
Andningen är ofta oregelbunden. Ibland andas barnet djupt och långsamt och ibland snabbt och kort. Vanligen andas ett barn med ca 50 andetag per minut. Barnets puls är hög, hjärtat slår med ca 140 slag per minut (ungefär som när det låg i livmodern).
Bröst och genitaliaBröstkörtlarna är ofta förstorade, hos både flickor och pojkar. Ibland kan en vätska som kallas häxmjölk komma från brösten. Det beror på hormonpåverkan från mamman och är helt normalt och snabbt övergående.
Hos flickor kan de yttre könsorganen och klitoris vara lite svullna. Ibland förekommer också en flytning från slidan. Även detta beror på moderns hormonpåverkan och försvinner av sig självt efter ett par dagar. Hos pojkar känns testiklarna i pungen. Förhuden täcker ollonet helt och öppningen är normalt mycket liten. Pojkar kissar ofta med en kraftig stråle, så se upp under blöjbyten! :)
Källa: Folder från Danderyds Sjukhus/BB avdelningen
Skrivet av: Barnsidan
Lämna gärna en kommentar!
Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.
Tidigare kommentarer/betyg
Rasmus (2018-01-21 19:37)
Betyg: 3
Bra information men inte alltid särskilt vetenskapligt. Rekommenderar att spädbarnet sover i föräldrarnas säng men nämner ej den ökade risken för plötslig spädbarnsdöd.
Maria Wernersson (2017-12-27 11:09)
Betyg: 5
Bra och informativt! Svarade på de frågor jag hade. Även om detta är mitt 6:e barn så hade jag glömt endel av denna tidiga nyföddhetsperiod.
Katarina (2016-07-14 04:18)
Betyg: 5
Mycket bra info 👍☺
Anneli Sköld (2016-06-18 01:44)
Betyg: 5
Mycket bra formulerat o bra skrivit så man förstår. Tack
Helena (2016-02-17 12:10)
Betyg: 5
Mycket bra
Zandra (2015-05-10 10:47)
Betyg: 5
Toppenbra info!
Emelie (2015-03-08 04:46)
Betyg: 5
Många frågor besvarades och lugnade en orolig mamma! Tack xör lätt och saklig text!
Jana PK (2014-03-15 12:06)
Betyg: 5
Mycket bra!
Daniel (2013-11-04 22:12)
Betyg: 5
Fantastiskt bra skrivet! Jag fick svar på massor av frågor!
Ali Murad (2013-09-13 17:30)
Vilken är den viktigaste reflexen hos barnet?
maria (2012-09-11 20:46)
Betyg: 4
Bra och sakligt skrivet. Allt är främmande för en för en första gångs förälder utan mycket kontakt med små barn tidigare.
(2012-02-12 07:01)
Betyg: 5
Mycket bra information för oroliga och nojjiga 1a. Gångs föräldrar!
Christina (2012-01-05 11:40)
Betyg: 5
Uppskattade särskilt stycket om rapning och bröstbyte eftersom jag har funderat en hel del på det och hur man ska göra. Nu har jag fått bra tips!
Sofie (2011-11-12 16:02)
Betyg: 5
Super bra information! riktigt bra fakta.
Angelica (2011-08-09 17:40)
Betyg: 5
Super bra info!
Carl (2011-02-28 16:54)
Betyg: 5
Riktigt bra och matnyttig information.
(2011-02-15 10:25)
Betyg: 5
nyttig info!
Wille (2009-07-12 22:02)
Betyg: 5
Riktigt bra för nyblivna föräldrar, sammanfattar mycket!
loppan05 (
2006-03-14 14:25)
Betyg: 5
bra artikell ;-) finns det möjlgtvis nån om flaskmatning ffrån första veckan o frammåt?
Mikael Jansson (
2003-07-10 23:09)
Betyg: 4
Bra artikel, ger en del tips som inte står i babymanualen ;-)