Enligt en studie av forskare från bland annat Karolinska Institutet så har spädbarn som redan från tre månaders ålder fick smakportioner av jordnöt, mjölk, vete och ägg, en minskad risk för matallergi när de var tre år, jämfört med en kontrollgrupp.
Läs mer
Bokstart är en nationell satsning, med syfte att tidigt stimulera språkutveckling för små barn (0-3 år). Bokstart drivs sedan 2015 som ett projekt, men i regeringens budgetpropostion föreslås en permanentning och årliga anslag om 20 miljoner.
Läs mer
Rotavirus är en vanlig orsak till magsjuka hos barn, och vissa landsting och regioner erbjuder redan vaccin. Från och med i höst kommer vaccin mot det smittsamma rotaviruset ingå i det nationella barnvaccinationsprogrammet.
Läs mer
Spädbarn, som senare diagnostiseras med autism, följer spontant föräldrarnas blick precis som andra barn. Men de tar mer sällan egna initiativ till att dela sin upplevelse. Detta stödjer hypotesen att barn med autism har reducerad social motivation redan när de är spädbarn.
Läs mer
I den hittills största kliniska studien av mikrobiomets, dvs tarmflorans, utveckling hos spädbarn har forskare vid Baylor College of Medicine funnit att utvecklingen sker i olika stadier som kan associeras med förändringar i livsstilen under den första tiden i livet.
Läs mer
Spädbarn som senare får en autismdiagnos reagerar kraftigare på ljusförändringar än andra barn, visar en svensk studie. På sikt hoppas forskarna att det ska leda till tidigare diagnos än idag, och därmed möjlighet till tidigare insatser.
Läs mer
I en ny studie från Uppsala universitet, SciLifeLab, visar forskare att amning snarare kan öka risken för hösnuva och eksem, medan amning inte verkar påverka risken att utveckla astma.
Läs mer
En ny studie från Lunds universitet visar att depressioner bland nyblivna fäder kan vara vanligare än man trott. Risken är stor att de aldrig upptäcks med dagens metoder och att fäderna inte får den hjälp de behöver.
Läs mer
En avhandling från Sahlgrenska Akademin visar att om infektioner hos nyfödda hejdas snabbt kan risken för hjärnskador minska
Läs mer
Hud-mot-hudmetoden gör pappor lika delaktiga som mammor i vården av för tidigt födda barn.
– Den fina anknytningen till både mamman och pappan är en stor vinst, menar Emma Olsson, vid Region Örebro län som undersökt pappors upplevelse av att vårda sitt för tidiga barn hud-mot-hud.
Läs mer
Raffinerad palmolja innehåller ämnen som framkallar cancer, varnar EU. Palmolja finns i hälften av all världens livsmedelsprodukter och även i bröstmjölksersättning. Livsmedelsverkets uppmaning är att välja bort palmolja, men vad gäller med bröstmjölksersättning som innehåller palmolja?
Läs mer
Nyfödda får ofta en mild form av gulsot som inte kräver behandling. Vissa utvecklar dock svår gulsot och nu har forskare hittat faktorer som ökar riskerna och förhoppningen är att man ska kunna riskbedöma mer effektivt och därmed förebygga skador.
Läs mer
Petra Jankov Picha upptäckte att det inte fanns nån bra information för föräldrar som vill flaskmata sina barn. Då skrev hon en bok själv.
Läs mer
Ett omfattande och personligt referat av boken med samma namn.
Läs mer
Barnets första utvecklingssprång
Läs mer
Barnets andra utvecklingssprång
Läs mer
Det tredje utvecklingssprånget
Läs mer
Utvecklingssprång nummer fyra
Läs mer
Sjunde och sista utvecklingssprånget
Läs mer
Torticollis betyder sned nacke, eller nackspärr rätt och slätt. På spädbarn kan detta behöva behandlas för att förhindra att skalle och ansikte inte växer till assymetriskt.
Läs mer
Förekomsten av plötslig spädbarnsdöd har sjunkit kraftigt sedan 1993 tack vare att fler barn nu sover på rygg. Trots det är plötslig spädbarnsdöd en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn upp till 1 års ålder. Nu visar forskning att ett enkelt test kan hitta barn med förhöjd risk.
Läs mer
Ni har blivit mamma och pappa! Fantastiskt, eller hur? Nu börjar livet med ert barn.
Läs mer
Komplettera eller byt ut vagnen mot en bärsjal!
Läs mer
Här kommer en redogörelse för vad som händer i din kropp efter förlossningen.
Läs mer
Läs om vad det lilla barnet behöver i mat- och näringsväg
Läs mer
Läs om det svenska vaccinationsprogrammet, biverkningar av vaccinering och vilka sjukdomar man kan vaccinera mot.
Läs mer
Kort om smakportioner och barnmat
Läs mer