Barnsidan - Flaskmata ditt barn
Meny

Barns utveckling > Bebis / Spädbarn > Flaskmata ditt barn

Flaskmata ditt barn

Publicerad: 2012-02-16
Petra Jankov Picha upptäckte att det inte fanns nån bra information för föräldrar som vill flaskmata sina barn. Då skrev hon en bok själv.

Petra Jankov Picha valde att flaskmata sina barn och möttes både av informationsbrist men också en hel del ifrågasättande - främst från andra mammor. För att råda bot på åtminstone infomationsbristen skrev hon en bok som heter "Att flaskmata", på kuppen hoppas hon att flaskmatning inte ska ses som ett sämre alternativ än amning.

Varför har du skrivit en bok om flaskmatning?
Jag har flaskmatat båda mina barn sen de var relativt små. Både första gången för fyra år sen och andra gången för drygt ett år sen upptäckte jag att det inte finns någon information till flaskmatande föräldrar som vänder sig direkt till oss utan pekpinnar om att vi borde amma istället. Eftersom jag själv jobbar med information och skriver och redigerar i jobbet så bestämde jag mig för att göra ett informationsmaterial som sen växte och blev till en bok.

Vad kan man läsa i din bok?
I min bok kan man få praktiska tips kring flaskmatning. Man kan också läsa om skillnader mellan olika ersättningar och olika flaskor.

Är det en faktabok eller debattbok?

Det är både en faktabok och en debattbok. Eftersom väldigt många flaskmatande föräldrar upplever sig ifrågasatta och inte helt sällan blivit påhoppade för att de flaskmatar finns det också med lite information och fakta kring för- och nackdelar med flaskmatning och lite råd och tips till dem som känner att det är svårt att försvara flaskmatningen.

Det är ett fritt val i dag att inte amma. Det kan tyckas larvigt att påpeka det men många föräldrar vet inte att modersmjölksersättning finns på ica utan tror att det är något som en läkare måste skriva ut. Alla varningstexter på ersättningspaketen bidrar till att stärka den bilden.

Varför valde du att flaskmata dina barn? Var det ett svårt beslut, bortsett från att det inte fanns nån information?
Min dotter var prematur och orkade inte amma och gick inte upp i vikt som hon skulle. Det var ett svårt beslut för att jag verkligen trodde att min dotter skulle fara illa om jag inte gav henne bröstmjölken. Sonen gick heller inte upp i vikt men då var beslutet lätt eftersom jag var påläst och visste att modersmjölksersättning var ett fullgott alternativ.

Hur tycker du attityderna är i samhället kring flaskmatning? Är det nån skillnad mellan generationerna?
Jag tycker det är enorm skillnad mellan generationerna. Våra föräldrars generation, den generation som föddes på 40-50-talet har en helt annan inställning till flaskmatning. Och det är inte så konstigt. När min generation föddes på 70-talet så ammade väldigt få och väldigt kort. Flaskmatning var det som var standard. Det märks idag när många far- och morföräldrar ifrågasätter sina döttrars vilja att amma.

Idag är det status att amma i sex - åtta månader. Varken mer eller mindre. Ammar du kortare är du en dålig mamma som inte ger ditt barn bröstmjölk. Ammar du längre är det äckligt. Både de som ammar kortare eller de som ammar längre känner sig ifrågasätta och jag upplever att de som hårdast dömer hårdast är vi kvinnor i samma generation gentemot varandra.

Jag önskar att alla kunde acceptera att alla har olika förutsättningar och att man kan välja själv vad som passar bäst för en själv, sin familj och sitt barn. Oavsett om man inte ammar, ammar kortare tid eller ammar lång tid.

Om jag förstår det rätt så skrev du boken medan du var föräldraledig - hur hann du med det mellan blöjbytena och barnvagnspromenaderna?
Jag gick inte särskilt många barnvagspromenader ska ärligt sägas. I början var sonen liten och jag kunde göra rätt mycket research medan han hängde på armen eller i sjal. Min stora dotter hade dagis femton timmar i veckan så då skrev jag så mycket det gick. Ju äldre sonen blev desto mer skrev jag när barnen somnat och hela kvällarna och en del på nätterna. Under sommaren hade jag mycket hjälp av pappan som hade semester och mina föräldrar som barnvaktade.

Till sist, vill du ge nåt råd till den som bestämt sig för att flaskmata istället för att amma sin bebis?
Gör precis så som det blir enklast för dig och strunta i vad alla andra tycker!

Fem smarta flaskmatningstips

1. Köp flera flaskor om du ska flaskmata regelbundet. Då kan du alltid ha en ren flaska tillgänglig.
2. Köp en doseringsdosa för att enkelt hälla upp rätt mängd pulver. Bra om bäbisen är hungrig och man måste tillreda flaskan fort.
3. Utnyttja mikrovågsugnarna på McDonalds om du behöver på stan. I köpcentrums amningsrum brukar det också ofta stå en mikro.
4. Häll en skvätt rapsolja i ersättningen om bäbisen är hård i magen.
5. En uppochnervänd avskuren topp från en pet-flaska är en perfekt tratt för att hälla i pulver i flaskor med smal hals.

Fem bra anledningar att flaskmata

1. Båda föräldrarna kan turas om att mata barnet och gå upp på nätterna.
2. Man kan ha ögonkontakt med bäbisen när den äter.
3. Mammorna slipper tråkiga amningsjumprar och kan använda vilka kläder de vill.
4. Mat vet alltid hur mycket barnet har ätit.
5. Man kan själv äta precis vad man vill och behöver inte vara rädd att det man själv äter går ut i bröstmjölken och påverkar bäbisen.

Här köper du Petras bok "Att flaskmata"

Läs mer på 1177.se som skriver om modersmjölksersättning

Läs mer om Petra Jankov Picha och boken Att flaskmata

Så här skriver Petra om sig själv

Jag är en tvåbarnsmamma som tröttnade på att ingen skriftlig information om flaskmatning fanns att få från BVC eller landstinget.

Det fick mig att vilja ta fram en broschyr eller bok om flaskmatning.


Båda mina barn har jag flaskmatat sen tidig ålder. Jag är utbildad journalist och jobbar med media och kommunikation. Jag har ingen medicinsk bakgrund men texterna i boken granskas av flera barnläkare, barnsjuksköterska och två certifierade amningskonsulter innan publicering.


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiosex med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Katja (2017-12-06 16:56)
Bra tips! Dock finns det inga vetenskapliga belägg för att det man äter påverkar bäbisens mage utan det handlar helt enkelt om att olika barn är olika känsliga :)Så här skriver Petra om sig själv

Jag är en tvåbarnsmamma som tröttnade på att ingen skriftlig information om flaskmatning fanns att få från BVC eller landstinget.

Det fick mig att vilja ta fram en broschyr eller bok om flaskmatning.


Båda mina barn har jag flaskmatat sen tidig ålder. Jag är utbildad journalist och jobbar med media och kommunikation. Jag har ingen medicinsk bakgrund men texterna i boken granskas av flera barnläkare, barnsjuksköterska och två certifierade amningskonsulter innan publicering.
Ännu mer i 'Bebis / Spädbarn'
» Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
» Bokstart för bebisar och små barn får mer pengar och blir permanent
» Vaccination mot rotavirus införs i vaccinationsprogrammet i höst
» Autism kan synas redan hos spädbarn
» Nya rön om tarmflorans utveckling hos spädbarn
» Känslighet för ljus hos spädbarn kopplas till autism
» Allergiproblem och astma kan inte förebyggas med amning
» Depression bland nyblivna pappor upptäcks inte - riskerar att inte få hjälp
» Så kan risken för hjärnskador hos nyfödda minska
» Hud-mot-hudkontakt gör pappor mer delaktiga
» Cancerframkallande ämnen i palmolja som används i bröstmjölksersättning
» Bättre möjlighet att förutsäga gulsot hos nyfödda
» Att tvätta babykläder – en enkel guide
» Tygblöjor - fördelarna och hur du tvättar dem
» Flaskmata ditt barn
» En vanlig men okänd diagnos
» Riskbarn för plötslig spädbarnsdöd kan identifieras med enkelt test
» Första året
» Livet med ett nyfött barn
» Bär ditt barn


Våra senaste boktips

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook