Barnsidan - Var kommer vi ifrån, var är vi och åt vilket håll ska vi?
Meny

Barnsidan > Var kommer vi ifrån, var är vi och åt vilket håll ska vi?

Var kommer vi ifrån, var är vi och åt vilket håll ska vi?

Publicerad: 2004-05-27
Mer om den här sajtens uppkomst, vår nulägesbeskrivning och vår visioner och mål

Bakgrund
Lärorikt hobbyprojekt
Sent hösten 2002 registrerade vi domänen barnsidan.se, efter att ha funderat och spånat länge. Vår systersajt fotosidan.se (och indirekt även utsidan.se) var redan i full gång och vi visste att plattformen/verktygslådan som vi bygger dessa sajter med är väldigt bra (skryt skryt). Jag bestämde mig för att starta barnsidan.se som ett projekt både för att lära mig mer om hur verktygslådan fungerar, men också för att få möjlighet att skriva och skapa, hålla hjärnan igång under föräldraledigheten.

Vi är kompisar och vi bygger tillsammans
Vi har hela tiden velat bygga en fullfjädrad community. Inte bara en samlingsplats där personer kan ventilera åsikter och få råd. En community för oss betyder att alla är med och bidrar, håller sajten levande och spännande, genom att både satsa av sig själv och ta del av andras bidrag. Anonymitet är något som vi medvetet styrt bort ifrån. Det kan fylla sitt syfte i känsliga och utsatta situationer, men det kan också medföra otrevlig, fientlig stämning. Det är enkelt att häva ur sig otrevligheter och påhopp när man inte behöver stå för det utan gömmer sig bakom en anonym mask. Så gör man inte när man är kompis med någon.

Fina foton och textmaterial
Nåväl, någon gång på våren 2003 lanserade jag sidan. Det strömmade in foton, förlossningsberättelser. Vi växte sakta men säkert. Någon gång på hösten passerade medlemsantalet 800 stycken!

Nuläge
Maj 2004
Och så har det tuffat på. Tills alldeles nyligen då AfF började kräva av sina medlemmar att lämna personnummer och godkänna ett medlemsavtal. Efter, vad jag förstår, en lång rad misstag och, i många medlemmars ögon, ett dåligt medlemsbemötande från redaktionen och ledningen så var det många som började leta efter alternativ. På mindre än en vecka hade barnsidan.se fått 400 nya medlemmar! Fantastiskt roligt! Under den veckan var stämningen bitvis rå och sarkastisk och jag ska väl erkänna att även jag rycktes med en aning och hemföll åt lite väl grov sarkasm. Det ber jag om ursäkt för. Det har också fått mig att börja fundera på min roll och hur jag syns mig här på sajten. Det kanske inte är så lämpligt att jag skriver i forumen, får tips från andra föräldrar, lägger ut egna foton eftersom jag sitter på två stolar (som mamma och som redaktör)? Jag har hitintills kommit fram till att jag nog vill fortsätta sitta på dubbla stolar, och både bidra till och utnyttja communityn. Hojta gärna till om ni tycker att jag har svårt att separera mina roller.

Äntligen fart i forumen!
Med den stora horden nya medlemmar har det äntligen blivit fart i våra forum, något som en del "gamla" medlemmar ständigt klagat över. Och det sprutar in foton och kommentarer.

Ny design, chat, recept, virtuellt skrivbord
I början på maj gjorde jag en totalrenovering av utseendet på barnsidan.se. Jag ville lyfta fram medlemssidorna och se till att de är kärnan i communityn. En del uttryckte sitt gillande och en del utstötte avgrundsvrål och efter en del bollande fram och tillbaka framförallt med Bea (du e en klippa!) så har vi nu fått lite stuk på både layoutmissar och en del buggar. Och väldigt många bra tips på idéer och funktioner för att utveckla sajten så på mindre än två veckor har vi infört flera nya (för oss) funktioner; chatten, det virtuella skrivbordet och Receptbanken.

Och framtiden då?
Vi hoppas givetvis att alla nya och gamla medlemmar trivs och frodas här på barnsidan.se. Men vi tänker inte nöja oss med det, så därför vill jag också berätta lite om våra visioner med sidan.

Nya funktioner (vykort, egen hemsida, annonstorg)
Just nu sitter jag och sätter ihop en vykortsfunktion som medlemmar kommer kunna använda för att göra och skicka iväg e-vykort av sina egna bilder eller bilder som vi på barnsidan.se har tagit fram. Jag höll på med detta som bäst precis innan den stora anstormningen och sedan dess har det blivit lite nedprioriterat :)

Nästa stora "grej" som jag verkligen vill utveckla är en möjlighet för alla medlemmar att skapa en hemsida åt sitt barn. Detta har jag haft som vision ända sedan vi startade, men andra saker har alltid kommit ivägen. I vår verktygslåda har vi också en komponent för att skapa ett annonstorg som vi tänker stoppa in någon gång snart (förmodligen efter sommaren).

Fler intervjuer med "profiler"
Jag tycker att det är roligt att möta och intervjua folk, både "vanliga" människor men också profiler eller tongivande personer inom områden som intresserar mig. Framförallt är det ju barn- och föräldraområdet jag tänker på, men sneglar även lite på andra områden (feminismen och medicinvärlden t.ex). Genom åren som gått har jag intervjuat hjärtebarnsmammor, chefsbarnmorskan Gudrun Abascal, Mia Kerstis som är mamma till Knut som föddes döv, krönikören Hillevi Wahl, fN-mamman Anna Toss och alldeles nyligen Barnaboksförfattarinnan Anna Wahlgren (i skrivande stund opublicerat). Jag hade även Peter Scheffer och Susanne Forsberg från AfF på tråden, men nu verkar det som de avböjt pga av att jag och/eller min sajt är "oseriös".

Ny forumprogramvara
Många nya medlemmar och säkerligen flera gamla medlemmar har tyckt att vårt forumupplägg varit lite yxigt och oöverskådligt. Vi har en ny version av forumprogramvaran på gång, eller rättare sagt vi har den redan uppe och snurrar på andra sajten, men det krävs fortfarande en hel del jobb på vår sida för att göra hoppet mellan "våra" sidor och forumsidorna osynligt och smidigt. Nästa forumprogramvara har möjlighet att visa trådar trådade, vilket jag tror kommer öka överskådligheten och därmed också aktiviteten. Jag vågar inte lova något datum när detta är klart.

Meny
När jag gjorde layoutförändringarna åkte vår gamla meny bort och många fick svårt att hitta till sina favoritavdelningar. Jag SKA lägga tillbaka en meny så att det blir lättare att hitta rätt fortare. Frågan är bara när? :)

Annonsörer och Betalmedlemsskap
Nästan inga har uppmärksammat att barnsidan.se just för tillfället körs helt annonsfritt (vilket borde säga en hel del till annonssäljarna (och köparna!)) Men självklart driver jag inte sajten enkom i hobbysyfte, i våra visioner tänker vi förstår även i finansiella termer.

Just nu kan man väl säga att det finns tre huvudspår för att tjäna pengar på en sajt;
-annonsintäkter
-någon form av betalmedlemsskap
-e-handel

Och det som ligger närmast tillhands är väl en kombination av annonser och betalmedlemskap. Men annonser kan vi inte börja sälja förrän vi har ordentlig snurr på medlemmar och trafik. Och vi ämnar inte hoppa på något paketerbjudande (via doubleclick, tradedoubler el dyl) där all möjlig reklam kan dyka upp, utan vi vill i så fall sälja annonsplatser för företag som kan göra mer riktad reklam. Den typen av reklam tror vi att medlemmar skulle kunna se någonslags nytta med.

Betalmedlemskap då? Nej, du behöver inte vara orolig att vi ska införa betalmedlemskap för de tjänster vi erbjuder idag. Forumen, artiklarna och chatten kommer stå orörda. Och även fotoalbumen, kanske inte i samma frikostiga utsträckning som idag, men ändock. Det ska vara gratis att ladda upp bilder, men vi kanske lägger på något maxantal såsmåningom. Så vill man ha väldigt många bilder så kanske man får uppgradera sitt medlemskap. I vår verktygslåda finns det även andra funktioner som man kan tänka sig ingår i ett betalmedlemsskap (t.ex köp/sälj, tillgång till produktrecensioner, avancerad sökning i receptbank, egen hemsida mm). Vi har inte funderat klart och dessutom måste vi hitta någon lösning så att det ev. betalning blir enkel att utföra.

Men som sagt, det är mycket kvar att fundera på och vi kommer förmodligen inte göra något *just nu* eftersom vi inte anser oss ha vare sig antalet medlemmar/besökare eller en medlemsskara som är tillräckligt "mogen".

Så, nu vill jag passa på att tacka för ordet och återigen påminna om att vi finns här för er medlemmars skull! Tveka inte att höra av er om ni undrar över något, vill klaga eller föreslå något.

Om du vill kommentera denna artikel lite längre, gör det i vårt forum


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiofem med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Viktoria Landgren Purser (2004-06-29 12:12)
Mia och Thomas, jag blir imponerad varenda gang jag kommer hit! Kul att det ar mera fart nu, och intervjuerna ar jattebra!

*Viktoria
Thomas Althoff (2004-05-28 00:33)
Kommentera gärna artikeln i forumtråden som Bea startade. Länk finns här ovanför.

-Thomas
ps. Tack igen Bea ...
Béatrice Karjalainen (2004-05-28 00:15)
Jag kommenterar i www.barnsidan.se forumet istället. Men en kort kommentare här, bra smmanfattat. Man känner att man är delaktig och Mia snälla sluta inte skriva i forumen, och vi vill se dina underbara foton.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook