Barnsidan - barnsidan.se stödjer Rosa Bandet
Meny

Barnsidan > barnsidan.se stödjer Rosa Bandet

barnsidan.se stödjer Rosa Bandet

Publicerad: 2005-09-14

Rosa Bandet – en kampanj mot bröstcancer
Rosa Bandet är namnet på Cancerfondens nationella kampanj mot bröstcancer. Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor i Sverige – varje år ställs ca 7000 bröstcancerdiagnoser. I år gör Cancerfonden den största satsningen hittills. Bland en mängd aktiviteter märks den stora insamlingsgalan i TV3 den 25 oktober och premiären av Rosa Lördag den 29 oktober. Då kommer Sveriges handlare göra gemensam sak med Cancerfonden och ett stort antal kommuner arrangerar en manifestation mot cancer. Du kan själv delta i kampen mot bröstcancer genom några enkla initiativ under hela oktober.

Rosa Bandet är en internationell kampanj mot bröstcancer. I år är det tredje gången som Cancerfonden driver Rosa Bandet.  Hittills har över 50 miljoner kronor samlats in, pengar som är öronmärkta till svensk bröstcancerforskning.

 – Vi är oerhört tacksamma för de medel vi samlar in. Varenda krona gör nytta i forskningen och hjälper forskarna att rädda ännu fler liv men också för att öka livskvaliten för fler drabbade kvinnor, säger Ursula Tengelin, generalsekreterare på Cancerfonden.

Varje dag får mellan 15 och 20 kvinnor i Sverige besked om att de har bröstcancer. Det blir sammantaget runt 7 000 diagnoser varje år. Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor och står för en fjärdedel av alla cancerfall som drabbar kvinnor.  Mer än hälften av alla som drabbas av bröstcancer är över 60 år – bara fem procent är under 40 år.

Det finns olika former av bröstcancer. Det vanligaste symtomet är en knöl i bröstet. Även om de flesta knölar är ofarliga bör man alltid låta en läkare kontrollera för säkerhets skull. Ju tidigare bröstcancer upptäcks, desto större är chansen att bli botad. Tack vare framgångsrik forskning botas nästan 80 procent av alla bröstcancerpatienter.

Alla kan bidra
Det finns flera sätt att visa sitt stöd för Rosa Bandet och kampen mot bröstcancer. Det kanske allra viktigaste är att agera som en god ambassadör i denna livsviktiga kamp. Bär bandet och prata med dina vänner om Rosa Bandet. Var och en kan dra sitt strå till stacken. Här är några exempel på vad du kan göra:

  • Stöd barnsidans insamling. Det gör du enkelt genom att gå in på vår egen kampanjsida och klicka på knappen "Gå med i den här insamlingen". Vårt mål är att samla ihop 1000 kronor för Rosa Bandet. Jag hoppas på din hjälp!
  • Köp Rosa Bandet som säljs bl a på Lindex och Apoteket och kostar 20 kronor styck. Du kan också köpa bandet via olika föreningar runt om i Sverige. Genom att köpa och bära bandet visar du att du stödjer kampen mot bröstcancer.
  • Ring in ditt bidrag under ”Bröstgalan” som sänds i TV3 klockan 20-22 tisdagen den 25 oktober. Även radiokanalerna Rix FM och Lugna Favoriter arrangerar insamlingar under oktober.
  • Köp Aktivitetskortet av din lokala förening. Aktivitetskortet kostar 40 kronor och berättigar till olika aktiviteter som föreningar runt om i Sverige arrangerar för att stödja Rosa Bandet under oktober.
  • Handla under Rosa Lördag som arrangeras för första gången lördagen den 29 oktober. Då kommer handlare och köpcentra runt om i landet att ha specialerbjudanden och arrangemang för att stödja bröstcancerforskningen. På kvällen arrangerar många kommuner en manifestation mot cancer med marscher, konserter eller fackeltåg. Programmet för din kommun finns på Rosa Bandet-sajten, cancerfonden.se/rosabandet.
  • Starta din egen nätinsamling. Det gör du enkelt på cancerfonden.se/rb under ”Starta en insamling”. Där döper du din insamling och registerar dig och sedan är det fritt fram för vänner och bekanta och alla som vill, att stödja Rosa Bandet via din insamling. Status för din och andras insamlingar kan följas på Rosa Bandets sajt.


Pengarna går till svenska forskningsprojekt kring bröstcancer. Läs mer på: http://www.cancerfonden.se/rosabandet


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet femtiotre med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Annika Rahm (2005-09-24 19:09)
Bra initiativ!