Barnsidan - Underbara böcker om julen och för den rätta julkänslan
Meny

Tips efter tema > Underbara böcker om julen och för den rätta julkänslan

Underbara böcker om julen och för den rätta julkänslan

Publicerad: 2016-11-24
Våra allra bästa julfavoritböcker i en härligt julig lista.

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Klassisk julberättelse om värme, medmänsklighet och solidaritet i en värld där människorna som har det bra har allt och de som hamnat utanför lever i kyla och utanförskap på samhällets botten. Berättelsens vädjan om alla människors lika värde är lika aktuell idag som när den först skapades som film för SVT.

Läs mer och köp

Titta, Madicken det snöar!

Ilon Wiklands fantastiska bilder med härlig vinterkänsla illustrerar Astrid Lindgrens dramatiska saga. En klassiker!

Läs mer och köp

Snögubben

En historia utan ord, där de drömlikt vackra illustrationerna berättar sagan om den lilla pojken som rusar ut i trädgården en vintrig dag för att bygga en snögubbe. På natten när han sover vaknar snögubben till liv i hans drömmar. Snögubben är även en älskad film som visats många jular på SVT.

Läs mer och köp

Tomten är vaken

Tomten är vaken är en unik julberättelse och en blivande klassiker. Författaren är Astrid Lindgren och illustratören är den världsberömda Almapristagaren Kitty Crowther. Berättelsen har aldrig tidigare getts ut i Sverige. Det är en sinnligt vacker bilderbok och en skildring av en magisk vinternatt på en gammal gård, långt inne i skogen. Just en sådan natt när människorna kryper ihop i sina små hus och inte låter elden slockna på härden. Berättelsen är högstämd men ändå vardagligt enkel.

Läs mer och köp

Jul i stora skogen

En julberättelse om dagen - en barnbok i 25 kapitel att läsa innan jul. Ulf Stark och Eva Eriksson i ett stämningsfullt juläventyr där djuren i Stora Skogen förväntansfullt väntar på att tomten ska komma.

Läs mer och köp

Saffransmysteriet

De skarpaste hjärnorna i Valleby. Lasse och Maja, kastar sig i sitt elfte fall in i ett mysterium där själva julen är i farozonen!

Läs mer och köp

Sagor om julen

Jul är längtan och nyfikenhet. Hemligheter och förberedelser. Pyssel och julbak. Önskelistor och julklappsinköp. Vackra visor och berättelser från fjärran länder. Om allt detta skriver och illustrerar våra främsta barnboksförfattare och illustratörer i denna välfyllda samlingsvolym.

Läs mer och köp

Tjoho, nu är det jul (Adventsbok 2017)

Tjoho, nu är det jul! är en stor, fin adventsbok, som kan läsas under hela december! I 24 kapitel får vi följa huvudpersonerna grisen Ruffe och katten Kss-kss - dessutom ett par möss och så småningom en hel hoper vildsvin.

Läs mer och köp

Nötknäpparen

E.T.A. Hoffmans odödliga Nötknäpparen är en sann julklassiker som handlar om Clara som får en mycket speciell julklapp en nötknäppare i trä som visar sig ha magiska egenskaper.

Läs mer och köp

Räven och Tomten

Juldramatik signerad Astrid Lindgren suveränt återskapad i bild av Eva Eriksson. En bok som bjuder på magisk julstämning med enastående bilder! En ny klassiker är född!

Läs mer och köp

Berättelser från bibeln: 15 klassiska historier

I Berättelser från Bibeln introduceras unga läsare för de klassiska Bibelhistorierna - 15 av de mest berömda berättelserna ur Gamla och Nya Testamentet presenteras med underbara, fantasifulla illustrationer.

Läs mer och köp

Tomtens jul

Tomtens jul bjuder på en liten ny saga varje dag fram till julafton - nästan som en adventskalender. Men den här sagoboken kan du njuta av om och om igen! Mycket julkortsnostalgi i bästa Jenny Nyström-anda. Här får barnen känslan av en äkta gammaldags jul.

Läs mer och köp

Natten före jul

Natten före jul är en magisk berättelse om när pappa får träffa självaste jultomten.

Läs mer och köp

En förtrollad jul (Adventsbok 2016)

En högläsningsbok i 24 kapitel som räknar ner till julafton. Börja första december och läs ett kapitel om dagen ända fram till jul. En aktuell och spännande adventsberättelse som utspelar sig i julskimrande förortsmiljö och i djupaste skogar. Alexander Jansson har illustrerat!

Läs mer och köp

Skorstensjul (Adventsbok 2015)

En stämningsfull och spännande adventsbok i 24 kapitel av Mårten Sandén, med fantastiska illustrationer av Lina Bodén. En bok med Charles Dickens-känsla, som kommer att älskas av både stora och små läsare. Läs ett kapitel om dagen ända fram till julafton. Läs också "Älvsommar" - en fristående fortsättning

Läs mer och köp

Jultomten

Lär känna Jultomten - en person från Nordpolensom kan bli lite ”grinig” när han tvingas klämma signer i trånga skorstenar och egendomliga utrymmen. Med över 100 fantastiska bilder ger Raymond Briggsliv åt tomten under årets viktigaste natt. Den kommer att älskas av alla barn som längtar och väntar på tomten.

Läs mer och köp

Pelle Svanslös firar jul

I detta nya äventyr i Pelle Svanslös värld är julstämningen på topp, när lille Frallan ska lära sig allt om granen, advent och julsångerna. Pelle försöker att lära honom, men det är inte lätt. Det verkar som om någon försöker förstöra julstämningen…

Läs mer och köp

Svenska julvisor

Här har vi samlat trettiotre av våra allra käraste julsånger - med Anders Wihks fina musikarrangemang på piano och fiol. Med ett enkelt tryck på ljudmodulen kan man höra musiken och samtidigt sjunga med. De underfundiga illustrationerna är gjorda av Jessica Kurki. Och självklart finns det även noter till alla visor.

Läs mer och köp


Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sexton med siffror i fältet här