Barnsidan - Dagböckernas beskyddare
Meny

Inblick > Dagböckernas beskyddare

Dagböckernas beskyddare

Publicerad: 2006-05-05
Alla har något att säga om Skugge. Själv hoppas hon att folk ska panikskratta när de läser hennes senaste bok "Ett tal till min systers bröllop" som är hyllning till den ensamma mamman.

Linda Skugge. Mycket kan man säga om Linda Skugge, och många gör det också. När Skugge säger "sluta drömma" till tonåringarna så hörs ramaskrina runt om på skolgårdar och i klassrummen skrivs det glödande svar. När Skugge klagar på förstörd nattsömn och kräkiga barn fylls mejlboxen med både medlidande, huskurer och vittnesmål om hur friska barn kan vara.

När Linda Skugge sa att hon skulle skriva en bok om tonårsikonen Sylvia Plath möttes hon av hån från de flesta håll. Ingen visste att boken om Sylvia vare sig är en biografi eller regelrätt hyllning till poeten Plath, utan en hyllning den ensamma mamman.

Skugge som i föregående böcker visat att den personliga stilen och språket bäst passar den nakna dagboksformen väljer ett liknande koncept nu. Under hösten-vintern 2005-2006 har Nerikes Allahandas läsare kunnat följa Sylvia i Sylvias Dagbok. Den 17:e Maj kommer boken "Ett tal till min systers bröllop".

Berätta vad boken handlar om för dig. Hur fick du idén?

Boken handlar om Sylvia Svensson, en tvåbarnsmamma i Stockholm. Den handlar om hur hon ensam kämpar för att få livet att gå ihop en kall vinter i Stockholm. Den handlar också om Sylvia Plath och om hur hon kämpade för att få sitt liv att gå ihop för 40 år sen i London. Hon hade också två små barn och hon var ensam med barnen och hon hade ingen telefon. Precis som vår Sylvia i Stockholm.

Boken är ett slags tröst till alla mammor som befinner sig i den djupaste tvåbarnskrisen, ingen sover och alla är sjuka. Livet är ett dårhus. Men mitt i allt så finns den enorma mammakärleken som är störst av allt.

Den röda tråden i boken är: Barnen är det viktigaste man har.

Dessutom är det en mkt dråplig och rolig bok a la Bridget Jones och Allison Pearson. Jag vill att man både skrattar och gråter, högt, gärna på bussen så att andra hör... haha.

Har vi inte fått nog av mammor som skojfriskt berättar om sin eller andra mammors dråpliga ojämställda vardag?

Nej, för det finns ingen som är så äkta som denna. Jag lovar, läs den så får ni se. Jag tycker ingen annan har lyckats skildra den kaosartade vardagen med barn så som i denna bok. Läs och hör av er sen. Jag hoppas att ni kommer läsa den i ett slags febrigt tillstånd av panik-skratt.

Kommer det nån fortsättning?

Nej, inte som jag planerat. Men om tyskarna skulle köpa boken så...

Detta blir din första fiktiva bok, de andra har ofta utgått från dig själv. Men hur fiktiv är den egentligen? Läser man för mycket mellan raderna om man blandar ihop Linda Skugge med Sylvia Svensson?

Det som är helt taget ur mitt liv i denna bok är att Sylvia S och jag har samma yrke. Det blev roligast så, jag kunde inte låta bli att driva med alla debatter i TV4-soffan. Resten är ett enda hopkok av fantasier.

Jag tror alltid att man hittar på när man skriver, det går ju inte att skriva dokumentärt liksom. Nu när jag läser mina tidigare böcker så upptäcker jag: men hallå, allt är ju ljug. Den enda bok som är HELT SANN är min dagbok Men mest av allt vill jag hångla. Jag har bevisen här hemma i hyllan. Den är 100 % autentisk. Alla andra böcker är ljug.


Du säger att boken är en hyllning till alla ensamstående mammor. Vad vet du om ensamstående mammor?

Jag kan mycket lätt leva mig in i hur de har det... det borde ju alla mammor kunna. Använd fantasin, tänk att det bara är EN enda vuxen ska ska fixa ALLT. Jag ryser av blotta tanken. Ensamma mammor är HJÄLTAR!

Inte nog med att du är aktuell med en ny bok, du har startat en ny blogg också  - en betalblogg. Hur funkar det tycker du? Vad säger dina fans och läsare?

Det är urspännande! Det är så roligt att vara först med saker... hehe. Inom ett par år så kommer allt mer på nätet kosta pengar.


Jag tror mina läsare tycker det är kul att få läsa ännu mer av mig. Och summan är ju så liten, 69 kr ända fram till augusti, så det kan knappast vara betungande för nån.
 
Du som får som mycket reaktioner på det du gör - vad du än gör. Blir du någonsin trött på att skriva? Vad skulle du vilja göra istället?

Nej jag blir aldrig trött på att skriva. Men jag blir ofta trött på galna påhopp. Mitt drömyrke är lärare.
Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nitton med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook