Barnsidan - Varje hjärtbarn är unikt
Meny

Svårt sjuka barn > Varje hjärtbarn är unikt

Varje hjärtbarn är unikt

Publicerad: 2003-10-20

I de allra flesta fall finns ingen orsak till att ett barn föds med hjärtfel. Själva missbildningen på hjärtat sker redan före graviditetens tolfte vecka. Infektionssjukdomar hos mamman eller medicinintag under dessa första graviditetsveckor kan påverka. Röda Hund och Neurosedyn (numera förbjudet läkemedelspreparat) är två kända faktorer som spelar in. Litium är en annan medicin som misstänks kunna påverka också. Gravt alkoholmissbruk kan skada barnet, nikotin hämmas tillväxten men kan inte ge upphov till missbildningar. I djurexperiment har man sett att vitaminbrist, dålig syresättning i kroppsvävnader och låg blodsockerhalt hos mamman har gett hjärtfel hos ungen. Barn som har kromosomrubbningar (Down's Syndrom) har ofta även medfödda hjärtfel.

Men det är slumpen som är den största boven i dramat. Överallt på jorden föds ungefär en procent av barnen med hjärtfel, vilket i svenska mått blir 1000 barn om året.

Alla hjärtbarn är unika såtillvida att varje hjärtfel drabbar varje hjärtbarn olika. Några upplever inga problem, andra förblir handikappade även efter operation och andra dör, trots att hjärtfelet kanske är detsamma.

Man aldrig ska jämföra ett hjärtbarn med ett annat, men det kan vara bra att veta att det ändå kan finnas stora likheter i deras liv och beteende.

Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugosex med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Eva-Lena Sjöberg (2003-10-21 23:55)
Betyg: 5


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook