Det finns barn med svåra sjukdomar med i böckerna. Fideli har cancer och Ahmed lider av svår benskörhet. Men deras medverkan handlar mer om att de är bra på att lösa mysterier.
Huvudpersonen Rex är inte svårt sjuk, han är bara en väldigt otursförföljd (och lite klantig) pojke som därför titt som tätt hamnar på sjukhus. Rut är hans nyfikna storasyster som alltid hittar mysterier när hon sticker ut näsan från sjukhussalen.
Både författaren Eva Salqvist och illustratören David Henson har en bakgrund inom vården. Miljöerna är därför väl beskrivna och återgivna, liksom olika behandlingar och personal som man kan stöta på.
Ett huvudbudskap i böckerna är att man inte är sin sjukdom eller diagnos. Den kan begränsa dig, men barnen i böckerna är duktiga på att hjälpas åt för att överkomma hindren. Det är också viktigt att förmedla en bild av sjukhuset som en trygg plats.
Böckerna vänder sig till barn som är inlagda på sjukhus, där igenkänningen är stor, men också till barn som aldrig varit på sjukhus för att visa en spännande och trygg miljö. Här presenteras blodcentral, röntgenavdelning, lekterapi, kemlab mm på ett lekfullt och spännande sätt.
Vad ska sköterskan med allt blod till? Tänk om alla på barnavdelningen förvandlas till vampyrer?
Läs mer och köpVad finns bakom den lilla dörren i källaren? Och vem har satt igång larmet på röntgenavdelningen?
Läs mer och köpHur ska clownerna kunna roa barnen utan sin magiska väska? Vem har stulit magin?
Läs mer och köpVad är det som förflyttar sig i sjukhusets väggar? Är det spöken? Eller finns det någon annan förklaring?
Läs mer och köpVem är det som tjuvat saker från barnavdelningen? Och hur fungerar en mjölfälla?
Läs mer och köp