Barnsidan - Rätt material i hjärt-lungmaskinen viktigt vid hjärtoperation på små barn
Meny

Svårt sjuka barn > Rätt material i hjärt-lungmaskinen viktigt vid hjärtoperation på små barn

Rätt material i hjärt-lungmaskinen viktigt vid hjärtoperation på små barn

Publicerad: 2003-10-01
Användande av mer kroppsliknande material kan leda till ett snabbare tillfrisknande enligt en avhandling från Sahlgrenska akademin.
Materialet i hjärt-lungmaskinens slangsystem påverkar bland annat graden av inflammationsaktivering vid operation av medfödda hjärtfel på små barn. Även valet av pump har betydelse. Användande av mer kroppsliknande material kan leda till ett snabbare tillfrisknande enligt en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Vid operationer av medfödda hjärtfel hos barn används oftast en hjärt-lungmaskin som tar över hjärtats och lungornas funktion under själva ingreppet. Forskarvärlden vet att detta hos vuxna leder till aktivering av kroppens kaskadsystem, det vill säga inflammations- och koagulationssystemen. Kunskapen om motsvarande reaktioner hos små barn har dock varit begränsad. Jämfört med vuxna anses små barn vara mer känsliga vid hjärtoperationer.

I avhandlingen beskrivs hur aktiveringen av kaskadsystemen sker hos små barn och att de uppkomna reaktionerna går att påverka. En pump och ett slangsystem med ytor som mer försöker likna kärlen i kroppen ger lägre aktivering av de faktorer i blodet som leder till inflammationer, jämfört det system som vanligen används. Ytterligare en vinst är att metoden leder till sänkt aktivering av de faktorer i blodet som löser upp proppar. Detta talar för att användandet av mer kroppsliknande material skulle kunna leda till ett bättre förlopp efter operationen och minskad blödning.

Källa: expertsvar.nu


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiotre med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook