Barnsidan - Lekterapins roll
Meny

Svårt sjuka barn > Lekterapins roll

Lekterapins roll

Publicerad: 2003-09-11
Lekterapin hjälper svårt sjuka barn som vistas på sjukhus att få en möjlighet att slappna av och fokusera på annat än sin egen sjukdom, skada eller behandling.

Lekterapi - ett viktigt komplement i vården av svårt sjuka barn
När ett barn hamnar på sjukhus kan det vara traumatiskt för hela familjen. Man kommer ofta ofrivilligt och möter människor man inte känner. Det luktar ovanligt, miljön är annorlunda och man får kanske vara med om smärtsamma upplevelser.

För att ett barn ska kunna återhämta sig från alla nya upplevelser är det viktigt att det finns en frizon från den medicinska behandlingen. Lekterapin hjälper barnen att få en möjlighet att slappna av och fokusera på annat än sin egen sjukdom/skada och behandling.

Leken läker
Friska barn tar ofta tillvara på varje lektillfälle som erbjuds. Ett sjukt barn är däremot avvaktande och behöver en vuxen som hjälper dem in i leken.

Lekterapins verksamhet hjälper sjuka barn att stärka sig genom lek. Lekterapeuten arbetar oftast individuellt med patienterna och utgår alltid från varje enskilt barns behov.

Bearbetning av upplevelser skiljer sig hos barn jämfört med vuxna. Ett barn berättar inte om det upplevda, utan uttrycker sig genom lek och skapande, till exempel med modelera eller målning.

I en våldsam lek med dinosaurier och krokodiler kan djuren symbolisera allt ifrån doktorn och sjukdomen till patienten själv. Leken ger utlopp för många känslor hos det lilla barnet och hjälper därmed till med bearbetning av det självupplevda.

På lekterapin får barnet även möjligheten att leka doktor och själv bestämma hur många och hur stora sprutor patienten (oftast föräldern eller en docka) ska få. Det stärker barnet som för en gångs skull får känna att auktoriteten ligger hos dem och inte hos någon vuxen. I sjukhusleken praktiserar barnet ofta de egenupplevda behandlingarna.

Källa: Fasting/Lundorff, Smerter og smertebehandling i klinisk praksis


Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiotre med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook