Barnsidan - Hypoplastiskt vänsterkammarhjärta
Meny

Svårt sjuka barn > Hypoplastiskt vänsterkammarhjärta

Hypoplastiskt vänsterkammarhjärta

Publicerad: 2003-10-20
Allvarligt hjärtfel där man fram till i mitten på nittiotalet inte kunde göra något för barnets liv. Nu finns nytt hopp i en operationsmetod från USA.
Hypoplastiskt Vänsterkammarsyndrom
Vänster kammare är mycket liten och både aorta och mitralisklaffarna är antingen mycket små, förtjockade eller helt blockerade. Barnet är i fara under de första dagarna i livet då ductus kommer att sluta sig och när det väl är gjort kommer barnet dö eftersom det då inte kan pumpa ut syresatt blod till kroppen.


I Sverige föds mellan 10 och 15 barn årligen med detta syndrom. Fram till mitten av 90-talet behandlades dessa barn inte alls här i europa utan man lät barnet dö utan traumatiska upplevelser. Sedan mitten på 1980 har man i USA utvecklat en trestegsmetod för att behandla vänsterkammarsyndrom (HLHS). Den första operationen görs under nyföddhetstiden, den andra vid 6 månader och den sista vid 1½års ålder. Vid olika centra varierar överlevnadsgraden för barn som genomgår denna trestegsoperation. Vissa ställen visar goda resultat på upp till 90% överlevnad. Metoden är så pass ny att inga heltäckande studier på långtidsöverlevnad kunnat göras.

Läs mer på hjärtebarnsföreningens sida om HLHS

Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet trettiofem med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Anna Larsson (2018-02-14 22:34)
Betyg: 1
Väldigt gammal och inaktuell information kring ett hjärtfel som det forskas mycket på.
Leonel Martinez (2016-11-14 20:57)
Betyg: 5
Hej!
Vår dotter heter Nicole och hon föddes med HLHS 2003. Hon har genom gått dom tre operation och har en shunt som det kallas. Första operation 11 dagar gammal andra 6 månader gamla och sista 1 1/2 år gammal. Hon har varit en kämpe sen födelsen och alltid visstat glädje och hopp. Min fru och jag bestämde oss för att ge henne ett så normal uppväxt som det bara gick,går. Vi har haft bra diciplin med välja activiteter för vår dotter.tänk alltid på rätt Kost och seröst men medicinen.
idag 2016 mår hon fin och växt till en fin tonårstjej utan några alls konplikationer. Vi vet inte hur framtiden ser ut för vårt dotter och familj. Men vi känner att vi har goda förutsättningar med allt utvekligen i detta området så förhoppningar är goda. Otroligt tacksamma för all hjälp och kunskap som astrid Lindgrens sjukhus gav oss och fortfarande ger oss.
Barnsidan (2006-12-19 20:14)
Charlotte - den här texten är från en bok från hjärtebarnsföreningen. jag tror att den redan då jag skrev detta (2003) var lite "outdated". Jag kan tänka mig att mycket framsteg görs för barn med detta medfödda fel. Det låter så hemskt att man inget kunde göra för bara 20 år sedan...

Hur mår er dotter idag?
Charlotte Jacobsson (2006-12-19 18:26)
Betyg: 4
Vår dotter föddes med detta hjärtfel. Hon opererades 11 dagar gammal första gången, men p g a komplikationer kunde hon inte opereras i steg 2 förrän vid 1 års ålder. Hennes steg 3-operation är beräknad att ske vid ca 4 års ålder, vilket vi fått veta ökar överlevnadschanserna ytterligare.
Det finns också olika typer av steg 1 operationer beroende på vilka komplikationer som föreligger (inget hjärtfel är det andra likt även om grundfelet är detsamma). Vår dotter bandades med ett band runt lungpulsådern, men andra får en shunt istället.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook