Barnsidan - Fallots anomali
Meny

Svårt sjuka barn > Fallots anomali

Fallots anomali

Publicerad: 2003-09-03
"Baby blue"
Fallots anomali
Denna missbildning kallas ofta "baby blue" eller "blå barn". Missbildningen består i att det finns en förträngning på lungpulsåderns klaffar och ett hål mellan kamrarna vilket gör att höger kammare förstoras. Det är främst graden av förträngning som avgör hur allvarliga symptomen blir. En överridande aorta innebär att den utgår från en plats strax ovanför VSD'n och att blodet blandas innan det går ut i kroppen. Barnet kan få cyanotiska attacker och skall därför inte behandlas med adrenalin eller astmamediciner.


Operationen innebär att de olika felen korrigeras. Ibland görs en förberedande operation, en så kallad shuntoperation där ena sidans armartär förbinds med den ena lungartären. Man gör denna operation innan barnet är stort nog att klara den slutliga korrektionen då VSD'n stängs och man vidgar utflödesdelen.

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtiofyra med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Sirpa Söderlund (2015-12-18 08:54)
Betyg: 5
Text som en vanlig svensk förstår! Sambons dotter blev opererad när hon var 11månader gammal. Operationen gick bra och hon är en livlig flicka på 6 år och 9 månader idag.
(2015-11-16 15:18)
Betyg: 3
Jag har fallots
tetrad
Biljana (2015-02-16 21:42)
Betyg: 5
Min son är född med deta sjukdom
1985 o är opererad på St:Göran sjukhus
erika österholm (2009-02-14 10:18)
Betyg: 4
bra med info. men det kunde ha stått lite mer om hur sjunten fungerar. alla är inte medicin utbildade. ord förklaringar kan vara bra att ha med. är man i chock och precis ått diagnosen på sin baby behöver man idiot enkelt språk för att överhuvudtaget kunna ta in nått.