Barnsidan - Välkommen till Sin City!
Meny

Recension > Välkommen till Sin City!

Välkommen till Sin City!

Publicerad: 2005-06-27
Gör ett besök i en våldsam och vacker dystopi.

Frank Millers serietidningsvärld Sin City är en annan plats, en annan värld att uppleva och förlora sig i. Tillsammans med regissören Robert Rodriguez (From Dusk Til Dawn, Spy Kids) har Miller låtit sitt kära Sin City bli till en filmisk verklighet som överträffar det mesta. Sällan har väl två kreatörer lyckats överföra en fantasi och en våt machodröm till vita duken på ett så storartat sätt.

Vi får tillträde till en dystopisk framtidsstad och lära känna de sargade medborgarna som bebor den. Marv (Mickey Rourke) är killen som, på grund av sitt frånstötande yttre, aldrig har fått kärlek och ömhet. När han så träffar den prostituerade och undersköna Goldie (Jamie King) når han himmelriket. Under natten mördas Goldie vid hans sida och Marv svär på att hämnas hennes baneman. I Sin City träffar vi också John Hartigan (Bruce Willis) som är den sista polisen med något som kan kallas moral. Han räddar den elvaåriga Nancy (Jessica Alba) men råkar också skada den onde borgmästarens enda son, Rourke Jr (Nick Stahl) och kriget är ett faktum. Vi får också göra bekantskap med Dwight (Clive Owens) som har en del att göra upp med den korrumperade snuten Jackie Boy (Benicio Del Toro). De hamnar i Old Town där de prostituerade kvinnorna regerar under ledning av den storslagna superhoran Gail (Rosario Dawson) och striden kan börja.

Sin City är en framtidsvision och en 50-tals gangsterdröm förenade i en orgie av specialeffekter. En stad som existerar parallellt med vårt universum där korruptionen härskar och där det gäller att spela sina kort rätt för att överhuvudtaget överleva. Sin City utgör sinnebilden för myntets baksida där moralen är upplöst och där de primitiva lustarna dominerar. Död, sex, sprit, hotfulla gränder och oändligt antal skyskrapor har tagit över och vi slungas in i en livsfarlig verklighet. Inte bara karaktärerna är onda - själva staden har tröttnat på godheten och blivit lättretlig och lömsk. Allt är svart och vitt med undantag för några symboliskt laddade färgklickar som i kontrast blir overkligt vackra. Karaktärernas framtoning i filmen rör sig mellan serietecknarens karga och kantiga estetik och den verkliga människans kroppsliga sårbarhet. Resultatet är fantastiskt.

Skuggorna och ljuset tillsammans med arkitekturen gör att det är som att vända första bladet i ett av Millers album. Föreningen mellan klassisk film noir och samtida digitala effekter fungerar i varje detalj och man vill bara ha mer.

I den mån våld kan vara snyggt så är det faktiskt det i Sin City. Våldet är surrealistiskt och stilistiskt och, tro det eller ej, en del av filmens behållning. Serieestetiken kräver det och det är bara att hänga med. I Sin City bor inga hjältar men många machomän och kvinnor som visar på ett ideal vi kanske inte alltid kan godta. Men det funkar på något vis ändå – det är ju bara på låtsas. Eller? Det är fascinerande att se seriehjältar bli till kött och blod på det här unika sättet. Jag är såld.

Om man vill ta del av något nytt och annorlunda är detta en film man ska se. Välkommen till Sin City. Glöm inte automatgeväret.

Filmen är tillåten från 15 år och har premiär den 1 juli 2005.

Text: Frida Gunnarsson

Källa pressmaterial SF Film
Alla bilder från SF Film


Skrivet av: Frida Gunnarsson
Jag recenserar filmer här på sidan. Jobbar också som skribent på annat håll. Har en son född -03 och bor tillsammans med man och barn i Stockholm.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiosex med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
hsirwall (2005-07-13 18:04)
Hmm..... Är ingen seriefantast men såg filmen ändå. Håller med om att den är annorlunda och att vissa effekter är riktigt häftiga, men jag tyckte den var riktigt osmaklig... :-( Bara blod, död, yxor i huvuden, sönderchoppade kroppar... Nja, inte riktigt min stil.
Frida Gunnarsson (2005-07-04 08:54)
Tackar, tackar! Det var roligt att höra. Blir mycket glad och smickrad över de trevliga orden.
Magnus Lindén (2005-07-03 15:35)
Har inte sett filmen ännu, har letat mig igenom nätet efter en bra recension och så landar jag här! Blev medlem så att jag kunde skriva denna hyllning till Frida Gunnarsson! Förbannat bra du skriver! I Like =)
Frida Gunnarsson (2005-07-01 09:23)
Ja, se den! Helt underbar! Försök hinna med storduk. Den gör sig bäst där, helt klart.
Lingling A (2005-06-29 17:20)
O en film jag vill se, kan bli knepigt att hinna med medan den går på stor duk ... Fast jag borde ju läsa "Dark Knight" först innan jag klagar :)