Barnsidan - Uppdrag: Mamma
Meny

Recension > Uppdrag: Mamma

Uppdrag: Mamma

Publicerad: 2004-05-18
En diger samling mer eller mindre kända mammor gick ihop och skrev en bok som de tyckte fattades.

Nyblivna mammor berättar om verkligheten bakom myterna!

"Uppdrag: Mamma" handlar om den stora omställningen, rådvillheten, okunskapen men också allt det underbara med det nya livet. Utlämnande och egensinniga berättelser om vad som hände med sexlivet, med vännerna, med kärleken och med identiteten.

Från kvinnor som arbetat länge och är mer oberoende än någon generation kvinnor tidigare kommer historier om vad man faktiskt kan ta med sina bebisar på, när man kan börja jobba (om man vill), och hur det känns att se ut som Rolf Lassgård fast med underbyxor. Hur är det att vara mammaledig när ens chef får sparken? Hur trevlig blir man när man inte får sova? Hur ofta eller hur sällan har dessa nyblivna föräldrar sex? Är det viktigt att vara två föräldrar? Blir man säkrare på jobbet om man har barn?

Medverkande skribenter: Anna Björkman, Martina Haag, Emma Hamberg, Karin Kiesbye, Madeleine Klein, Karin Magnusson, Carina Nunstedt, Karin Salmson, Linda Skugge, Lotten Sunna, Kristina Thulin, Jenny Östergren

Jag tog mig an denna bok med stor entusiasm, och recensioner som "Den nya mammabibeln" spädde kanske på förhoppningarna en del. Var och en av de tio skribenterna har varsitt kapitel med varierande tema t.ex Förlossningsrädsla, Ensamstående, Skiljsmässa, Förlossning, Barnlöshet och Jämställdhet. En del är riktigt lysande, t.ex Emma Hambergs text om sömn och Lotten Sunnas berättelse om barnlösheten. Andra rätt mediokra. Det kanske beror lite på ens eget intresse av ämnet och hur man själv berörs av de personliga erfarenheterna.

En del av texterna innehåller mycket information (t.ex det om Barnlöshet och Adoption) medan andra är mer debattliknande (t.ex Förlossningsrädsla och Amning), så för mig var det svårt att se boken som en helhet för delarna samspelar ganska illa. Men det kanske inte är meningen?

Varje text är sedan uppblandad med (tänkt eller verklig) epostkonversation, som vidrör delar av kapitlets tema. Dessa inflikningar gör boken rätt svå att läsa, man får inget flyt i läsningen när man blir avbruten och inte vet om man ska fortsätta läsa huvudtexten eller pausa den och läsa inflikningen. Mycket störande!

Boken är bra, helt ok faktiskt. Men nån bibel är det inte.

Läs mer om och köp "Uppdrag: Mamma"

Skrivet av: BarnsidanLämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittionio med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook