Barnsidan - The Village
Meny

Recension > The Village

The Village

Publicerad: 2004-08-26
Blanda skräck, romantik och en isolerad amerikansk by på 1890-talet - The Village är resultatet.

The Village är en nervkittlande berättelse om en isolerad by som konfronteras med den häpnadsväckande sanningen som vilar just utanför byns yttersta gräns. Vid första ögonkastet verkar den lilla byn hur idyllisk som helst, men den starkt sammansvetsade gruppen av invånare lever med den skrämmande vetskapen om att den omgivande skogen befolkas av mystiska varelser. Den onda och illavarslande kraften är så stark och skrämmande att ingen vågar gå utanför byns gräns och in i skogen.Den nyfikne och egensinnige Lucius Hunt planerar att gå över gränsen in i det okända, trots att byns ledare Edward Walker och Lucius mor Alice Hunt avråder honom. Bara den vackra och blinda Ivy Walker kan mäta sig med Lucius vad gäller styrka och mod. Hon besitter en ovanlig visdom och har förmågan att varsebli saker utöver det vanliga.

I Lucius och i den okynnige Noah Percy har Ivy två passionerade beundrare, men i hennes hjärta finns bara plats för en av dem. Hennes hängivenhet kommer att leda in henne på en förbjuden väg där skrämmande sanningar uppenbaras. Den olycksbådande närvaron av det okända är så stark att bara någons oerhörda mod kan rädda dem. Vapenvilan mellan byns invånare och de mystiska varelserna går mot sitt slut.

Filmen är smart, som alltid när det kommer till M. Night Shyamalan, och överträffar både Signs och Unbreakable. Har man sett flera av Shyamalans filmer känner man igen stämningen och man har alltid på känn att något på slutet kommer överraska och det finns många små detaljer att leta efter. Jag hade nog förväntat mig mer spänning åt rysarhållet, men istället för "nu-kryper-jag-efter-dig-i-trappan-och-titta-vilken-stooor-kniv-jag-har"-spänning så får berättelsen ytterligare dimensioner (och spänningar!) med den starka och ömma kärleken mellan Ivy och Lucius. Det känns som en ganska unik kombination.M. Night Shyamalan (Sjätte sinnet, Unbreakable, Signs) har skrivit och regisserat och flera stora Hollywoodstjärnor medverkar. Bland andra Joaquin Phoenix (Signs, Gladiator mfl) som Lucius Hunt, William Hurt (Den tillfällige turisten mfl) som Edward Walker, Siguorney Weaver (Aliens, Working Girl mfl) som Alice Hunt och Adrien Brody (Pianisten mfl) som Noah. Långfilmsdebuterar gör Bryce Dallas Howard som Ivy Walker.

Filmen hade premiär den 25 augusti 2004 och är tillåten från 15 år.

Skrivet av: Mia Althoff
Född 1972, bor i villa med man och tre barn; Filippa -00, Felix -02 och Fredrika -07. Jag jobbar med webbutveckling på Mainloop och driver barnsidan.se på fritiden.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiofem med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Béatrice Karjalainen (2004-08-29 16:07)
Nu får jag ännu mer lust att se den, måste nog se till att skaffa barnvakt så jag kan ta med sambon.
Anna Toss (2004-08-27 20:10)
Jag såg den också igår och blev positivt överraskad. Egentligen gillar jag inte alls skräckfilmer och gick med mest för sonens skull. Men även om det verkligen var en del otäcka saker som hoppade fram så var det inte i första hand en "bu!"-film utan en smart och tänkvärd historia som kryddades av både skrämseleffekter, humor och romantik.
Min enda invändning var att jag tyckte att byäldsten fattade helt fel beslut - filmens hela moral var ju att ett sådant beslut måste slå tillbaka på den som tar det. Men det var ju inte Shyalamans fel!
*~~Lillith76~~* (2004-08-27 16:53)
Betyg: 3
såg filmen igår och den var bra....fast den hade rejäla vändningar och handlade inte alls om det man trodde. Man blev skrämd rätt bra på vissa ställen...otäcka saker som hoppar fram helt plötsligt.
Var inte så bra som jag trodde....men klart sevärd.
Får betyg 3 av 5 .....