Barnsidan - Smärtsamt och lysande
Meny

Recension > Smärtsamt och lysande

Smärtsamt och lysande

Publicerad: 2005-03-21
Bröder är ett starkt relationsdrama om ofattbar sorg och mänsklig grymhet.

Susanne Bier har i sitt filmskapande berört många. Med filmer som Pensionat Oskar (1995) och Älskar dig för evigt (2002) visade hon att hon hanterar både komik och tragik med samma känsla. Hennes nya film, Bröder, bär på samma kvalitéer och här träffar hon verkligen rätt på alla punkter.

Bröder är en historia om just brödraskap. Jannik (Nikolaj Lie Kaas) kommer ut ur fängelset i samma veva som hans bror Michael (Ulrich Thomsen) ska åka till Afghanistan på uppdrag för försvarsmakten där han arbetar som officer. Kvar hemma blir Michaels fru Sarah (Connie Nielsen) och deras två döttrar. Jannik försöker finna sig en plats i familjen men förhållandet blir inte helt okomplicerat. Mer än så tänker jag inte berätta. Det är svårt att skriva något alls om en film som Bröder utan att säga för mycket.

Bier har gjort en stark film. Redan under förtexterna kommer stämningen krypande och släpper sen inte taget under hela filmen. Ibland får man tillfälle att andas ut mellan de täta scenerna, men bara för att i nästa sekund kastas in i nästa känslomässiga virrvarr. Det är tungt som bly och ibland vill man faktiskt resa sig och gå.

Den största anledningen till filmens storhet är skådespelarna. Alla vibrerar av närvaro och inte en gest eller blick känns överflödig eller oärlig. Den enorma precisionen är ett lysande resultat av duktiga skådespelare och träffsäker regi. Äktheten kryper under skinnet och ibland blir det nästan outhärdligt att bevittna det smärtsamma.

Bier använder sig också av kamerans förmåga att komma nära. Bilderna är korniga, mörka och skakiga och har mycket Dogma i sig. Ibland är allt man ser fingrars nervösa pillande, porer som svettas, pupiller som vidgas. Verkligheten fragmenteras, plockas sönder och byggs ihop igen men plötsligt med en helt ny och ofattbar form. Kan livet verkligen vara så grymt som efter en tragedi? Kan allt någonsin bli som vanligt igen?

Bröder är en oerhört gripande film med politiska förtecken som når ända fram till den lilla människan. Sorg och grusad lycka samsas på samma plats och det blir svårt att sortera alla kluvna känslor som väcks. Bröder är kanske som livet självt - tungt men också obeskrivligt bra.

Bröder har premiär den 23 mars.

Text: Frida Gunnarsson

Källa: Pressmaterial Columbia TriStar Films (Sweden) AB
Alla bilder från Columbia TriStar Films


Skrivet av: Frida Gunnarsson
Jag recenserar filmer här på sidan. Jobbar också som skribent på annat håll. Har en son född -03 och bor tillsammans med man och barn i Stockholm.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiotvå med siffror i fältet här