Barnsidan - Skräcksommar?
Meny

Recension > Skräcksommar?

Skräcksommar?

Publicerad: 2005-06-15
Toolbox Murders är blodig men skrattretande.

Av någon anledning går sommar, skräck och spänning ihop. På teve sänds brittiska deckare på löpande band, nya spänningsromaner når bokdiskarna och biograferna visar med fördel rysare och regelrätta skräckfilmer.

Filmbolaget Noble Entertainment distribuerar i år tre filmer som tillsammans går under namnet ”Skräcksommar”. Filmerna avlöser varandra i Stockholm, Göteborg och Malmö. Skräcksommaren inleds av Toolbox Murders 2005 som sen följs av den kanadensiska rysaren Eternal (Wilhelm Liebenberg) och zombiefilmen Dead Meat (Conor McMahon).

Toolbox Murders 2005 är en remake på en gammal sjuttiotalsklassiker och är regisserad av Tobe Hooper, mannen bakom bland annat Poltergeist. Han har också gjort ett antal mindre kända skräckfilmer och är väl etablerad i genren.

Toolbox Murders är till en början spänningstät. Filmen utspelar sig i ett gammalt hus i Hollywood dit Nell (Angela Bettis) och Steven (Brent Roam) just flyttat. Hon är en arbetslös lärarinna och han en ung läkarstudent. Huset är, som så ofta, hemsökt och mystiska saker händer titt som tätt. Steven arbetar jämt och Nell spenderar mycket tid ensam i lägenheten. Hon träffar på många mystiska grannar och blir snart vän med Julia (Juliet Landau) och de bestämmer sig för att börja jogga tillsammans. Men en morgon dyker inte Julia upp. Vad har hänt? Nell börjar nysta i Julias försvinnande.

Upplägget ensam-ung-kvinna-ska-lösa-ett-mysterium känns bekant i skräckfilmssammanhang vid det här laget. Egentligen känns hela fimen bekant och tillför inte genren mycket nytt. Toolbox Murders innehåller dock många duktiga skådespelare och Hooper har verkligen lyckats befolka sin film med roliga och galna karaktärer. Men det är också det enda. Skådisarna får dessutom bara en chans i filmens inledning. Sen blir de mest blodig kanonmat för filmens verkliga huvudperson – mördaren (en sån där kille som är inlindad i bandage och har äckliga tänder och galna ögon).

Visst regerar spänningen totalt och ibland orkar man nästan inte med aningslösa människor med freestyle, ljudmattor av skräckinjagande Hitchcockstråkar, hissar som stannar och mördare som hoppar fram i tid och otid. Till slut blir det helt enkelt för mycket. Hooper har uppenbarligen funderat ut de allra mest vidriga sätten att dö på och radat upp dem på filmduken. När det hela mynnar ut i splatter och förtorkade skelett är inte leendet långt borta. Och hur mycket kan en skrämd stackars flicka egentligen flåsa och spärra upp ögonen utan att få men för livet? Tydligen hur mycket och hur länge som helst.

Det är visserligen sommar men jag tror inte att Toolbox Murders 2005 är filmen som gör det till en skräcksommar. Det ska mer därtill. Vi får hoppas att de två återstående filmerna i skräcksommartrion har mer att erbjuda blodtörstande biobesökare.

Filmen är tillåten från 15 år och har premiär den 17 juni 2005.

Text: Frida Gunnarsson

Källa: pressmaterial Noble Entertainment
Alla bilder från Noble Entertainment


Skrivet av: Frida Gunnarsson
Jag recenserar filmer här på sidan. Jobbar också som skribent på annat håll. Har en son född -03 och bor tillsammans med man och barn i Stockholm.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiosju med siffror i fältet här