Barnsidan - Sedan du fött - En bok om den nyblivna mammans kropp och själ
Meny

Recension > Sedan du fött - En bok om den nyblivna mammans kropp och själ

Sedan du fött - En bok om den nyblivna mammans kropp och själ

Publicerad: 2002-10-23
Läs Ylvas recension av Maria Borelius klassiska bok

Jag har inte läst klart den ännu men den måste inte läsas från pärm till pärm - det står till och med uttryckligen i förordet. Och tur är väl det, för sträckläsning ägnar jag mig inte åt sedan min son Johannes kom. Jag trodde att jag skulle få tid (och lust) att läsa en massa böcker när jag blev föräldraledig men det tillhörde en av många illusioner jag hade som ickeinvigd i mammamysteriet. Illusioner som spräcks kan kännas jobbigt ibland och det är bland annat då man behöver den här boken. Den heter "Sedan du fött - En bok om den nyblivna mammans kropp och själ" och är skriven av journalisten/biologen/mamman Maria Borelius.

I Borelius bok får man läsa om allt som ingen berättar medan man är lyckligt stormagad och egentligen bara har förberett sig fram till själva förlossningen. Det man skulle behöva veta men som man kanske inte kan ta till sig förrän man själv är mamma? Det handlar om den "tunnel" vi går in i tillsammans med våra små och som sträcker sig över allt från sex veckor till sex månader eller längre ändå. I tunneln ska kropp och själ läka och vi ska finna våra nya liv som mödrar. Borelius tar upp smärtor efter förlossningen, mammadepressioner, den säckiga magen, avslaget, amningsproblem, hormonpåverkan, stor trötthet, bristande sexlust, mjölkstockning och mycket mycket annat.

Det låter rätt deprimerande när man radar upp det så här men det är skön läsning när man är mitt uppe i det. Det är bra att få läsa att det som känns jobbigt med att med att bli mamma också är "normalt" och att de flesta andra också upplever den första tiden som mer eller mindre kaotisk. Dessutom får man många och bra råd om hur man kan få mer energi och lust som nybliven mamma. För mig hade det varit ännu bättre att läsa den här boken medan jag själv befann mig i början av "tunneln" men också nu fem månader sedan jag fött läser jag den med stor behållning.

Avslutningsvis tänkte jag ge er två citat ur boken. Först ett om den allra första tiden som mamma:

"Jag var totalt naken, utan skydd. Vem som helst kunde blåsa på mig, och få mig att falla omkull. Ändå var jag starkare än någonsin förut, när det gällde att skydda mitt barn."

Så ett om mjölkstockning i hjärnan som nog alla ammande mödrar känner igen:

"Jag lägger glasögonen i kylskåpet, åkte till Amsterdam utan pass och har inte läst en dagstidning på flera månader. Vad är det som har hänt?"*

*Tröstande nog står det också att läsa att tankeförmågan förbättras igen efter att man slutat amma enligt en svensk studie.

Läs mer om och köp "Sedan du fött"

Skrivet av: Ylva R
Jag är gymnasielärare, älskar bland annat att vara på landet, läsa, skriva, äta gott, åka berg-och-dal-bana, umgås med vänner och min familj. Jag är intresserad av frågor som rör barn och "barnuppfostran" och försöker lära mig att ta hand om en trädgård och ett hus. Jag lever med min man och våra två små barn.


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         (visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet åttiosex med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook